"Class '09" - Analýza Seriálu: O Ľudstve, Inteligencii a Práci v FBI

"Class '09" - Analýza Seriálu: O Ľudstve, Inteligencii a Práci v FBI

„Už niekoľko rokov vyučujem na akadémii FBI, mal som dobré ročníky aj horšie, ale ešte nikdy som nemal skutočne vynikajúci triedu. Možno budete práve vy,“ hovorí vo vstupnej reči inštruktor Quantico skupine rekrutov. Nikto z týchto ľudí predtým nepoznal nikoho iného, ale nasledujúcich päť mesiacov budú musieť stráviť spolu, prekonávať nástrahy a učiť sa potrebným vedomostiam pre špeciálnych agentov FBI. Medzi tými, ktorí sedia v posluchárni, je bývalá zdravotná sestra Poet, nedávny manažér poisťovacej spoločnosti Tayo, dcéra iránskych utečencov Or a syn bohatých rodičov Lennox, ktorého rozhodnutie ísť do FBI otriaslo celou jeho rodinou („mama a otec teraz určite diskutujú, ako sa zlepšia moje šance stať sa senátorom, ak ma zrania pri výkone služobných povinností“).

Dej seriálu FX "Class '09" sa odohráva v troch "časoch": v minulosti - v roku 2009 sa mladí ľudia práve stretli, je to doba romantiky a neopätovanej lásky, doba spoločných skúšok, spoločných pochybností a priateľstva, ktoré má prežiť desaťročie. V súčasnosti - v roku 2023, keď sú štyria hrdinovia už plnohodnotnými agentmi FBI, každý zaneprázdnený vlastným vyšetrovaním. Poet pracuje pod krytím v bande skorumpovaných policajtov, Lennox sa drí v administratíve FBI, Or - vypracováva najkomplexnejšiu databázu o všetkých trestných činoch, ktoré kedy boli spáchané v USA, a Tayo vyšetruje činnosť šialeného milionára fanatika, ktorý zbiera osobnú armádu na odľahlom ranči v Montane. Konečne tretí čas - budúcnosť. Rok 2034, jeden z našich hrdinov sa stal riaditeľom FBI, ale už to nie je FBI z roku 2009. Teraz vládne Federálnemu vyšetrovaciemu úradu všemocný algoritmus, schopný nielen odhaliť trestný čin, ale aj predpovedať ho...

Takýto spôsob rozprávania si autor seriálu "Class '09" nezvolil náhodou: v minulosti ukazuje hrdinov z ľudskej perspektívy - ako sa postupne stávali tým, čím sú. Čo ich hnalo? Aké traumy a skúsenosti ich formovali? Agentka Poet má zjavný "mesiášsky komplex", je pre ňu dôležité vždy a všetkých zachrániť, dokonca aj tých, ktorí sa zdajú, že nepotrebujú záchranu. Tayo je doslova posadnutý myšlienkou zničiť nespravodlivosť. Pre Or je práca v FBI tiež pokusom urobiť svet lepším, jej rodičia boli nútení opustiť vlasť práve preto, že ľudia s mocou majú sklon túto moc zneužívať - v tomto zmysle je algoritmus očividne lepší, nie je? Príbehová linka v prítomnosti rozpráva o tom, ako sa tieto ľudské vlastnosti menili, keď sa stretli s drsnou pravdou každodennej práce agentov FBI. Nakoniec príbeh, ktorý sa odohráva v budúcnosti, ukazuje, čím sa pre každého z hrdinov konkrétne a pre FBI ako celok všetko skončilo.

A seriál sa vyvíja pomaly, na začiatku sa môže zdať, že linka budúcnosti príbehu je potrebná len pre ozdobu - nie je to tak. Už od prvej epizódy "Class '09" funguje ako veľmi silný politický thriller a od piatej epizódy sa všetky tri príbehy skládajú ako puzzle - do celkom aktuálneho vyjadrenia na jednu z najnaliehavejších tém dnešného sveta - diskusiu o umelej inteligencii, jej možnostiach a nebezpečenstvách.

Na jednej strane je uhol, z ktorého "Class '09" ponúka pohľad na problém, nám známy - je to morálna dilema zo skvelého filmu "Minority Report": je možné trestať človeka za zločin, ktorý ešte nespáchal? Na druhej strane seriál ponúka pohľad na budúcnosť, ktorý sa dosť radikálne líši od filmu Spielberga v rôznych dôležitých detailoch. "Class '09" nie je výnimočný seriál, ale zároveň silný a, čo je dôležité, zaujímavý, zručne preplieta tri príbehové nitky do.

"Class '09" - Analýza Seriálu: O Ľudstve, Inteligencii a Práci v FBI

"Class '09" - Analýza Seriálu: O Ľudstve, Inteligencii a Práci v FBI