Vitamín D: Ako veľa ho skutočne potrebujeme?

Vitamín D: Ako veľa ho skutočne potrebujeme?

Poďme sa porozprávať o tom, koľko vitamínu D potrebujete denne.

Rada pre vitamín D uviedla, že zdraví dospelí potrebujú 2000 IU vitamínu D denne, ak sa vystavujú slnku len málo alebo vôbec. Iní odborníci odporúčajú prijímať 400-800 IU denne.

Problém je v tom, že vitamín D je v doplnkoch výživy udávaný v medzinárodných jednotkách (IU). Keď sa však meria v krvi, používajú ng/mL. To môže byť zmätočné pri určovaní, koľko vitamínu D by mal niekto prijať, ak má nedostatok tohto vitamínu.

Optimálna koncentrácia vitamínu D v krvi je 40-60 ng/mL. Takže, keby ste mali 20 ng/mL, bolo by to málo. Keď však prepočítate 20 ng/mL na medzinárodné jednotky, dostanete 0,8 IU/mL. Priemerne veľký človek má približne 5 litrov krvi, čo by nám dalo 4 000 IU vitamínu D.

Niečo sa tu nesčíta. To znamená, že ľudia s nedostatkom vitamínu D s hodnotou 20 ng/mL majú približne 4 000 IU vitamínu D, čo je viac, než sa odporúča.

Takže, koľko je optimálna koncentrácia vitamínu D v krvi, čo je 40-60 ng/mL, v medzinárodných jednotkách? Odpoveďou je 8 000-9 000 IU. Toto je skutočná norma v krvi.

Ako sa máte dostať k potrebnému vitamínu D, ak prijímate len odporúčané množstvo? Navyše pravdepodobne neabsorbujete 100% vitamínu D, ktorý prijímate.

Myslím si, že správne množstvo vitamínu D, ktoré by mal priemerne veľký človek prijať, je aspoň 10 000 IU denne. Mali by si tiež vychutnať čo najviac slnka, ak je to možné.

Myslím si, že vitamín D je najdôležitejší vitamín - uistite sa, že ho dostávate dostatočne.

Vitamín D: Ako veľa ho skutočne potrebujeme?

Vitamín D: Ako veľa ho skutočne potrebujeme?