Álice Liddell

Álice Liddell

Álice Liddell je skutočná osoba, ktorá sa stala inšpiráciou pre Lewis Carrollovu slávnu postavu "Alísy v krajine zázrakov". Narodila sa 4. mája 1852 v Londýne do bohatej rodiny.

V roku 1856 sa Alice a jej rodina stretli s Lewisom Carrollom, vtedy ešte reverendom Charlesom Lutwidgeom Dodgsonom, ktorý bol rodinným priateľom. V roku 1862 Carroll navrhol Alice, aby išla s ním a jeho priateľom na plavbu po rieke Temže a počas tejto plavby jej rozprával príbeh o dievčati, ktoré sa dostalo do krajiny plnej zázrakov.

Alice bola nadšená týmto príbehom a požiadala Carrolla, aby ho napísal. Tak vznikla prvá verzia "Alínyho dobrodružstva v podivnom krajine" (pôvodný názov bol "Alice's Adventures Under Ground"), ktorá bola dodnes preslávená.

Alice sa stala nezabudnuteľnou postavou v literatúre a jej meno sa v súvislosti s "Alísou v krajine zázrakov" stalo celosvetovo známym. Dodgson, alebo Lewis Carroll, vytvoril postavu Alísy ako úžasné dievča, ktoré je odvážne, dobrodružné a nezávislé.

Alice sa vydala v roku 1880 a mala troch synov. Zomrela 16. november 1934 v Surrey vo veku 82 rokov. Jej príbeh zostáva jedným z najobľúbenejších a najznámejších literárnych príbehov celého sveta a jej postava zostáva jednou z najikonickejších literárnych postáv v histórii.

Álice Liddell

Álice Liddell