Čo je Amarone?

Čo je Amarone?
vinohrad

Amarone della Valpolicella je vynikajúce suché víno z oblasti Veneto v severnom Taliansku. Je vyrobené z hrozna Corvina, Rondinella a Molinara, ktoré sú sušené na slamených podstavcoch počas niekoľkých mesiacov predtým, než sú stlačené na víno. Tento proces sušenia hrozna vedie k vyššej koncentrácii cukrov a aromatických látok v hrozne, čo sa prejavuje vo vysokom obsahu alkoholu (často viac ako 15%) a bohatej, plnosti a sladkosti vína.

Čo je Amarone?
Amarone

Amarone sa vyrába v niekoľkých oblastiach v oblasti Valpolicella, z ktorých najznámejšie sú obce Marano di Valpolicella, Fumane, Negrar a San Pietro in Cariano. Toto víno sa vyznačuje tmavým rubínovým odtieňom a intenzívnymi arómami sušeného ovocia, kakaa, korenín a dreva. Chuť je plná, komplexná a dlhá, s tóny sušeného ovocia, korenín a tónmi dreva.

Amarone sa najlepšie podáva v teplých mesiacoch počas večere s mäsovými jedlami, údenými mäsami, syrmi alebo čokoládovými dezertmi. Vychutnať si ho môžete aj samostatne ako aperitív alebo po jedle ako digestív. Pri servírovaní je dôležité mať na pamäti, že vzhľadom na vysoký obsah alkoholu by sa malo podávať v menších pohároch a v prípade potreby môže byť víno zriedené vodou alebo minerálnou vodou.