Čo je Vin de liqueur?

Čo je Vin de liqueur?

Vin de liqueur je sladký utužený štýl francúzskeho vína, ktoré sa utužuje brandy s nefermentovaným hroznovým moštom. Termín vin de liqueur sa tiež používa Európskou úniou na označenie všetkých utužených vín.

Tieto vína sú podobné vins doux naturels, ale sú sladšie a majú viac vplyvu chuti z pridanej brandy. Vin de liqueur sa zvyčajne podáva ako predjedlo. Výroba: nefermentovaný hroznový mošt sa utužuje brandy, kým koncentrácia alkoholu dosiahne 16% - 22%. Výsledné víno zostáva s vysokou hladinou zvyškového cukru, pretože väčšina kmeňov kvasníc nemôže reprodukovať pri tak vysokom obsahu alkoholu.

Vins de liqueur sú k dispozícii v mnohých regionálnych štýloch a odrodách hrozna. Hrozno z oblasti Champagne sa používa na výrobu ratafia. Oblasť Rhône robí víno známe ako rinquinquin a Languedoc produkuje miestne vin de liqueur zvané cartagène. Oblasť Jura produkuje vin de liqueur zvaný Macvin du Jura.

Väčšina regiónov, ktoré majú charakteristické brandy, tiež produkujú súvisiace utužené vína: Pineau des Charentes sa utužuje s cognacom a Floc de Gascogne s armagnacom.

Čo je Vin de liqueur?
Pineau des Charentes

Pineau des Charentes sa vyrába v regióne Charentes, kde sa tiež vyrába Cognac, chránený názvom AOC. Pre výrobu sa môže použiť čerstvý alebo čiastočne rozkvasený džús. Utužujú sa Cognacom. Biele Pineau des Charentes sa skladujú minimálne 5 rokov, červené a ružové - od 14 mesiacov. Vôňa a chuť: tóny sušeného ovocia a pražených orechov.

Čo je Vin de liqueur?
Floc de Gascogne

Floc de Gascogne je nápoj z Gascogne, ktorý má status AOC. Vyrábajú sa v provincii Armagnac, utužujú sa Armagnacom. Ovocie pre džús a destilát sa pestuje v jednej vinici. Skladovanie v sude od 10 mesiacov. Vôňa a chuť: tóny bieleho ovocia, mandlí a medu, tóny fialiek, ružových lístkov a žltozeleného kvetu.

Čo je Vin de liqueur?
Macvin du Jura

Macvin du Jura - Vin de liqueur z regiónu Jura. Častejšie sa používa na výrobu sortiment Savagnin Blanc, tiež sa občas používajú červené odrody. Utužujú sa brandy na hroznovom mošte, pridávajú sa do hotovej zmesi korenie. Vôňa a chuť: tóny orechov a korenín.

Čo je Vin de liqueur?
Pommeau

Pommeau - Vin de liqueur pochádzajúci z Normandie. Na výrobu sa používajú odrody jablká, ktoré sú povolené na výrobu sidra. Hotový džús sa utužuje Calvadosom a skladuje sa v sude od 14 mesiacov. Vôňa a chuť: veľmi jemný nápoj s karamelovými tónmi.

Ako piť?

  • Samostatne ako aperitív alebo digestív
  • K ľahkým predjedlám ako ustrice, syry s modrou plesňou, foie gras
  • K dezertom ako ovocie, panacotta, zmrzlina, pečivo
  • K hlavným jedlám ako teplé jedlá z hovädzieho mäsa, ragú z jahňacieho mäsa, ázijská kuchyňa
  • V koktejloch sa dobre kombinuje s silným alkoholom, citrusovými šťavami, sidrom, tonicom.