Čo je to prerušovaný pôst a aké sú jeho výhody?

Čo je to prerušovaný pôst a aké sú jeho výhody?

Prerušovaný pôst je stravovací plán, pri ktorom sa strieda obdobie pôstu s obdobím jedenia. V praxi to znamená, že počas určitých intervalov sa nejedia žiadne alebo len veľmi malé množstvá potravín a počas ostatných intervalov sa jedia bežné množstvá potravín. Existuje niekoľko rôznych spôsobov prerušovaného pôstu, ako napríklad 16 hodín pôstu a 8 hodín jedenia (tzv. 16:8), alebo 20 hodín pôstu a 4 hodiny jedenia (tzv. 20:4).

Prerušovaný pôst sa často považuje za spôsob, ako znížiť hmotnosť a zlepšiť zdravie. Niektoré štúdie ukázali, že prerušovaný pôst môže mať výhody pre zdravie, ako je zníženie hmotnosti, zlepšenie glukózovej tolerance a zníženie rizika vzniku cukrovky typu 2. Prerušovaný pôst môže tiež pomôcť zvýšiť hladinu hormónu rastového faktora BDNF, ktorý sa podieľa na raste a regenerácii nervových buniek.

Je však potrebné poznamenať, že prerušovaný pôst nie je vhodný pre všetkých a môže mať nežiaduce účinky, ako je pokles energie a zvýšené riziko dehydratácie. Pred začatím prerušovaného pôstu sa odporúča poradiť sa s lekárom alebo odborníkom na výživu.