Čo robiť ak vidíte hada a ako zistiť, že je jedovatý

Veľmi málo ľudí by pomenovalo stretnutie s hadom ako príjemné stretnutie, dokonca aj vtedy, ak sa jedná o neškodlivú užovku. No narazenie na jedovatého hada môže viesť k zdravotným problémom, dokonca aj k smrti. Každý región sveta má svoje vlastné jedovaté druhy a nebolo by na škodu, keby sa o nich ľudia aspoň niečo naučili. Sú určité špecifické znaky, ktoré vám pomôžu rozlíšiť, či je had jedovatý alebo nie je.

Zdravanalada.sk vám chce odhaliť znaky jedovatých aj nejedovatých hadov, ako aj návod, ako sa správať, aby ste sa vyhli nebezpečným následkom po tom, čo na jedovatého hada narazíte.

Ako zistíte, či ide o jedovatého hada.

Herpetológovia vysvetľujú špecifické rozdielnosti medzi jedovatými a nejedovatými hadmi. Existuje však tak veľa druhov hadov na svete, že všade možno nájsť množstvo výnimiek. Popri tom všetkom sa však definujú všeobecné odlišnosti, ktoré by ste si mali uvedomovať.

1. Oči

Nejedovaté hady majú okrúhle zrenice, zatiaľ čo jedovaté hady majú vertikálne zrenice. Napriek tomuto znaku sú však aj výnimky, t.j hady, ktoré majú okrúhle zrenice sú: čierny mamba (Afrika), kobra (Afrika, Stredný Východ, Ázia) a taipan (Austrália).

Je zaujímavé, že niektoré nejedovaté hady môžu zmeniť tvar svojich zreníc v momente nebezpečenstva, toto napríklad dokáže aj predstierajúca vretenica.

Čo robiť ak vidíte hada a ako zistiť, že je jedovatý

2. Jedovatý had má za normálnych okolností medzi očami a nosovými nozdrami jamku citlivú na teplo, aby zachytil svoju obeť.

Čo robiť ak vidíte hada a ako zistiť, že je jedovatý

3. Väčšina jedovatých hadov má trojuholníkovú hlavu širšiu ako svoj krk. Hlavy nejedovatých hadov sú zvyčajne okrúhle.

Čo robiť ak vidíte hada a ako zistiť, že je jedovatý

4. Jedovaté hady majú jednoduchý rad šupiniek na konci svojej zadnej časti, zatiaľ čo nejedovaté hady majú na konci svojho chvosta viditeľnú čiaru oddeľujúcu 2 rady šupiniek.

Čo robiť ak vidíte hada a ako zistiť, že je jedovatý

5. Jedovaté hady majú často svetlé farby a môžu syčať, chrčať (štrkáče) alebo sa správať agresívne. Výnimkou sú veľhady kráľovské a mliečne hady.

6. Vretenice a užovky vyzerajú veľmi podobne, ale môžete ich rozlíšiť podľa nasledovných znakov: užovka má okolo svojho krku žltý golier, zatiaľ čo vretenica má tmavú cik-cakovú (kľukatú) čiaru po celom tele smerom nadol.

Čo robiť ak vidíte hada a ako zistiť, že je jedovatý

7. Ak má had na svojej koži vzorku v tvare diamantu alebo má 3 farby, je zvyčajne jedovatý.

8. Jedovaté vodné hady plávajú celým telom, ktoré je nad vodou viditeľné, zatiaľ čo nejedovaté hady udržiavajú svoje telo pod hladinou vody.

Čo robiť ak vidíte hada a ako zistiť, že je jedovatý

Bezpečnostné opatrenia

Čo robiť ak vidíte hada a ako zistiť, že je jedovatý

Keď ste v prírode, mali by ste pamätať na to, že kdekoľvek sa nachádzate, mali by ste dodržiavať nasledovné bezpečnostné opatrenia:

Na svojom dvore vykoste vysokú trávu a odstráňte spadnuté vetvičky - hady si tu zvyčajne hľadajú úkryty. Okolo domu eliminujte počet hlodavcov, tie zvyčajne hadov priťahujú. V niektorých častiach dvora môžete nasprejovať amoniakový roztok. Hady tento zápach nemajú radi, zatiaľ čo amoniak samotný pre nich nie je nebezpečný. Počas prechádzky lesom si vyberajte úzke topánky s uzavretou špičkou. Horolezcov môžu hady poštípať vtedy, keď sa ukryjú do skalných štrbín. Takýmto povrchom by ste sa mali vyhýbať. Hady s vysokou pravdepodobnosťou neútočia ako prvé. Útočia iba v prípade nebezpečenstva. No stávajú sa agresívnejšie počas obdobia párenia medzi mesiacmi jún a júl. Vystrašené hady vstrekujú väčšie množstvo jedu. Keď sa prechádzate po lese, najmä po vlhkom lese, močaristých oblastiach, snažte sa vyhýbať vysokým, mohutným trávam alebo robte prinajmenšom taký hluk, ktorý hadov z trávy vyplaší. Ak v noci kempujete, prikryte všetky zdroje svetla, pretože svetlo hadov priťahuje. A nezabudnite si ráno vytriasť svoje oblečenie, pretože aj ľudský pach hadov priťahuje. Nesledujte hadov, len pre to, že ste zvedaví. Môžete ich vyprovokovať a potom na vás zaútočia.

Čo robiť ak vidíte hada a ako zistiť, že je jedovatý

Čo by ste robili, ak by vás uštipol had?

Ak sa vám stane, že vás uštipne had, snažte sa ochrániť svoje zdravie aspoň tým, že sa budete riadiť nasledovnými pravidlami.

Tu je niekoľko príznakov, ktoré môžete po uhryznutí jedovatým hadom očakávať:

Preskúmajte uhryznutie. 2 vpichy blízko seba naznačujú, že had má jedovaté zuby, a teda, že je jedovatý. Pohryznutie je bolestivé, vaša pokožka okolo pohryznutia opuchne a zbledne. Máte ťažkosti s dýchaním, cítite nevoľnosť, vysoký krvný tlak, máte slabosť svalov a/alebo horúčku.

Čo robiť ak vidíte hada a ako zistiť, že je jedovatý

Hadí jed má na človeka rôzne účinky. Ak vás však poštípala bežná vretenica, jej jed nebude pre vás pravdepodobne smrteľný, pretože ste dospelý, no aj v tomto prípade potrebujete okamžitú zdravotnú starostlivosť. Najhoršou hrozbou pri poštípnutí hadom je, že sa môže objaviť alergická reakcia na jed, preto potrebujete mať vo svojej lekárničke prvej pomoci antihistaminiká.

Kým dorazí prvá pomoc, alebo kým prídete do nemocnice, urobte nasledovné:

Prezrite pokožku okolo rany. Ak je okolo rany jed, opatrne ho odstráňte, aby ste zamedzili vnikaniu jedu dovnútra tela cez poškodenú vrstvu pokožky. Pite veľa tekutín, najmä vody, čaju alebo vývaru, aby ste čo najskôr odplavili toxíny z tela von. Zostaňte v kľude a nehýbte sa, aby ste zabránili prenikaniu jedu do tela, pretože čím rýchlejší budete mať pulz, tým rýchlejšie sa jed rozšíri do vášho tela. Uistite sa, že máte svoju poštípanú končatinu v pokoji. Užite anihistaminiká. V poriadku je aj to, ak užijete sedatíva alebo lieky na srdce.

Čo robiť ak vidíte hada a ako zistiť, že je jedovatý

Nesmiete urobiť nasledovné:

Otvoriť ranu, aby ste vysali jed. Priložiť škrtidlo. Vypaľovať ranu alebo nanášať krémy, aby ste poškodili oblasť rany. Piť alkohol alebo kávu.

Čo robiť ak vidíte hada a ako zistiť, že je jedovatý

Sú rôzne názory na to, či má zmysel je vysať alebo nie. Má to zmysel iba v prvých 15 minútach po uhryznutí hadom, no neskúsená osoba to nie je schopná urobiť správne. Niektorí odborníci však veria, že takéto opatrenia môžu odstrániť až okolo 50 % jedu. Pre človeka, ktorý pri tom pomáha, to nie je nebezpečné, dokonca ani vtedy, ak má v ústach malé ranky.

Ak had zomrie, môžete ho opatrne (bez toho, aby ste sa ho dotýkali holými rukami) vložiť do plastového vrecka a vziať ho do nemocnice na preskúmanie.

Dúfame, že vám budú tieto tipy užitočné a nikdy ich v skutočnosti nebudete potrebovať.

Už ste niekedy narazili na hada? Ako ste sa správali? Povedzte nám o tom v komentároch.

Ilustroval Leonid Khan.