Čo sa deje vo vašom tele po 40-tke a prečo je to dôležité vedieť

Strach zo starnutia je jedným z najbežnejších obáv, ktoré ľudia majú. Psychológovia si myslia, že je to v poriadku, ak sa starnutia bojíte. Ale musíte svoj strach prekonať a porozumieť všetkým vekovým obdobiam, ktoré majú aj výhody aj nevýhody. V tomto článku vám povieme, čo sa stáva vášmu telu, keď sa blíži ku 40-tke.

Prinášame vám aj negatívne aj pozitívne známky starnutia. A máme pocit, že treba zdôrazniť, že nie všetky tieto zmeny sa stanú práve vám - záleží na vašom zdravotnom stave a životnom štýle.

10. Naše vlasy rednú.

Tento problém sa zvyčajne objavuje u mužov, ale viacerí ľudia strácajú svoje husté vlasy už pred 30-tkou a 53 % mužov po 40-tke oplešatie Aj ženy strácajú svoje vlasy, ale pomalšie ako muži. Áno, nie je to príjemné, ale má to aj jednu výhodu: prestáva rásť aj ochlpenie na vašom tele.

Aby ste rapídnej strate vlasov predchádzali, starajte sa o svoje vlasy: z času na čas si ich ostrihajte, nanášajte si na ne masky a prestaňte používať fén. Obmieňajte stravu a jedzte viac vitamínov. Môžete navštíviť aj trichológa, ktorý vám môže zistiť príčinu straty vašich vlasov a pomôže vám vysporiadať sa s vaším problémom.

9. Bude pre vás jednoduchšie byť dobrým rodičom.

40-roční muži a ženy majú viac životných skúsenosti, vedia sa lepšie vysporiadať s ťažkosťami a vedia čo robiť v problémových situáciách. Ba čo viac, sú si viac finančne istí ako 20-roční ľudia. Znamená to, že "starší" rodičia budú schopní dať svojim deťom všetko, čo potrebujú.

Ale je tu aj pár nevýhod: pre ženu je oveľa zložitejšie otehotnieť a porodiť zdravé dieťa. Takže ak máte vôľu a túžbu, je lepšie mať deti v mladšom veku. Treba však pripustiť aj to, že moderná veda si vie poradiť s množstvom problémov súvisiacich s reprodukčným systémom aj u mužov aj u žien.

8. Môže sa objaviť intolerancia na laktózu.

Niektorí ľudia nemôžu tráviť mliečne výrobky od detstva a iní získajú tento problém neskôr. Laktózová intolerancia zvyčajne ovplyvňuje afro-americké a ázijské ženy po 40-tke. V tomto veku sa úroveň laktázy, enzýmu, ktorý pomáha tráviť laktózu, znižuje. Výsledkom je, že mlieko sa nemôže tráviť a spôsobuje veľké črevné problémy.

Ak máte skúsenosť s týmto problémom, pite bezlaktózové mlieko a konzumujte probiotiká.

7. Naše zuby sú menej citlivé.

Ak ste počas mladosti trpeli na citlivosť zubov, tento problém vám môže v staršom veku zmiznúť. Stáva sa to kvôli zubovine, kalcifikovanému tkanivu, ktoré rastie plynutím času. Preto sa citlivosť znižuje.

Napriek tomu to má aj nevýhodu: po týchto zmenách si ani neuvedomíte, že sa s vašimi zubami deje niečo zlé. Preto sa odporúčajú pravidelné návštevy u stomatológa.

6. S nástupom starnutia sa zmenšujeme.

Ľudia sa začínajú zmenšovať po 30-tke a doslova je tieto zmeny vidieť okolo 40-tky. Podľa údajov, ktoré zozbierala univerzita v Arkansas pre lekárske vedy, muži môžu rapídne stratiť medzi 30-tkou a 70-tkou 2,5 cm a ženy môžu stratiť okolo 5,1 cm.

Aby ste sa nezmršťovali veľmi rýchlo, jedzte potraviny s vysokým obsahom vápnika a vitamínu D a nezabúdajte cvičiť.

5. Spomaľuje sa náš metabolizmus.

Ak jete v 40-tke rovnakú stravu, ako ste zvykli jesť vo veku 20 rokov, priberiete veľmi rýchlo. Problémom je, že po 40-tke sa náš metabolizmus spomaľuje a rýchlejšie strácame svalové tkanivo. Doktor Kathryn Boling hovorí, že priemerná žena medzi 40-tym a 55-tym rokom priberie okolo 6,8 kg.

Aby ste sa neželaným kilogramom vyhli, vyvážene sa stravuje a cvičte. Nanešťastie neexistujú žiadne zázračné recepty, ktoré vám pomôžu zostať fit. Aby sme mali dokonalé tvary, musíme ťažko pracovať.

4. Sme viac príťažliví a sebavedomí.

Psychológovia tvrdia, že ženy sú viac sebavedomé po 40-tke, ako ženy vo veku 20 alebo dokonca 30 rokov. Táto skutočnosť im pomáha páčiť sa samým sebe, nikdy sa netrápiť nad maličkosťami, zbaviť sa nepríjemných ľudí a byť skutočne šťastnými a finančne nezávislými.

V tomto veku sa ľudia znova oceňujú a oceňujú aj ľudí okolo seba. Aj muži aj ženy sa stávajú príťažlivejšími v očiach iných.

3. Môže sa nám zhoršovať náš zrak aj sluch.

Okolo 40-tky začínajú ľudia zažívať ďalekozrakosť a iné očné problémy: pravidlom je, že ľudia potrebujú viac svetla, aby mohli čítať a všímajú si zmeny aj vo vnímaní farieb. Iným očným problémom sú suché oči.

Zhoršuje sa aj náš sluch. Stáva sa to kvôli zmenám v štruktúre bubienkovej membrány a vnútorného ucha.

Aby ste tento problém odhalili včas, príležitostne navštívte lekára.

2. Náš imunitný systém sa posilňuje.

Do 40-tky majú už ľudia skúsenosti s množstvom rôznych vírusov. Výsledkom je, že náš imunitný systém silnie a chorôb máme menej. Pre zlepšenie svojho imunitného systému musíte viesť zdravý životný štýl a dbať na dostatok spánku. Ba čo viac, je rozhodujúce tráviť čas aj vonku a dýchať čerstvý vzduch.

1. Náš zmysel pre chute sa mení.

Pri narodení máme okolo 9 000 chuťových receptorov. Keď starneme, množstvo týchto receptorov sa znižuje a my začíname strácať niektoré chuťové pocity, zvyčajne to začína slanými a sladkými chuťami a potom to neskôr pokračuje horkými a kyslými. Tieto zmeny sa objavujú skôr u žien ako u mužov. Nanešťastie tomuto procesu nemožno zabrániť, ale to neznamená, že nebudete schopní rozlíšiť medzi rôznymi chuťami, budú len menej výrazné.

Dúfame, že vám tento článok pomohol pripraviť sa na budúcnosť a neobávať sa týchto zmien. Majte na mysli, že proces starnutia môžete spomaliť pomocou odborníkov.

Poznáte nejaké iné zmeny, ktoré sa v našom tele po 40-tke stávajú?

Pozrite si fotografie na EVERETT COLLECTION / EAST NEWS, EAST NEWS