10 Mýtov o chrípke a prechladnutí

Ak sme prechladnutí, zvyčajne viníme klimatizáciu, vietor a nízke teploty. Niektorí ľudia si dokonca myslia, že je nemožné chytiť bežné prechladnutie viac krát ako raz za sezónu. Aby neprerástlo prechladnutie do chrípky, tak niektorí z nás sú si dokonca istí, že prevencia znamená zakaždým si nasadiť antibiotiká. Po prečítaní tohto článku neuveríte ako falošné sú skutočnosti o bežnom prechladnutí. Máme pre vás 10 mýtov, ktoré vyvracajú niektoré falošné fakty o chrípke a prechladnutí.

Zdravanalada.sk vyzbierala 10 bežných mýtov o bežnom prechladnutí a chrípke, na ktoré by sme nemali zabudnúť.

Mýtus 10: Prechladnutie môže prerásť do chrípky:

Prechladnutie aj chrípku zapríčiňujú úplne iné vírusy, takže jedno ochorenie nemôže prerásť do druhého ochorenia. Ľudí zvyčajne zmätú prvé príznaky týchto ochorení. Tu je zoznam znakov, ktoré vám pomôžu tieto dve ochorenia odlíšiť:

Prechladnutie začína rapídne bolesťou hrdla, bolesťou hlavy, horúčkou a tečúcim nosom. Ľudia sa zvyčajne z prechladnutia vyliečia za 3 – 5 dní. Chrípku sprevádza horúčka, bolesť hlavy, bolesť svalov a bolestivosť celého tela, ktorá rýchlo postupuje. Ak máte prechladnutie, vaša teplota tela zvyčajne nestúpa (a ak aj áno, stúpa len o trošku viac). Ak máte chrípku, vaša teplota stúpa na 37,8°C a vyššie. Počas chrípky veľa nekýchate, kýchanie je symptómom prechladnutia.

Mýtus 9: Prechladnutie môžete vyliečiť antibiotikami:

Antibiotiká môžu zničiť vírus ak sa ich štruktúra líši od bakteriálneho ochorenia. Ba čo viac, antibiotiká môžu skutočne situáciu ešte zhoršiť. Symptómy prechladnutia nezmiznú a vírus sa šíri ďalej.

Určite sa neodporúča brať antibiotiká „pre prípad“. Výsledok bude opačný – oslabí to váš imunitný systém a vytvorí dobré prostredie pre vírus, aby prospieval. Po určitom čase prestanú byť lieky efektívne, pretože ak prídu baktérie do kontaktu s antibiotikami, zmenia svoje správanie, aby prežili.

Mýtus 8: Prechladnutie nemožno liečiť:

Pravidlom je, že príznaky prechladnutia trvajú 3 dni. Ale ak budete iba čakať a neliečiť prechladnutie, môžu nastať komplikácie a možno zažijete ošklivé príznaky na viac ako 20 – 30 dní. Varovanie: v prípade, že pocítite zhoršené dýchanie alebo ťažobu s dýchaním, mali by ste ihneď navštíviť lekára.

Mýtus 7: Ak ste prechladnutí, nemali by ste si brať v práci voľno:

Väčšina ľudí v prípade, že sa necítia dobre, zvyčajne do práce chodievajú. Je však známe, že ak doma nevyležíte prechladnutie, prechladnutie sa vám zhorší. V skutočnosti bude liečenie oveľa pomalšie. Je lepšie zostať doma aspoň na 1 – 2 dni a potom sa znova vrátiť do práce. Je tu ešte jeden dobrý dôvod zostať doma: počas prvých dní prechladnutia ste veľmi nákazlivým pre okolie, a teda môžete nakaziť aj iných ľudí.

Mýtus 6: Vždy by ste mali zostať v posteli:

Ak ste prechladnutí a a zostávate v posteli celý deň, môžete dostať bronchitídu alebo zápal pľúc. A okrem toho váš prietok krvi klesá. Samozrejme, že by ste nemali ísť do fitnesscentra hneď ako sa cítite lepšie, ale trošku aktivity neuškodí nikomu.

Mýtus 5: Prechladnutie zapríčiňuje studený vietor:

Prechladnutie môžete dostať len ak prídete do kontaktu s vírusom bez ohľadu na to, či nosíte čiapku alebo nie. Nie je žiaden dôvod obviňovať vietor, klimatizáciu atď. Ak si myslíte, že ste ochoreli po lietaní (kvôli nízkym teplotám), nie je to pravda. Čo sa skutočne stáva je, že suchý vzduch vysušuje sliznicu a pre telo je veľmi náročné chrániť sa pred vírusmi.

Mýtus 4: Ak pôjdete vonku s mokrými vlasmi, prechladnete:

Naše mokré vlasy ako aj vietor alebo dážď nemôžu spôsobiť ani prechladnutie ani chrípku. Sú len tri spôsoby, ako chytiť vírus: Nezabúdajte, že vírusy sú silné a odolné, prežijú:

vo vnútorných priestoroch viac ako 7 dní, na posteľnom prádle počas cca 12 hodín, na rukách počas niekoľkých minút alebo hodinu (záleží od typu vírusu), na kľučkách dverí počas 6 hodín. Samozrejme sa odporúča nechodiť von s mokrými vlasmi, keďže studené počasie oslabuje váš imunitný systém a robí ho zraniteľnejším voči vírusom.

Mýtus 3: Prechladnutie môžete chytiť iba jeden krát za sezónu:

Máme pre vás dobré správy – je skutočne veľmi nepravdepodobné chytiť rovnaké prechladnutie dvakrát. Prechladnutia spôsobujú vírusy a zároveň počas boja organizmu s vírusmi sa posilňuje váš imunitný systém. Ale existuje viac ako 200 typov vírusov, ktoré spôsobujú prechladnutie, takže stále je šanca, že môžete byť chorí aj dvakrát.

Mýtus 2: Prechladnutie možno vyliečiť za 1 deň:

Sú ľudia, ktorí si myslia, že ak si vezmú rôzne tabletky, budú sa cítiť v poriadku už za 1 deň. Ale toto je nebezpečný mýtus. Telo potrebuje čas, aby sa obnovilo a ak si vezmete nejaké podporné lieky, ktoré potlačia príznaky, ovplyvní to srdce a následky môžu byť skutočne nebezpečné. Mali by ste byť veľmi opatrní s používaním medikamentov obsahujúcich paracetamol, pretože prebytočná dávka môže viesť k zlyhaniu pečene.

Mýtus 1: Pred tým, ako sa vrátite do normálneho života by ste sa mali zbaviť všetkých príznakov:

Kašeľ a tečúci nos, ktoré sa objavujú  po skončení virózy, môžu trvať aj 4 týždne, preto nie je potrebné, aby ste čakali, kým zmiznú všetky príznaky. Ak sa cítite dobre, môžete sa vrátiť do normálneho života.

Verili ste niektorým z týchto mýtov? Povedzte nám o tom v komentároch!

Pozrite si fotografie na Depositphotos, Depositphotos