10 Tajných miest v starých mayských mestách, ktoré sa turistom neukazujú

Mayovia nám zanechali množstvo tajomstiev, ktoré sú stále ukryté v ich grandióznych stavbách a zakódované v stovkách hieroglyfov. Nie všetky stavby sa už preskúmali. Každý rok používajú archeológovia a výskumníci najpokročilejšie technológie, aby odkryli záhady skryté za múrmi areálov svätýň, pochované v hĺbkach s posvätných hrobiek a jaskýň.

Zdravanalada.sk preštudovala všetky najnovšie údaje o mayskej civilizácii a odkryla tajomstvá storočných ruín, ktoré sprievodcovia v cestovnom ruchu nikdy obyčajným turistom neukazujú.

1. Svätyňa Kukulkan, Chichen Itza

Takto vyzerá pyramída, keď bola prvýkrát odfotografovaná v roku 1880 — takmer úplne skrytá v džungli. Kukulkan má 9 podlaží a 4 schodištia s celkovo 365 schodmi, čo je presne toľko, ako počet dní v roku.

Počas jesennej rovnodennosti a jarnej rovnodennosti, po 17:00 hod je možné vidieť vrhajúci tieň pyramídového zábradlia. V marci sa hýbe smerom nahor, v septembri smerom nadol. Tento klam je možné pozorovať takmer 3 hodiny a priťahuje tisícky turistov, ktorí tu prichádzajú, aby takýto jedinečný fenomén obdivovali.

Ďalšia záhada Mayov je skrytá vo vnútri pyramídy. Ak odstránite vrchnú vrstvu kameňov, uvidíte ďalšiu pyramídu menšej veľkosti a dokonca ešte menšiu vo vnútri druhej pyramídy; vo vnútri je tajná miestnosť.

Len nedávno preskúmali výskumníci magnetosféru pôdy a našli v hĺbke 19 metrov pod pyramídou Kukulkan podzemné jazero. Mohlo by sa jednať o jednu z mayských posvätných hrobiek. Archeológovia si myslia, že voda podmýva podložie, čo môže mať v budúcnosti za následok poškodenie pyramídy.

Celá pyramída slúži ako nejaký druh reflexného tlmiča zvuku. Ak stúpajú ľudia hore po schodoch, na vnútornej strane môžu počuť zvuky podobné volaniam posvätného vtáka Quetzala. Vták žil v miestnych lesoch a bol medzi Maymi posvätný. V roku 2006 spadol z týchto schodov turista, preto bola pyramída po nehode pre verejnosť uzavretá. Dnes sa na ňu môžete pozerať z diaľky.

2. Jaskyne Balancanché

Toto miesto zvyčajne neukazujú na klasickej turistickej obhliadke pozdĺž Chichen Itza, ale jeho záhadná atmosféra je fascinujúca. Jaskyne Balancanché ležia 2,9 km od mayského komplexu svätýň. Názov je známy aj ako "Posvätný trón jaguára", kde vykonávali Mayovia náboženské rituály pred viac ako 3 000 rokmi.

V roku 1959 našiel miestny sprievodca José Humberto Gómez zapečatený vchod do jednej z jaskynných prechodov. Bolo tu nájdená posvätná svätyňa s "jaguárovým trónom" spolu s viacerými starovekými artefaktami.

Jeden z najznámejších priestorov v jaskynnom komplexe je sieň Mayského svetového stromu alebo Mayský strom života. 3D model zobrazuje celú jaskyňu s vápencovým stĺpom v strede. Symbolizuje Mayský svetový strom - takzvanú os, ktorá spája nebesá s podsvätím.

3. Hrobka Ik Kil

Na ceste späť z Chichen Izta zastavujú zvyčajne turistické autobusy pri posvätnej mayskej hrobke Ik Kil. Túto hrobku používali Mayovia ako miesto pre obetné rituály.

V hĺbke 39 metrov našli archeológovia ľudské kostry, kosti a staroveké mayské šperky. Dnes tu možno vidieť plávať desiatky turistov.

4. Pyramídy Coba

Ak si neviete váš výlet ku starovekým mayským pyramídam predstaviť bez výstupu na jednu z najvyšších stavieb a túžite si urobiť niekoľko dojemných fotiek, mali by ste navštíviť staroveké mesto Coba. Leží tu 41-metrov vysoká pyramída El Castillo. Na jej vrch možno vyliezť stúpaním po 120 strmých schodoch.

Ak by sa vám podarilo vyliezť na vrch, uvidíte úžasný výhľad na staroveké mesto a môžete nahliadnuť aj dnu - na komnatu rituálov, Tú Mayovia používali na obetné rituály.

5. Staroveké mesto Tulum

Je to jediné mayské mesto ležiace na pobreží Karibského mora na 12 metrových útesoch Jukatánskeho polostrova. Tulum zvykli nazývať aj Zama, čo znamená "mesto východu slnka". Na rozdiel od iných mayských miest bol Tulum obklopený vodotesnými múrmi chrániacimi mesto pred útokmi normanských kmeňov zo severu.

Okrem starovekých stavieb vás potešia krásne biele pieskové pláže s kryštáľovo čistou vodou oceánu, ktorá láka množstvo turistov. Počasie je väčšinou počas roka veľmi príjemné.

6. Pyramída Kúzelníka Uxmal

Uxmal je 39 metrov vysoká Pyramída Kúzelníka; iný názov je Pyramída trpaslíka. V skutočnosti sa nejedná o jednu pyramídu, ale o 5 pyramíd, ktoré boli postavené na vrchu každej jednej počas niekoľkých storočí. Podľa starej mayskej legendy bola pyramída postavená kúzelníkom alebo bohom, ktorý sa volal Itzamna presne počas jednej noci. Tento sa neskôr stal miestnym bohom.

7. Chrám nápisov, Palenque

Chrám bol postavený nad hrobkou miestneho vládcu. Jej vnútorné múry majú 617 hieroglyfov. Časť z nich sa stále nerozlúštila. Pri vrchole pyramídy leží sieň s 3 hrobkami. V roku 1949 sa v jednej hrobke odkryla posvätný prechod panovníkovej hrobky plný starovekých pokladov a artefaktov.

Turisti nemôžu vojsť dovnútra hrobky, no jej presnú kópiu môžete vidieť vystavenú v Národnom múzeu antropológie v Mexiku.

8. Mayské mesto Yaxchilan

Ruiny starovekého mesta Yaxchilan nájdete 4 hodiny cestou autom z Palenque, na hranici Guatemaly. Donedávna z mesta neviedli žiadne cesty. Jediná cesta, ktorou sa tu dá dostať, je prenajať si malé lietadlo, ale v roku 1990 tu postavila mexická vláda cestu, a tak umožnila k jedinečným ruinám prístup. Možno tu preskúmať takmer 50 starovekých budov, zbierku sôch a pokúsiť sa rozlúštiť staroveké mayské hieroglyfy.

9. Nástenné maľby Bonampak

Ďalšie staroveké mesto blízko Yaxchilan náhodne objavil v roku 1946 americký fotograf Giles Healey. Bonampak doslovne znamená "maľovaný múr". Dnes je toto miesto známe po celom svete vďaka úžasným nástenným maľbám v niekoľkých prechodoch svätyne. Nástenné maľby zobrazujú mayské pravidlá, tancujúcich ľudí, hudobníkov, boje a obetné akty.

10. Chrám Veľkého Jaguára, Tikal

Mesto starovekých mayov objavili len v roku 1848, zatiaľ čo tajný zapečatený vchod do panovníkovej hrobky sa našiel až v roku 1962. Archeológovia sa dostali do hrobky cez strechu chrámu, ktorý skrýval tajný tunel. Našli tam kože jaguárov, perly, šperky a dokonca aj náramok na hrudi panovníka.

21. decembra 2012 sa uskutočnila ohňová šou ako súčasť osláv ukončenia mayského kalendára pred chrámom. Slávnosti sa zúčastnilo viac ako 3 000 ľudí.

Chceli by ste navštíviť mayské mestá a svätyne? Už ste tam boli? Zdieľajte svoje názory s nami komentároch.

Pozrite si fotografie na Daniel Schwen / commons.wikimedia, NTDRussian / youtube