10 Tipov, ako schudnúť ak diéty nefungujú

Podľa výsledkov štúdií vedcov z amerických univerzít sa podarí len 1 z 5 ľudí schudnúť nejaké kilá navyše, čo predstavuje asi 10 % z celkového telesného tuku. Jedným z dôvodov, ktoré chudnutie sťažujú, je známy jojo efekt. Ide o fenomén, ktorý zhadzovanie kilogramov napriek všetkým úsiliam ľudí spomaľuje.

Samozrejme, ak nevidno pokrok, ľudí to sklame a majú tendenciu prestať so zdravým životným štýlom. Avšak aj s jojo efektom je možné bojovať.

Našli sme pre vás niekoľko vedecky dokázaných spôsobov, ako znižovať svoju hmotnosť, dokonca aj vtedy, ak na ňu vplýva jojo efekt.

1. Posilňujte.

Posilňovací tréning je pri chudnutí menej efektívnejší ako kardio tréning, ale pomáha udržiavať úroveň spaľovania, čo je pri dlhotrvajúcej diéte veľmi podstatné. Posilňovací tréning zrýchľuje metabolizmus a udržiava telo v režime rýchleho spaľovania.

Nezabúdajte však po tréningu skonzumovať bielkoviny: svaly zosilnejú a nezískate tak tuky navyše.

2. V priebehu týždňa striedajte kalorický príjem.

Keď diétujeme, naše telá sa inteligentne prispôsobujú menším potravinovým porciám znížením spotreby energie. Inými slovami, telo sa prispôsobuje na nové životné podmienky tak, že si stále uchováva nejaké kilá navyše pre prípad, že by nedostalo žiadnu potravu. A ak začnete prijímať menej kalórií, telo pochopí, že toto rozhodnutie bolo správne.

Aby ste dokázali svoje telo oklamať, môžete používať 2 kalorické cykly. 2 dni v týždni by ste mali prijať okolo 1 000 alebo 1 200 kcal (vyhýbajte sa uhľohydrátom) a zvyšné dni môžete prijať 1 500 kcal. Tento trik nedovolí metabolizmu spomaliť a vytvorí kalorický úbytok, ktorý vaše telo práve potrebuje.

3. Povedzte si rozdiel medzi skutočnou stratou hmotnosti a imaginárnou stratou hmotnosti.

Počas prvých dní diéty sa naše telo zbavuje nadbytočných tekutín, ktoré spôsobia to, že úbytok na váhe je veľmi očividný. Avšak aby ste schudli 0,5 kg, potrebujete spáliť 3 500 kalórií. Nezáleží na tom, ako to dosiahnete, no postup nebude rýchly.

Viacerí ľudia si myslia, že pomalý úbytok váhy je konštantný, preto strácajú záujem a diéty sa vzdávajú. Buďte trpezliví a nestavajte sa na váhu častejšie ako raz za týždeň - týmto spôsobom dosiahnete väčší pokrok.

4. Jedzte viac bielkovín a zeleniny.

V rámci pokusov o zhodenie pár kilogramov je známe, že diéty chudobné na uhľohydráty najlepšou stratégiou. Bielkoviny a vláknina nás zasýtia a naštartujú náš metabolizmus. Uhľohydráty zvyšujú hladinu inzulínu, čo spôsobuje, že sa cítime hladní. Takže ak sa pokúšate schudnúť, je lepšie zjesť radšej kúsok nízkotučného mäsa ako malú sladkosť.

5. Zmeňte cviky, ktoré cvičíte.

Tisícky rokov v boji o prežitie sa naše telá naučili jednoduchú vec: zdroje by sa mali šetriť akýmikoľvek spôsobmi. Po nejakom čase sa teda ľudské telo prispôsobí na cviky, ktoré robíte. Takže po niekoľkých týždňoch podobného tréningu sa pokrok definitívne spomaľuje.

Existuje len jedno riešenie - raz za 1 - 1,5 mesiaca by ste mali zmeniť svoj tréningový program. Existuje niekoľko rozdielnych volieb: vymeňte jogu za pilates, pridajte nové cviky, začnite trénovať iné svaly, ktoré ste predtým netrénovali a zmeňte hmotnosť závaží, ktoré používate.

6. Konzumujte chutné jedlá.

Schopnosť odporovať pri nutkaní na jedenie závisí od správnej funkcie mozgu. Avšak ak človek nejedáva dlhodobo nič chutné, jeho mozog začína signalizovať, že by ho kúsok čokolády alebo keksíka potešili viac, ako čokoľvek z tých všetkých jedál, ktoré smie zjesť.

Preto odborníci na výživu odporúčajú zahrnúť do svojho diétneho jedálnička menšie porcie "zakázaných" potravín. Ak necháte z času na čas svoje telo zrelaxovať pri kúsku čokolády, máte menšiu šancu stratiť nad sebou kontrolu a následkom toho prerušiť diétu.

7. Znova si prepočítajte kalorickú hodnotu potravín, ktoré konzumujete.

Množstvo kalórií potrebné pri chudnutí spáliť nezávisí len od fyzickej aktivity, ale aj od telesnej hmotnosti. Ak prijme osoba s nadváhou denne 2 000 kalórií, schudne, ale ak maličká žena denne prijme taký istý počet kalórií, priberie.

Nezabudnite si znova prerátať kalorickú hodnotu vášho príjmu potravy zakaždým, keď schudnete 5 kg.

8. Dodržiavajte spánkový režim.

Vedci zistili, že nedostatok spánku a zdravé chudnutie sa nedajú skombinovať. Existuje veľa dôvodov prečo, ale v krátkosti ide o to, že ak nemáte dostatok spánku, vaše telo je pod stresom. Stres vedie k pocitu hladu a k zmene metabolizmu, preto si radšej stále doprajte dostatok spánku.

9. Počítajte kalórie.

Vedci dokázali, že ľudia, ktorí chudnú bez trénera, prestávajú počítať čo a koľko v rámci niekoľkých týždňov zjedli. Samozrejme tu sa pokrok zastavuje a vy nemôžete ďalej schudnúť. Takže by ste stále mali vedieť, koľko kalórií prijímate.

10. Zoberte do úvahy charakteristické vlastnosti svojho tela.

Každý vie, že práve pred začiatkom menštruačného cyklu, zadržiava ženské telo oveľa viac vody, práve tak ako keď ľudia pijú príliš veľa vody (najmä pred spaním), jedia slané jedlá, pijú alkohol alebo jedávajú veľa mliečnych výrobkov. Mali by ste brať do úvahy individuálnu reakciu organizmu na rôzne potraviny u rôznych ľudí. Preto analyzujte, čo jete a ako to ovplyvňuje vaše telo.

Napríklad, autorka článku nemohla schudnúť, pretože konzumovala príliš veľa paradajok. Áno, paradajky patria k zelenine a nemajú príliš veľa kalórií, ale z nejakého dôvodu v prípade tejto ženy spôsobovali zadržiavanie vody v jej tele.

Po tom, čo prestanete jesť niektoré potraviny, zmizne zadržiavanie obvykle do 2 dní. Preto sa nenechajte vystrašiť ani uviesť do depresie niekoľkými kilami navyše. Zabudnite na merania a použite radšej meranie krajčírskym metrom, ktorý ľahko dokáže, že robíte pokroky.

Zažili ste už niekedy pri pokuse schudnúť jojo efekt? Ako ste sa s ním vysporiadali? Zdieľajte svoje skúsenosti v komentároch s nami!

Pozrite si fotografie na depositphotos.com