10 Mýtov o stravovacích návykoch, ktoré nie sú celkom pravdivé

Prílišné venovanie sa nášmu zdraviu je takzvaný moderný trend. Nové obmedzenia v „zdravej diéte“ sa objavujú každý deň. Ale sú skutočne všetky tieto obmedzenia pravdivé a fungujú?

Našli sme pre vás 10 populárnych faktov o stravovaní, ktoré sú z vedeckého hľadiska iba mýtusmi.

Mýtus 10: Po 12:00 hodine by sme nemali piť kávu, aby sme v noci dobre spali.

10 Mýtov o stravovacích návykoch, ktoré nie sú celkom pravdivé

Pravda: Stimulujúce efekty kofeínu fungujú u každého človeka individuálne. Ide o gén CYP1A2, ktorý je zodpovedný za spaľovanie kofeínu. Množstvo enzýmu, ktoré tento gén produkuje nás rozdeľuje do 3 skupín: vysoko, normálne a nízko citliví na kofeín. Najväčšou skupinou je skupina s normálnou citlivosťou na kofeín: neodporúča sa piť kávu 6 alebo menej hodín pred cestou do postele. Ľudia s vysokou citlivosťou na kofeín môžu trpieť nespavosťou, dokonca aj vtedy, ak pijú kávu ráno. Ak patríte do tretej skupiny, mohli by ste vypiť kľudne aj šálku kávy bezprostredne pred spánkom a nemalo by to žiaden vplyv na váš spánok.

Mýtus 9: Musíme jesť super ovocie obohatené o antioxidanty, aby sa náš organizmus vedel vysporiadať s voľnými radikálmi.

Pravda: Všetky rastliny sú vystavené oxidatívnym činiteľom, takže všetky majú antioxidačnú činnosť. Existuje veľa rastlín bohatých na antioxidanty (dokonca aj paradajky!), ale je obtiažne povedať, či sú skutočne pre nás užitočné alebo nie.

Mýtus 8: Kysličník uhličitý obsiahnutý v nápojoch spôsobuje gastritídu a iné gastrointestinálne ochorenia tráviaceho ústrojenstva a ničí kosti.

Pravda: Štúdie ukazujú, že kysličník uhličitý nemá vplyv na zdravie zažívacieho traktu a dokonca zmierňuje bolestivé príznaky ako dyspepsiu a konstipácia. Ba čo viac, štúdie neodhalili žiadnu súvislosť medzi perlivou vodou a osteoporózou. Negatívna reakcia sa objavila len v skupine subjektov, ktorí konzumujú sódu. Táto skutočnosť naznačuje, že problém je ukrytý v cukre a ortosforickou kyselinou, ale nie je v nasýtení kysličníkom uhličitým. Takže sa nebojte piť vodu nasýtenú kysličníkom uhličitým. Má to aj pozitívny účinok: táto voda pomáha chudnúť, keďže nám dáva pocit plnosti.

Mýtus 7: Naše telo zhromažďuje toxíny a potrebuje pravidelnú detoxikáciu.

Pravda: V roku 2009 kontaktovala skupina vedcov výrobcov 25 populárnych detoxikačných výrobkov, aby zistili, aký dôkaz vedia podložiť ku tvrdeniam, že naše telo potrebuje „detox“. Nikto nevedel na otázku vedcov odpovedať, a teda je jasné, že tvrdenie o „detoxe“ bolo iba marketingovým trikom.

Mýtus 6: Stolová soľ je pre telo jedovatá. Je lepšie nahradiť ju zdravou exotickou soľou.

Pravda: Zvyčajne sa odporúča nahradiť bežnú kuchynskú soľ morskou, Himalájskou, čiernou alebo viacerými inými typmi solí. Ale odlišnosť medzi týmito typmi je tak zanedbateľná, že by sme museli skonzumovať obrovské množstvá soli, aby sme z toho získali nejaký pozitívny účinok. Jediná vec, ktorou sa líšia, je množstvo jódu. V tomto prípade jednoznačne vyhráva obyčajná soľ. Stolová soľ je umelo jodidovaná, aby sa naše telo vedelo vysporiadať s nedostatkom jódu a jeho následkami. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie približne 1/3 ľudí na svete nekonzumuje dostatočné množstvo jódu. Ak však dokonca žijete aj v pobrežnej oblasti, neznamená to, že nedostatok jódu sa vás netýka.

Mýtus 5: Červené a spracované mäso spôsobuje rakovinu čreva, takže by sme ho nemali jesť.

Pravda: Napriek tomu, že červené mäso prechádza tepelným spracovaním, stále sa nepovažuje za spracované, muselo by sa jednať o dlhodobé spracovanie mäsových výrobkov. Lekári neodporúčajú zjesť viac ako 70 gramov červeného mäsa za deň. Podobne sa neodporúča jesť spracované mäso.

Mýtus 4: Kvások je umelý a nezdravý produkt.

Pravda: Ide o prírodný druh kvásku, ktorý “zdomácnel” a nebol vytvorený ľuďmi.

Mýtus 3: Keďže med produkuje nebezpečný hydroxymetylfurfural, nemali by sme ho zohrievať.

10 Mýtov o stravovacích návykoch, ktoré nie sú celkom pravdivé

Pravda: Hydroxymetylfurfural obsahujú všetky typy medu. Nie je pravdou, že jeho koncentrácia sa zvyšuje, ak tento sladký produkt uvaríme, pretože hydroxymetylfurfural obsahujú viaceré potraviny (a v oveľa väčších množstvách ako med). A neexistujú štúdie, ktoré dokazujú, že hydroxymetylfurfural je pre človeka nebezpečný. 30 mg hydroxymetylfurfuralu na deň je absolútne bezpečné množstvo – a nikto nie je schopný zjesť toľko medu.

Mýtus 2: Majonéza je cholesterolová bomba a váš nepriateľ v prípade, že chcete schudnúť.

Pravda: Majonéza neobsahuje veľa tukov, ale nie je dobrým nápadom nahradiť ju v šaláte olejom (olivovým ani sezamovým). Faktom je, že majonéza obsahuje 50 – 80 % tuku, kým oleje majú 95 – 99 %. Zdrojom cholesterolu v majonéze je vajce, ale mýtus, že vajcia majú cholesterol, ktorý je škodlivý pre naše telo, bol už dávno vyvrátený. Čo je škodlivé a môže byť v majonéze aj alergické, je aditívum E200. Takže, ak sa chcete udržiavať fit a k tomu ste ešte alergickí na E200, stačí, ak namiesto majonézy použijete v šalátovom dresingu jogurt. Môžete si urobiť aj domácu majonézu.

Mýtus 1: Kuracia koža je najškodlivejšia časť, ktorú by ste mali vo vašej diéte vylúčiť.

10 Mýtov o stravovacích návykoch, ktoré nie sú celkom pravdivé

Pravda: Hovorí sa, že kuracia koža má veľa tuku a cholesterolu. Ale ľudia zvyčajne neberú do úvahy množstvo, ktoré lipidy kuracej kože obsahujú – nutrične ide o uprednostňované nenasýtené mastné kyseliny. Tieto kyseliny znižujú úroveň zlého cholesterolu a zvyšujú úroveň dobrého cholesterolu. Okrem toho kuracia koža je zdrojom kolagénu, ktorý má výborný vplyv na naše svaly, pokožku a kĺby.

Prekvapilo vás to? Zmeníte svoje stravovacie návyky po prečítaní tohto článku? Zdieľajte svoje názory s nami v komentároch.