10 Bežných zvykov, ktoré môžu poškodiť vaše obličky

Obličky hrajú v udržiavaní vášho zdravia kľúčovú úlohu, pretože pomáhajú produkovať červené krvinky, regulujú krvný tlak, odvádzajú z vnútorných orgánov škodlivé toxíny, znižujú zadržiavanie vody a kontrolujú hladiny všetkých dôležitých minerálov, ktoré krv obsahuje. Preto je skutočne dôležité znížiť riziko obličkových ochorení pôsobením určitých zlých návykov a tieto zlé návyky nahradiť tými správnymi.

Zdravanalada.sk vám chce predstaviť 10 nesprávnych návykov, ktoré ovplyvňujú stav aj funkciu vašich obličiek.

10. Zadržiavanie moču

Nepravidelné vyprázdňovanie močového mechúra je jedným z hlavných príčin ochorenia obličiek. Ak často bránite, aby sa váš močový mechúr vyprázdnil, zostáva moč vo vašom mechúre dlhý čas a baktérie sa môžu oveľa rýchlejšie rozmnožovať. Prípadne to môže mať za následok vážne infekcie obličiek a únik moču.

9. Chronické sedenie

Pravidelná fyzická aktivita sa často spája so zlepšením krvného tlaku a normálnym spaľovaním cukru, ktoré patria k hlavným faktorom pre udržiavanie zdravých obličiek. Príliš dlhé sedenie bez pohybu môže zvýšiť riziko obličkových ochorení až o 30 %. Ak trávite viac ako 8 hodín v práci na vašej stoličke, skúste aspoň doma viesť aktívny životný štýl – cvičte najmenej 2 – 3 krát týždenne a nezabudnite na prechádzky na čerstvom vzduchu.

8. Pretrénovanie

Príliš ťažké cvičenie počas dlhého obdobia môže spôsobiť rabdomyolózu, t.k. stav, kedy vaše poškodené svaly zranili spôsobujú, že sa mŕtve vlákna dostávajú práve do vášho krvného systému. To môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám nevynímajúc zlyhanie obličiek. V prípade, že ste to s tréningom preháňali a máte aj svalovú bolesť aj tmavo-sfarbený moč, mali by ste čím skôr navštíviť lekára.

7. Prehnané používanie tabletiek proti bolesti

Hoci protizápalové lieky akými aspirín alebo ibuprofén sú pri striedmom používaní bezpečné, pravidelné prehnané používanie môže mať za následok poškodenie obličiek a dokonca aj úplné zlyhanie obličiek. Môže sa to stať v prípade, že spolu užijete analgetiká, ktoré znížia krvný tok ku vašim obličkám a zhoršia ich funkciu, najmä ak už máte nejaké obličkové ochorenie. Takže ak trpíte silnou bolesťou, nezabúdajte, že tabletky proti bolesti by ste mali užívať iba krátkodobo a radšej najnižšiu možnú dávku, aká existuje.

6.Nedostatočné pitie vody

Hydratácia pomáha vašim obličkám produkovať moč, aby sa z vášho tela vylúčil sodík a toxíny. Ak nepijete dostatok vody na pravidelnej báze, môže to spôsobiť zdravotné problémy, nevynímajúc bolestivé obličkové kamene. Pre väčšinu ľudí stačí vypiť 1,5 – 2 litre vody denne, aby si udržali obličky zdravé. A nezabúdajte, že iné nápoje sa nerátajú, to čo sa ráta, je len čistá voda. Ako zistíte, že ste vypili presne potrebné množstvo vody pre vaše obličky? Váš moč by mal byť svetlo žltej farby. Čím viac je farba moču tmavšia, tým viac to signalizuje zlyhanie obličiek.

5. Vynechávanie spánku.

Zistilo sa, že dobrý nočný odpočinok nie je veľmi dôležitý len pre náš celkový pocit, ale aj pre zdravie obličiek. Cykly pravidelného spánku aj zobúdzania sa regulujú a koordinujú funkciu vašich obličiek a obnovujú tkanivo týchto orgánov práve počas spánku. Takže ak si neudržiavate dostatok spánku, prerušujete tento proces obnovy a zvyšujete riziko poškodenia obličiek. Neprimeraná dĺžka spánku môže spôsobiť aj artériosklerózu alebo zhoršenie a upchávanie vašich artérií. Môže to viesť k zvýšeniu krvného tlaku, ktorý zaťaží vaše obličky a časom spôsobí ich zlyhanie.

4. Pitie sódy bikarbóny.

Podľa expertov na zdravie existuje súvislosť medzi spotrebou diétnej sódy a problémami s obličkami. V roku 2009 ukázala štúdia, že viac ako 3 000 žien, ktoré pili 2 alebo viac sód každý deň mali očividný pokles funkcie obličky. Na rozdiel od umelo sladených nápojov, nápoje s pridaním cukru nemali rovnaký efekt.

3. Konzumácia veľkého množstva mäsa

Prejedanie sa živočíšnymi tukmi vytvára veľa kyseliny vo vašej krvi, čo môže spôsobiť acidózu, t.j. stav, kedy vaše obličky nevedia udržať rovnováhu pH vo vašom tele. Časom môže táto porucha spôsobovať vážne zažívacie problémy a chronické problémy s obličkami. Odporúčaný denný príjem bielkovín je okolo 1 – 1,6 gramov na kilogram telesnej hmotnosti. Takže namiesto konzumácie mäsa sa snažte prijímať viac ovocia a zeleniny a zahrňte do vášho jedálnička rôzne druhy bielkovín, akými sú vajcia, ryby, fazuľa a oriešky.

2. Vysoký príjem soli a cukru

95 % sodíka obsiahnutého v potrave spracúvajú vaše obličky. Takže ak konzumujete príliš veľa solených výrobkov, vaše orgány musia pracovať oveľa viac, aby sa zbavili nadbytočného množstva sodíka. Prípadne to môže spôsobovať zníženie funkcie vašich obličiek a viesť k zadržiavaniu vody vo vašom tele, čo na oplátku zvyšuje váš krvný tlak. Aj nadmerná konzumácia cukru môže prispieť k vývoju vysokého krvného tlaku ako aj obezite a zvýšiť riziko cukrovky. Tieto faktory sú zároveň vedúcimi faktormi pri zlyhávaní obličiek. Odporúčaný príjem soli je približne 3,75 gramov na deň, u soli je to 25 – 38 gramov. Aby ste si udržali svoje obličky zdravé, venujte pozornosť všetkým prísadám pri kupovaní potravín v supermarkete – spracované a balené potraviny majú zvyčajne vysoké množstvo aj sodíka aj cukru.

1. Ignorovanie bežných infekcií

Ak máte bežné ochorenie akými sú kašeľ, prechladnutie, chrípka alebo angína, vaše telo produkuje bielkovinové protilátky, aby bolo schopné bojovať. Tieto molekuly sa zvyčajne usádzajú vo filtračných oblastiach vašich obličiek a spôsobujú zápaly. Takže ak trvá ochorenie dlhší čas, mohlo by vaše ochorenie vážne poškodiť. Aby ste svoje obličky ochránili, vždy náležite vyliečte bakteriálne infekcie – t.j. vezmite si v práci voľno, zabezpečte si dostatok spánku a ak je to nevyhnutné, použite antibiotiká.

Mávate niektoré z týchto zlozvykov? Bolo by pre vás náročné zbaviť sa ich? Zdieľajte svoje názory s nami v komentároch!

Ilustrovala Natalia Okuneva-Rarakina.