10 čínskych zvykov, ktoré by šokovali každého cudzinca

S počtom obyvateľov viac ako 1,3 bilióna a pôsobivou históriou filozofie a ríše by väčšina ľudí nepochybne potvrdila, že Čína je fascinujúcim miestom. Jej vplyv je taký široký, že v mnohých krajinách sveta sa oslavuje čínsky Nový Rok. Avšak čínske zvyklosti sú menej známe a niektoré z nich by vás iste aj šokovali.

Zdravanalada.sk pre vás zozbierala zoznam menej známych čínskych zvykov, ktoré môžu váš mozog pobúriť alebo možno aj prekvapiť.

1. Svadby duchov skutočne existujú.

Kým cudzinci by zaiste tento fenomén považovali za čudesnú vec, v mnohých vidieckych oblastiach Číny sú sobáše medzi mŕtvymi a žijúcimi úplne bežné. Deje sa to z rôznych dôvodov: smrteľne chorý ženích sa zasnúbil alebo rodina má v úmysle udržať rodinnú líniu. Vdova je tak bežne súčasťou svadobnej ceremónie, v ktorej má jej zosnulý ženích slávnostnú bielu košeľu s kravatou. V niektorých prípadoch si vdova môže adoptovať aj budúceho dediča.

2. Zaviazané chodidlá sa považovali za symbol krásy.

Čínske viazanie chodidiel má tradíciu už od 13.storočia a teraz sa v Číne vo veľkej miere považuje za zastaranú. Praktika sa vyznačovala tým, že chodidlá sa pevne zabalili do gázy, aby sa vmestili do útlych lotosových topánok. Táto praktika nevyhnutne viedla ku zlomeným palcom a bez pochyby k deformácii chodidla. Kým praktiky západnej krásy boli často bolestivé a obmedzujúce, musíme uznať, že čínske viazanie chodidiel bolo naozaj brutálne.

3. Niektoré výťahy nemajú číslo 4.

Možno si to nie všetci pripúšťame, ale viacerí z nás sú skutočne poverčiví. Niektorí z nás sa vyhýbajú stretnutiam v piatky 13-teho a prechádzkam pod rebríkmi. V Číne sa považuje číslo štyri za nešťastné číslo, čo súvisí s kantónskym slovom v preklade znamenajúcim „smrť“. Ak sa to premieta do spoločenského a verejného života v Číne, znamená to, že viacerým výťahom v Číne chýba číslica 4.

4. Biela je farba smútku.

Tento zvyk je prekvapujúci pre každého z nás. Za farbu smútku považujeme čiernu. No v skutočnosti je čínskou farbou smútku biela. To sa týka pohrebného odevu aj pre hostí aj pre zosnulého nevynímajúc kvety a ďalšie doplnky sprevádzajúcich ľudí.

5. Populárnymi darčekmi sú červené obálky.

Pri narodeninách, oslavách a novoročných večierkoch sa ako darčeky dávajú červené obálky naplnené peniazmi. Táto praktika má pôvod už v Qinovskej dynastii keď navliekali starší mince spolu s červeným prsteňom. Išlo aj o znak dobrého šťastia aj o odvracanie zlých duchov. Ako väčšina tradícií aj táto drží trend s digitálnym pokrokom – používatelia posielajú červené obálky prostredníctvom mobilných platieb.

6. Mali by ste sa dať ponúknuť dvakrát.

Či skladáte komplimenty alebo ponúkate čaj, je po prvý krát na znak rešpektu a skromnosti zvyklosťou dar odmietnuť. Takže ak vám niekto v Číne ponúkne dar, pripravte sa zdvorilo odmietnuť – budete menej netrpezlivý a dychtivý, a tým aj v čínskej etikete správania určite zabodujete.

7. Domáce psy sa považujú za symbol statusu.

Tento fakt, ktorý v poslednej dobe značne upadá, sa zdá byť zvláštny vzhľadom k tomu, že Čínu považujeme za kolísku konzumácie psieho mäsa. Aktivisti v poslednej dobe zachránili veľké množstvo psov, aj preto si psy teraz užívajú svoj symbol statusu v radoch strednej vrstvy, ktorá sa rada ukazuje. Táto tibetská roztomilá doga, nazývaná Big Splash, bola dokonca ponúknutá za takmer 1 145 000 eur.

8. Vriaca voda je pitná voda.

Zdá sa, že západný svet má úspech s tanečnou skupinou horúca-voda-a-citrón, ale Číňania pijú horúcu vodu roky ako spôsob zachovania si zdravia a vyhýbania sa neduhom. Kvôli tomu je bežné ponúkať horúcu vodu aj v reštaurácii namiesto vody z vodovodu alebo studenej vody.

9. “Facekini“ sú v móde.

V Číne sa rozmáha nový trend: plážová maska, pre ktorú sa zaužívalo označenie facekini. Ide o to, že túžba po svetlejšej tvári je v Číne stále populárna. Predstavte si typickú letnú scénu – návštevníčky pláže, ktoré pózujú v maskách, ktorým sa hovorí facekini a stáva sa z nich trend, ktorý sa čoraz viac šíri na čínskych plážach. Hlavný význam tohto doplnku je jeho praktickosť: chráni svojich nositeľov pred hrozbami, ktoré naňho na plážach číhajú – pred spálením, znečistením a popŕhlením od medúz. Majú však aj iný rozmer: dodávajú sebavedomie ľuďom, ktorým nie je príjemné odhaľovať svoje telo pred zrakmi ľudí. Aj z tohto dôvodu sú takmer výlučnými nositeľmi facekini ženy stredného alebo staršieho veku. Poskytuje im totiž anonymitu, ktorá má za následok väčšiu uvoľnenosť.

10. Podeliť sa s hruškami vo všeobecnosti znamená koniec,

Tak zdvorilé ako sa vám môže zdať podeliť sa s hruškami by ste sa pravdepodobne mali vyhnúť rozdeľovaniu hrušiek s priateľmi. V Číne znie „podeliť sa s hruškou“ presne rovnako ako „oddeliť“. Preto zdieľanie hrušiek sa zvyčajne vníma ako zlé znamenie a znak toho, že priateľstvo by sa mohlo čoskoro rozpadnúť.

Bonus: Minimalistická súprava príborov

Západný svet by to vnímal ako príliš zložitý rozsah príborov - najmä ak ide o fanúšikov reštaurácií. V Číne sú paličky hlavnou zložkou príboru a ukazuje sa, že sú neuveriteľne univerzálne. Kým vo viacerých reštauráciách by ste mohli nájsť aj vidličku, ktorá by vám bola určite poruke, nikdy nie je neskoro začať trénovať vaše zručnosti s držaním paličiek.

Ktorý z týchto zvykov vás prekvapil najviac? Povedzte nám o tom v komentároch!

Pozrite si fotografie na Eric Draper / White House Archives, shutterstock.com