10 Cvikov, ktoré zničia váš telesný tuk na vašom chrbte

Ak sa hovorí o cvičení, pravdepodobne by bolo fér povedať, že viacerí z nás sa zameriavajú len na prednú časť tela, pretože tú vidíme v zrkadle. Ale cviky na chrbát sú práve tak dôležité ako aj ostatné a v tomto článku nájdete postup, ako si posilniť veľký chrbtový sval a vedľajšie chrbtové svaly.

Zdravanalada.sk pre vás pripravila cviky, ktoré vám pomôžu zbaviť sa telesného tuku na chrbáte. Nezabudnite na bonus, ktorý vám odhalí, prečo sú cviky zamerané na chrbát tak dôležité.

1. Kruhy s rukami

Upažte svoje ruky paralelne s podlahou a začnite krúžiť, zatláčaním na lopatky. Krúžte dopredu 45 sekúnd, 15 sekúnd si oddýchnite a potom krúžte smerom dozadu ďalších 45 sekúnd.

2. Predklon nad veslo

Predkloňte sa, krúžte ramenami dozadu a počas zatláčania na lopatky vzpažte ruky. Môžete použiť aj činky alebo cvičiť bez závažia. Chrbát držte vystretý, pretože je dôležité, aby ste sa neotáčali dozadu. Opakujte 45 sekúnd. Potom si na 15 sekúnd oddýchnite.

3. Predklon na impulz

Toto cvičenie je veľmi podobné predklonu nad veslo, ale tento krát rukami 5 krát zatrepete pred tým, ako ich spustíte nadol. Opakujte 45 sekúnd. Potom si na 15 sekúnd oddýchnite.

4. Let Supermana

Ľahnite si tvárou nadol s vystretými nohami aj rukami. Držte ruky aj nohy rovno, zatlačte zadné svaly a zdvihnite ruky aj nohy čím vyššie je to pre vás možné. Zamerajte sa na to, aby ste krk v neutrálnej polohe držali uvoľnený. Ak pocítite bolesť v krku, pravdepodobne ste vyvíjali príliš veľký tlak. Toto cvičenie je výborné pre spodný chrbát. Opakujte 45 sekúnd. Potom 15 sekúnd oddychujte.

5. Let vetra

Ľahnite si tvárou nadol na brucho a ruky si položte vedľa svojho tela, blízko ku stehnám. Jemne nadvihnite hrudník a ramená od podlahy. Zatlačte platničky aj vrchné chrbtové svaly. Ako prídavok k supermanovmu letu, je tento cvik výborný nielen na spodné chrbtové svaly, ale aj pre šikmé svaly. Opakujte počas 45 sekúnd. Potom 15 sekúnd oddychujte.

6. Korýtko Supermana

Začnite presne v takej polohe ako pri lete supermana, ale ak zdvihnete nohy aj ruky, vydržte v tejto polohe 45 sekúnd alebo aj dlhšie. Nezabudnite dýchať. Skúste v tejto polohe vydržať čím najdlhšie. Tento cvik je veľmi efektívny pre váš chrbát aj zadok.

7. Veterný mlyn

Postavte sa chodidlami širšie ako je šírka ramien a nohy majte vystreté. Otáčajte svojím trupom zo strany na stranu, aby ste sa priblížili k opačnému chodidlu - vaša opačná ruka by sa mala zakaždým snažiť dotknúť stropu. Otáčajte sa čím viac je to pre vás možné. Nezabudnite mať chrbát vystretý. Opakujte 45 sekúnd. Potom 15 sekúnd oddychujte.

8. Zdvih chrbta

Ľahnite si tvárou nadol a prsty dajte za uši a lakte na podložku. Zatlačte zadné chrbtové svaly, zdvihnite vrchnú časť svojho trupu čím viac je to možné, vydržte pár sekúnd, potom trup položte dole. Ak pocítite bolesť v krku, nerobíte tento cvik správne. Majte na mysli, aby ste zdvíhali vrchnú časť trupu a nie iba svoju hlavu. Opakujte 45 sekúnd. Potom 15 sekúnd oddychujte.

9. Zatlačenie chrbta

Začnite v rovnakej polohe ako pri zdvíhaní chrbta. Zdvihnite vrchnú časť trupu a priblížte sa k obom svojim rukám priamo pred vami. Pri ohybe rúk do strán zatlačte lopatky tak, aby smerovali k sebe. Zatlačte svaly chrbta a lopatky čím viac je to pre vás možné. Tento cvik je veľmi dobrý pre vrchnú časť vášho chrbta. Opakujte 45 sekúnd. Potom 15 sekúnd oddychujte.

10. Plavci

Niekedy sa tento cvik volá aj let supermana, ale použijeme alternatívny názov, aby sme tento cvik odlíšili od toho, ktorý sme už spomenuli. Ľahnite si tvárou nadol na brucho a roztiahnite svoje ruky aj nohy a dvihnite hrudník od podlahy. Zdvihnite pravú ruku a ľavú nohu a potom to vymeňte. Opakujte 45 sekúnd. Potom 15 sekúnd oddychujte.

Bonus: Prečo sú cviky na chrbát tak dôležité.

Cviky na chrbát majú väčší vplyv na naše zdravie a vzhľad, ako si len dokážete uvedomiť. Vedci prišli s niekoľkými zaujímavými názvami pre rôzne časti chrbta a preto, aby ste precvičili všetky zóny, mali by ste robiť viacero druhov cvičení. V spodnej časti je veľký chrbtový sval a pomocné chrbtové svaly, ktoré držia našu kostru, pomáhajú vytvárať vzpriamenú polohu a zbavujú nás nadbytočného tuku na chrbte.

Cviky na chrbát spevňujú vašu chrbticu, a tým predchádzajú ďalším zdravotným problémom, ktoré súvisia s bolesťami chrbtice, výrastkami, atď. Existuje len jeden trik - technika musí byť dokonalá. Ak ste vo svete fitness nováčikmi, mali by ste si dohodnúť pár hodín s trénerom, aby ste sa naučili cvičiť správne.

Aké máte svoje obľúbené cviky na chrbát? Povedzte nám o tom v komentároch.

Pozrite si fotografie na Depositphotos.com, Depositphotos.com