10 faktov o psoch, ktoré dokazujú, prečo bez nich nemôžeme žiť

Každému je jasné, že zvieratá majú pozitívny vplyv na zdravie svojich majiteľov. Psy sú skutočne užitočné, pretože podľa vedcov v priemere žijú majitelia psov o 2 roky dlhšie. Neexistuje žiaden dôkaz podporiť tvrdenie, že sú aj iné zdomácnené domáce zvieratá, ktoré majú lepší vplyv na naše zdravie. Psíky sú v tomto zmysle asi tie najprínosnejšie. Tieto názory zastáva aj kardiológ a profesor Thomas Lee. Prinášame vám 10 vedeckých faktov, ktoré dokazujú, že psy majú pozitívny vplyv na zdravie svojich majiteľov.

Fakt č. 1: Majitelia psov nemajú tak často vysoký krvný tlak.

Vedci z New Yorkskej univerzity v Buffalo viedli štúdiu a zistili, že starostlivosť o psíkov znižuje krvný tlak a úroveň stresu. Je dôležité spomenúť, že účastníci počas výskumu neužívali žiadne lieky na zníženie krvného tlaku. A ukázalo sa, že ich krvný tlak sa znormalizoval práve tým, že mali svojho domáceho miláčika.

Fakt č. 2: Majitelia psov sú šťastnejší.

Psy robia svojich majiteľov šťastných, pretože stimulujú produkciu hormónov šťastia – endorfínov, dopamínu, sérotonínu a oxytocínu. Tieto hormóny sú prirodzenými antidepresívami. V roku 2002 viedli britskí vedci výskum u ľudí, ktorí mali zvieratá a zistili, že väčšina z nich (75 %) sa cítila šťastná. Aj samotní účastníci tvrdili, že komunikácia s domácimi miláčikmi ich zbavuje pocitu samoty.

Fakt č. 3: U majiteľov psov je nižšie riziko mŕtvice.

Štúdia dokázala, že majitelia psov, ktorí mali srdcový infarkt prežili o 4 roky dlhšie oveľa častejšie ako ľudia, ktorí psov nemali. Iná štúdia s tímom vedcov z Brooklynu zistila, že majitelia psov majú menšiu odchýlku v srdcovom rytme (ide o mieru rizika srdcového infarktu) v porovnaní s tými, ktorí psov nemajú.

Fakt č. 4: Majitelia psov majú nižšiu hladinu cholesterolu.

Štúdie ukazujú, že majitelia psov majú nižšiu hladinu cholesterolu. Pre tento fenomén nie je v súčasnosti žiadne vysvetlenie, ale možno je to preto, že majitelia psov sú jednoducho viac fyzicky aktívni.

Fakt č. 5: Majitelia psov ľahšie schudnú.

Len 20 % obyvateľstva planéty trávi 30 minúť denne cvičením. Je známe, že sedavý životný štýl spôsobuje ľuďom obezitu, a to má vplyv na srdcové ochorenia a cukrovku. Štúdia to dokázala nasledovne: majitelia psov majú viac fyzickej aktivity, pretože sa musia so psíkom prechádzať a hrať sa s ním.

Fakt č. 6: Majitelia psov lepšie znášajú bolesť.

Podľa vedcov z Washingtonskej štátnej univerzity psy ľuďom pomáhajú oddychovať a presunúť centrum ich záujmu na psov, čo pomáha uvoľňovať ich bolesť, dokonca aj u akútnej bolesti.

Fakt č. 7: Majitelia psov majú lepší spánok

Výsledky tejto štúdie hovoria, že 41 % majiteľov psov, ktorí nechali svojich psov spať s nimi v posteli, spali dlhšie a lepšie. Účastníci tvrdia, že spali lepšie a sú viac oddýchnutí, pretože ich psy boli blízko nich.

Fakt č. 8: Majitelia psov majú nižšie riziko výskytu alergií.

Okolo 50 miliónov Američanov má nejakú alergiu a srsť domáceho miláčika je jednou z možných príčin. Je to trošku zvláštne, ale domáce zvieratká môžu skutočne znížiť riziko výskytu alergií. Výsledky štúdie, ktoré v roku 2015 zverejnil Medical News Today ukazujú, že ak boli deti v styku so zvieratami v mladšom veku, ich imunitný systém bol silnejší a výskyt alergie bol menej pravdepodobný.

Fakt č. 9: Majitelia psov majú lepšie psychické zdravie.

Podľa niektorých údajov sa v USA vyvinuli psychické ochorenia u približne 20 % dospelých a ide najmä o depresiu, rozpoltenosť osobnosti a schizofréniu. Napriek skutočnosti, že domáce zvieratká nemôžu tieto choroby vyliečiť, štúdie ukazujú, že nám môžu život uľahčiť. 60 % ľudí s vážnymi psychickými poruchami tvrdí, že ich domáce zvieratko dokáže kontrolovať ich emócie, zoslabiť ich depresiu a znížiť ich úzkosť.

Fakt č. 10: Majitelia psov sú viac komunikatívni.

Štúdie uvádzajú, že majitelia psov dokážu nadviazať konverzácie s inými ľuďmi častejšie ako tí, ktorí psa nemajú. Podobne títo majitelia aj skôr spoznajú susedov. Až 40 % účastníkov tvrdí, že mnohokrát dostali aj nejakú pomoc od ľudí, vďaka tomu, že majú psa.