10 Hereckých dych berúcich premien

Herectvo nie je vyčerpávajúce iba citovo, ale herci musia často hrať aj postavy, ktoré sa im vôbec nepáčia. Či už ide o ťažký make-up, v ktorom sa len ťažko spoznajú, nepohodlná protetika, ktorá trvá hodiny, kým sa nanesie na tvár alebo na telo alebo ide o počítačom generované efekty, ktoré vyžadujú, aby bol ich výkon veľmi presný - herci musia stále zostať jedinečnými aj napriek všetkým týmto premenám.

Zdravanalada.sk pre vás zozbierala niektoré z premien, ktoré udierajú do očí a dúfa, že vás prekvapia.

Robert Englund — Nočná mora na Elm Street (1984)

Výzor Roberta Englunda v úlohe Freddyho Kruegera bol tak ikonický, že teraz chystá svoj vlastný film - Nočné mory v kresle make-upu. Film znázorní proces tvorby a nanášania protetiky a make-upu ako aj príbehu, ktorý stojí v pozadí. Hoci je vďačný za úspech vo filme Nočná mora na Elm Street, Englund je unavený z rozhovorov o tom, ako dlho mu trval make-up (3 hodiny), takže dúfajme, že prichádzajúci film dá odpovede na mnohé nezodpovedané otázky.

Stellan Skarsgård — Piráti z Karibiku: Dead Man’s Chest (2006)

Vedeli ste, že Stellan Skarsgårdov Bootstrap Bill bol vo filme iba obyčajným pirátom, ktorého výzor vôbec neupravoval počítač? Celé to bolo iba o make-upe! Trvalo 4,5 hodín, aby sa namaskoval a 1,5 hodiny, aby sa odmaskoval. Podľa Skarsårda nebolo najnáročnejšou vecou dať si naniesť make-up (bol silikónový a presne kopíroval pohyby jeho svalov), ale zbaviť sa jeho následkov, pretože mu spôsobil množstvo vyrážiek, a preto nemohol natáčať viac ako 3 dni po sebe.

Bill Nighy — Piráti z Karibiku: Dead Man’s Chest (2006)

Hoci bol celý výzor Skarsgårda len o make-upe, Bill Nighyho výzor v tom istom filme bol o počítačom generovaných efektoch. Herec sa dokonca ani do pirátskeho kostýmu neobliekol - musel nosiť špeciálne oblečenie podobné pyžamu s lebkou na temene svojej hlavy, ktorá neskôr pomohla tímu počítačom generovaných efektov uskutočniť premenu na známeho Davieho Jonesa, ktorého všetci dobre poznáme. Pokiaľ ide o tvár herca, použili sa body na zachytenie pohybu a jeho výkon musel byť veľmi presný.

Nízky rozpočet a dokonca aj krátky filmovací rozvrh boli pre krásnu Margot Robbie výzvou, ako v úlohe "škaredého kačiatka" ovládnuť korčuliarsky svet Tonya Hardingu. Tím make-upových vizážistov musel použiť lepidlo na stiahnutie Margotiných očných kútikov aj úst, aby ich trošku zošikmili. Okrem toho musela herečka nosiť protetiku na svojich prsiach, nose, brade, pod očami aj okolo svojho krku. Súčasťou premeny boli aj falošné pehy, výstuže a veľa kučeravých prameňov.

Justin Theroux — Maniak (2018)

Možno sa vám táto premena na prvý pohľad nebude zdať až taká dojemná, no rozpoznali by ste hviezdu Justina Therouxa vo filme Maniak v úlohe doktora Mantlerayho? Prekvapí vás možno to, že maska jeho postavy pozostávala z jednoduchej parochne, make-upu a okuliarov. Podľa Therouxa, účes pre postavu doktora Mantlerayho nemal pôvodne vyznievať zle, ale hercovi sa príčesok tak nepáčili, že navrhol, že by mohol predstierať, že jeho postave zámerne lichotí.

Pom Klementieff — Strážcovia Galaxie 2 (2017)

Za protetikou na čele a čiernymi kontaktnými šošovkami v očiach nie je nikto iný ako Pom Klementieff, ktorá hrala rozkošnú neznámu Mantis. Ostatok urobil počítač. Trvalo však veľmi dlhý čas, aby sa tímu make-upových vizážistov podarilo zamaskovať jej črty práve takto. "Pokúšali sa ma maskovať pomocou rôznych parochní a kontaktných šošoviek a dokonca mi na tvári nakreslili aj žily, aby som pôsobila bláznivo." opisuje herečka.

Lupita Nyong’o — Hviezdne vojny: The Force Awakens (2015)

J. J. Abrams, ktorý režíroval Hviezdne vojny: The Force Awakens, preferoval špeciálne fyzické efekty kdekoľvek to bolo možné. Avšak u niektorých postáv nebolo možné použiť počítačom generované efekty, ako to bolo napríklad aj u Maza Kanata, ktorý hral Lupitu Nyong’o. Na jej tvári kvôli zachyteniu tých správnych emócií bolo použitých obrovské množstvo sledovacích bodov a špeciálna tepláková súprava, aby bolo možné znova nasnímať jej pohyby.

Emma Stone — Súboj pohlaví (2017)

Kvôli svojej úlohe tenisovej postavy Billy Jean King, získala drobná Emma Stone za 3 týždne 6,8 kg svalov. Aby to bolo efektívne, herečka sa venovala dvakrát denne intenzívnemu silovému tréningu a pila vysokokalorické proteínové nápoje. Aj kostymérky museli vynaložiť veľa síl, aby našli rovnaké materiály, ktoré sa používali v 70-tych rokoch na tenisové oblečenie, aby vyznela postava Stone ešte viac autenticky. Jej premenu dokonale doplnil "spray-tan" (hustý vlasový účes 70-tych rokov) a okuliare.

Ťažko je tomu uveriť, ale výzor Idrisa Elba v úlohe Kralla v Star Trek Beyond vôbec nebol generovaný počítačovými efektmi. Mal protetiku hlavy s protetickým make-upom, ktorého nanesenie trvalo 2 hodiny. Protetika hlavy sa zapustila do vláknovej optiky a monitorovacie svetlá, ktoré pomáhali pozdvihnúť premenu negatívnej postavy zakaždým, ak vzal inú energiu postavy.

Josh Brolin — Avengers: Nekonečná vojna (2018)

Herec Josh Brolin je dosť vysoký, ale určite nie je tak vysoký ako Thanos - fialový šialený obor, ktorý meria viac ako 2,4 metra. Neľudské svaly Thanosa boli jasným dôvodom, prečo musela byť postava na 100% generovaná počítačovými efektmi. Aby herec zvýraznil inú hmotnosť, musel okrem oblečenia na zachytenie pohybu nosiť veľké polystyrénové ramená a 60 cm nad hlavou tenisovú loptičku. Najprv si Brolin myslel, že bol propagandou, ale potom čo sa videl na obrazovke, si uvedomil, že bol vďaka technológií skutočne oveľa väčší.

Bonus: Magické počítačovom generované efekty!

Je neobvyklé, ako vznikli počítačovo generované premeny Billa Nighy, Lupita Nyong’o, a Josha Brolina! Takto vyzerali v procese filmovania:

Tieto body na tvári herca sa nazývajú filmovacie značky. Pomáhajú natočiť pohyby herca aj výrazy tváre a slúžia ako základ pre digitálne umelecké prepojenia ku postavy v rámci digitálneho ovládania postáv. Ako môžete vidieť, počítačom generované zobrazenie je tu už od roku 2006, keď bol Bill Nighy premenený na Davieho Jonesa. Tváre Lupita Nyong´o a Josha Brolina majú viac filmovacích značiek, čím pôsobia ich tváre pri filmovaní ešte autentickejšie, aj napriek tomu, že postavy prešli 100%-nou digitálnou transformáciou prostredníctom počítačových generovaných efektov.

Ktorá premena hercov vás prekvapila najviac? Zdieľajte s nami vaše názory v komentároch.

Pozrite si fotografie na Sthanlee Mirador / Sipa USA / Eastnews, Neon