10+ Historických fotiek, ktoré pôsobia smutne a zároveň aj inšpiratívne

Vďaka umeniu fotografovať môžeme vidieť a spomínať na našu minulosť. Presne vieme, ako vyzerali predkovia britskej kráľovskej rodiny, aké plavky sa pred storočím považovali za nemravné a aké dôležité bolo podujatie s názvom Russian Woodstock.

Zdravanalada.sk vytvorila malú zbierku historických fotiek, ktoré vo vás môžu evokovať nielen pocit obdivu, ale aj pocit smútku. Možno vám tieto fotky povedia príbehy, o ktorých ste nikdy predtým nepočuli.

Ruský panovník Mikuláš II., kráľ Edward VII., vládkyňa Alexandra Feodorovna s veľkovojvodkyňou Oľgou Nikolaevnou a kráľovnou Viktóriou, 1896.

Nie je tajomstvom, že väčšina kráľovských rodín v Európe žije v príbuzenstve. Na tomto obrázku môžete vidieť nielen kráľovstvo, ale aj rodinu. Kráľovná Viktória bola starou mamou Alexandry Feodorovny bok po boku kráľa Edwarda VII., ktorý bol ujom Mikuláša II. Ak by sa táto fotka urobila dnes, určite by ste si malú vojvodkyňu Oľgu zapamätali vďaka jej veselej tvári. Deti sú vždy deťmi dokonca aj vtedy, ak sa rodia do kráľovskej rodiny.

Bunda Mikuláša II. je ďalším kurióznym detailom. Princ Harry sa ženil v podobnej bunde. Zdá sa, že príbuzní britskej kráľovskej rodiny môžu byť v britskej armáde veliteľmi plukovníckej hodnosti, to preto mohol Mikuláš II. ako veliteľ plukovníckej hodnosti Kráľovského pluku škótskych drakov nosiť ich vojnovú rovnošatu.

Madam Decourcelle, prvá parížska taxikárka, 1909

Madam Decourcelle bola taxikárka a mala aj vodičské oprávnenie na jazdu konského koča. No na svojej ceste za svojím snom musela prekonať veľa prekážok. V dnešnej dobe nikoho neprekvapuje, ak vidí sedieť za volantom auta Uber ženu, no v tej dobe museli ženy za svoje práva doslova bojovať a jedným z takýchto práv bolo aj právo jazdiť.

Kým ženám v Európe povolili právo na jazdenie už v roku 1909, v niektorých oblastiach sveta sa im toto právo umožnilo až o 100 rokov neskôr.

V roku 1920 zatkli na pláži v New Jersey ženy kvôli nemravným plavkám.

Policajti mali v roku 1920 pravdepodobne menej práce ako ich súčasní kolegovia. Pred storočím nepátrali strážcovia zákona iba po kriminálnikoch, ale šli aj po dámach v takzvaných "nemravných" plavkách. Zdá sa však, že tieto dievčatá sa ich nebáli. Sme zvedaví, čo by títo policajti robili ak by videli ženy v moderných bikinách!

Migrujúca mama, 1936

Táto ikonická fotka urobila slávnou fotonovinárku Dorothea Lange, no bohužiaľ žena na fotke z toho nič nemala. Meno tejto ženy bolo Florence Owens Thompson, v momente záberu mala 32 rokov a bola matkou 10 detí. Po tom, čo sa stala Florencia senzáciou, začala vláda útulku pomáhať, aby sa predchádzalo hladovaniu. Časom však Florencia a jej deti z tejto oblasti odišli.

Dobré správy sú, že Florencia prežila Veľkú krízu a vychovala všetky svoje detí. Zháňala si prácu všade, kde sa dalo aby zaobstarala deťom niečo pod zub, dokonca aj vtedy, keď ani pre seba nemala čo do úst. Florencia zomrela vo veku 80 rokov a stala sa živým príkladom silného materstva.

Ella Fitzgerald a Marilyn Monroe, 1954

Prešlo už 60 rokov od smrti Marilyn, ale existujú ľudia, ktorí o nej rozprávajú negatívne v tom zmysle, že bola hlúpa a žobrala. Viete si predstaviť, ako to rozhnevalo ľudí, kým bola nažive? Marilyn Monroe nebola hlúpa a jej súkromný život bol oveľa skromnejší ako životy viacerých, ktorí žijú teraz. Bol o nej ešte jeden neznámy fakt. Marilyn nenávidela rasizmus a diskrimináciu voči afro-americkým ľuďom, ktorá bola v 50-tych rokoch stále bežnou. Presvedčila vlastníka nočného klubu Mocambo v Los Angeles, aby nechal Ellu Fitzgerald vystupovať, s tým, že mu sama sľúbila, že sa ona, Marilyn, každú noc ukáže v klube a sľub dodržala.

Ako spomína Ella Fitzgerald, upútalo to pozornosť viacerých médií a po tom už nemusela spievať v žiadnych malých jazzových kluboch. Speváčka povedala: "Dlhuje Marilyn Monroe skutočne veľa... bola nezvyčajnou ženou - o krok vpred na svoje časy. A ona to nevedela."

Abebe Bikila, atlét z Etiópie, ktorý sa stal olympijským maratónskym šampiónom počas behu na boso, 1960

Abebe Bikila bol posledným v etiópskom olympijskom tíme - nahradil ďalšiho tímového člena, ktorý sa zranil. Abebe neplánoval beh naboso. Kúpil si nové bežecké topánky, ale veľmi mu "nesadli" a dostal otlaky. Tak sa rozhodol pre beh naboso, vyhral maratón a prekonal nový olympijský rekord.

Uväznenie Davida Bowieho, 1976

Ak by existovala medzi väzencami súťaž v kráse, David Bowie by mal určite všetky šance na výhru. Viacerí hudobníci mali vo svojej mladosti problémy so zákonom a výnimkou nebol ani Bowie. Bowieho uväznenie však bolo viacmenej len krátke - zostal za mrežami len pár hodín, ale táto fotka vošla definitívne do histórie.

Pápež Ján Pavol II. sa rozpráva s kriminálnikom, ktorý sa ho pokúsil zabiť, 1983

Život pápeža Jána Pavla II. visel 13. mája 1981 iba na vlásku. Mehmet Ali Agca, člen militantnej fašistickej skupiny Grey Wolves sa ho pokúsil zabiť. Postrelil pápeža do brucha, no okamžite ho chytili, pretože ho zadržala mníška a ďalší okolostojaci, kým neprišla polícia. V roku 1983, po tom, čo sa zo zranení zotavil, mu prišiel pápež do väznice povedať, že mu to prepáčil a dokonca sa v súkromí aj rozprávali. Nikto nevie, o čom bol ich rozhovor. Ján Pavol II. povedal: "To, o čom sme sa rozprávali, zostane medzi nami tajomstvom. Rozprával som sa s ním ako s bratom, ktorému som odpustil a ktorému plne dôverujem."

Audrey Hepburn a etiópske dievča, 1988

Viacerí ľudia si pamätajú Audrey Hepburn výlučne iba ako herečku a elegantnú ženu, no len málokto z nich si uvedomuje, že bola ambasádorkou goodwillu pre UNICEF. Túto pozíciu prijala, keď skončila svoju hereckú kariéru a zasvätila zvyšok svojho života zlepšeniu kvality života pre deti z najchudobnejších krajín. Navštívila sirotinec v Etiópii, kde našlo prístrešok 500 hladujúcich detí a od UNICEF získali jedlo. Šla do Turecka na očkovaciu kampaň. V Južnej Amerike boli postavené nové školy a horské komunity dostali vďaka jej úsiliu vodné systémy. Jej posledná návšteva v Somálsku v roku 1992 bola 4 mesiace pred jej smrťou na rakovinu. Hepburn dostala Prezidentskú medailu za slobodu ako uznanie za svoju prácu s UNICEF-om a posmrtne bola za príspevok pre ľudstvo ocenená ocenením Jean Hersholt Humanitarian Award.

Medzinárodný rokový festival v Moskve, 1989

Na Moskovskom mierovom hudobnom festivale sa zhromaždili vtedajší medzinárodní tvrdí rokeri ZSSR. Kvôli obrovskému počtu návštevníkov sa nazýval Russian Woodstock. Na rozdiel od Woodstocku v Amerike festival propagoval svetový mier a ustanovoval medzinárodnú spoluprácu v boji proti drogovej vojne v Rusku.

Na festivale sa zúčastnili skupiny a hudobníci akými sú Bon Jovi, Mötley Crüe, Ozzy Osbourne, Cinderella, Skid Row, a Gorky Park. Škorpión dokonca napísal na túto udalosť novú pesničku. Pesnička sa stala známou po celom svete a nazývala sa Wind of Change.

Kurt Cobain a jeho rodina na MTV Video Music Awards, 1993

Nanešťastie si všetci ľudia pamätajú na Kurta Cobaina a jeho pesničku Smells Like Teen Spirit a aj na to, že bol závislý na drogách. No veľmi málo ľudí si uvedomuje, že podporoval ženy v ich boji za rovnoprávnosť, ako aj za práva lesbých, gayov, bisexuálov a transexuálov. V malej knižke pripojenej k vydanému albumu Incesticide, stáli slová: "Ak ktokoľvek z vás nenávidí gayov, ľudí inej rasy alebo ženy z neznámych dôvodov, prosím, urobte nám láskavosť - prestreľte diaľnicu a nechajte nás samých! Neprichádzajte na naše koncerty a nekupujte si naše albumy."

More kvetov pred Kensingtonským palácom, 1997

Možno ste aj správne odhadli, prečo bolo toto more kvetov pred Kensingtonským palácom v roku 1997 tak veľmi smutné. Stalo sa to po smrti princeznej Diany, ktorú briti z kráľovskej rodiny milovali najviac a dokonca ju titulovali menom "princezná ľudí". Hoci sa jej počas svojho života dostávalo veľa kritiky, tisícky ľudí ju srdečne milovalo a táto fotka túto skutočnosť len potvrdzuje.

Bonus: Čierna noc na obežnej dráhe Zeme, 1998

Táto fotka NASA je skutočná a zobrazuje vesmírne úlomky, špecificky nespracovanú termálnu vrstvu počas misie EVA. Spôsobilo to však konšpiračné teórie o jej záhadnom pôvode. Niektorí ľudia verili, že vypúšťala záhadné signály a pohybovala sa proti zákonom fyziky. Takže ak najprv vidíte túto fotku a myslíte si, že je falošná, viete, že jej história je teraz pravdivá.

Ktoré z týchto fotiek sa dotkli vášho srdca najviac? Povedzte nám o tom v komentároch.

Pozrite si fotografie na Album Online / EAST NEWS