10 Každodenných vecí, ktoré sú pri poskytovaní prvej pomoci perfektné

V roku 2017 začala newyorská spoločnosť predávať nielen inteligentné medicínske prístroje prvej pomoci, ale začala zároveň poskytovať konzultácie o tom, ako poskytnúť prvú pomoc. Bohužiaľ, môže sa stať, že v prípade núdzovej situácie by ste nezohnali štandardné zariadenia prvej pomoci. Dobré správy sú tie, že veci, ktoré sa vám môžu zdať na prvý pohľad triviálne, môžu byť skutočne dobrou pomocou.

Zdravanalada.sk sa rozhodla opísať, ktoré obyčajné veci sú vhodné pre poskytovanie prvej pomoci a môžu vám v núdzovej situácii pomôcť.

1. Džús alebo mlieko

Pri popáleninách je nevyhnutné schladiť postihnutú oblasť čím rýchlejšie je to možné. Odborníci odporúčajú, aby ste to robili pomocou tečúcej vody počas 10 - 15 minút - nie dlhšie. V prípade, že nikde kohútik na vodu nemáte, môže vám pomôcť akákoľvek studená a neškodná tekutina. Napríklad mlieko, džús, atď. No nenanášajte si nič olejové, aby ste nepoškodili pokožku.

2. Plastové tašky

Po schladení popálenej oblasti je treba postihnuté miesto zabaliť do plastového vrecka, aby ste predišli infekcii. Pomôžu vám plastové tašky od potravín alebo mrazených produktov.Tieto materiály sa neprilepujú k poškodenej oblasti pokožky a vytvárajú nevyhnutnú ochrannú vrstvu proti mikróbam.

3. Detské plienky a tenké dámske vložky

Tieto hygienické produkty môžu byť výborným baliacim materiálom, pretože majú dokonalé absorbčné vlastnosti.

4. Cukor

Ak ste si popálili jazyk horúcim nápojom, môžete na odstránenie bolesti použiť obyčajný cukor. Naneste trošku cukru na jazyk a počkajte pár minút, kým sa nerozpustí. Cukor redukujte pocit popálenia a prispieva k obnove chuťových buniek.

5. Podprsenka

Tradičná podprsenka, ktorá nie je vyrobená zo silikónu, môže poslúžiť ako dočasná ochranná maska v prípade dymu. Podprsenkové košíčky z dýchateľných materiálov dokážu filtrovať dym a prach, ktoré zabraňujú normálnemu dýchaniu.

6. Ovsená kaša

Aby ste sa zbavili svrbenia spôsobeného príliš dlhým pobytom na slnku, dajte si 15-minútový teplý kúpeľ pridaním 200 g ovsenej kaše. Kašu dajte do malého, čistého vrecka alebo ponožky a uviažte ho na batériu. Tečúca voda bude pretekať cez vrecko a obohatí kúpeľ o minerály z ovsenej kaše.

7. Sáčky na čaj

Nielen čaj dokáže pomôcť odstrániť opuchnuté očné viečka, ale vďaka činidlám, ktoré obsahuje, aj protizápalové vlastnosti a môže zmierňovať podráždenie po uštipnutí hmyzom. Uvarte čajové vrecúško a naneste ho na poštípanú oblasť, kým sa svrbenie nezastaví.

8. Lepidlo PVA

Táto metóda je dobrou metódou na odstránenie črepín, ktoré nie sú veľmi hlboké, najmä u malých detí, ktorých často vzruší pohľad na ihlu alebo pinzetu. Naneste trošku lepidla PVA na úlomok ako aj na pokožku okolo neho a nechajte uschnúť. Potom odstráňte suchú vrstvu lepidla od pokožky a úlomok by sa mal uvoľniť.

9. Plastová injekčná striekačka

Odmerka vo forme injekčnej striekačky je zvyčajne uložená v škatuliach s tekutými liekmi pre deti a môže sa použiť aj pre odstránenie úlomkov. Dajte ju na pokožku tak, aby roh úlomku smeroval do dierky. Potom rýchlo vtiahnite piest. Ak ste to urobili správne, úlomok by ste mali potom uvidieť vo vnútri injekčnej striekačky.

10. Super lepidlo

Ak nemáte žiadne lepidlo ani obväz ani žiadne iné prostriedky na hojenie rán v núdzovej situácii, môžete použiť super lepidlo. Po nanesení na suchý a zjemnený rez dokáže napnúť rohy poranenia, no smie sa použiť iba vo veľmi malom množstve a len na veľmi malé poranenia, ktoré nekrvácajú. Superlepidlo nepoužívajte na tvár ani na poštípanie hmyzom ani na rany. Viac informácií sa môžete dozvedieť tu.

Poznáte nejaké ďalšie obyčajné, každodenné prístroje prvej pomoci? Povedzte nám o nich v komentároch!

Pozrite si fotografie na morethanskindeep1 / instagram