10 Krát, kedy sa filmovým tvorcom podarilo zničiť krásne filmové myšlienky

V kinematografii existuje pojem vysokú idea. Znamená to, že film má takú silnú myšlienku, že doslova núti ľudí, aby si kúpili lístky bez ohľadu na to, aké má film úžasné hodnotenia a reklamu. No nie všetky tieto filmy naplnili naše očakávania.

Zdravanalada.sk zozbierala 10 filmov s neuveriteľnými myšlienkami, ktoré zničili scenáristi. Tieto filmy sa mohli sať majstrovskými dielami, no nanešťastie dostali ocenenie Golden Raspberry Awards (výsmešné ocenenie za najhorší film).

Zmenšovanie malo byť pôvodne sci-fi majstrovským dielom.

Čo sme očakávali: Dobrý sci-fi film o nezvyčajnom riešení preľudnenia obyvateľstva. Film je o technológii zmršťovania sa tiel. Každý, kto sa rozhodne, že sa chce zmenšiť, dostane obrovské množstvo peňazí a veľký dom v malom veľkomeste. Hlavná postava a jeho manželka zvažujú všetky za aj proti a rozhodnú sa, že sa dajú zmrštiť. Keď sa po procedúre muž zobudí, uvedomuje si, že jeho žena zmenila myslenie.

Aký bol v skutočnosti film: Po prvé, film je v skutočnosti tak dobrý ako trailer. No potom vyznieva ako keby filmových tvorcov vymenili alebo ako keby vytvorili zaujímavý začiatok, ale stred aj koniec filmu celý zlyhal. Druhá časť filmu vyzerá ako keby zápletku vytvorili obyčajní ľudia a nútia postavy, aby robili hlúpe veci len preto, aby bolo vo filme trošku zábavy.

Mohol to byť naozaj silný film. Mohol vypovedať príbeh o malom človeku a jeho veľkej tragédii alebo krutej dystópii. No predložili nám obraz, ktorý nemožno nijako usporiadať a dokonca ani Christopher Waltz, ktorý hrá veselého suseda, nedokáže túto situáciu zachrániť.

In Time mal byť najväčšou dystópiou moderného sveta.

Čo sme očakávali: Dystópia o budúcnosti, kde čas nahrádza peniaze vo forme meny. Vo veku 25 rokov prestáva človek starnúť a každý človek má na svojej ruke hodinky, ktoré počítajú, ako dlho ešte musí žiť. Ak sa ľudia nedoplnia, zarábajú, kradnú alebo požičiavajú čas, umierajú.

Mimochodom, film vytvoril človek, ktorý napísal a spolupracoval aj pri produkcii The Truman Show a ktorý napísal a režíroval Gattaca. Znie to sľubne, však?

Aký bol v skutočnosti film: “4 minúty na šálku kávy? Včera som mal 3!” Je to moment, kedy zobrazili celú myšlienka sveta, všetko je úžasné, No nanešťastie nedostávame žiadne iné informácie o tom, ako v skutočnosti tento svet skončí. Nemôžeme pochopiť čo robia ľudia pred svojou 25-ťkou. Prečo si nešetria svoj čas? Prečo môžu ľudia kradnúť čas? Prečo čas nikto nechráni? Vďaka týmto rozhodujúcim otázkam, ktoré nemajú žiadne odpovede, nechceme vedieť ako tento film skončí a čo sa stane s hlavnými postavami.

Suicide Squad mal byť ešte dokonalejší ako celý tím Marvel.

Čo sme očakávali: Obrovský zásah z DC Universe - negatíve postavy, ktoré boli odsúdené na smrť, zachraňujú svet. Tu by sa dala rozvíjať vysoká idea v tom najlepšom svetle!

Aký bol v skutočnosti film: Príliš veľa postáv, o ktorých takmer nič nevieme, žiadne zauzľovanie ani zvraty deja, žiaden psychologický dopad (ako aj v Nolanovom Batman Begins). Preto sa nemôžeme vžiť do postáv a musíme sa dokonca sami seba pýtať "Prečo sú tu?" Kapitán Boomerang napríklad vôbec neovplyvňuje vývoj zápletky.

Awake mal pôvodne šokovať divákov.

Čo sme očakávali: Každý rok viac ako 21 miliónov ľudí podstupuje všeobecnú anestézu. Viacerí z nich zaspia a nič si nepamätajú. No 30 000 ľudí nemá to šťastie - zažijú počas anestézy vedomie, stav, kedy počas operácie anestéza zlyhá s tým, že človek je úplne pri vedomí a cíti každú reznú ranu, no je paralyzovaný a neschopný nič urobiť. Toto presne sa stáva hlavnej postave. Aj vám pri tomto čítaní naskakuje husia koža?

Aký bol v skutočnosti film: Naivne slabý film o miliardárovi, ktorý má srdcové problémy. V strede filmu je 3-minútová scéna, ktorá zobrazuje, že je počas narkózy pri vedomí a to je všetko. Potom vidíme jeho priateľku, ktorá sa stáva hlavnou postavou a zápletka sa obracia na melodrámu. Celkovo zostáva myšlienka aj dej nevyjasnený a nepravdepodobný.

The Dark Tower universe mal byť taký úžasný ako Hra o tróny.

Čo sme očakávali: Sci-fi western nakrútený na základe kníh Stephena Kinga, ktorý by bol tak dobrý ako Pán prsteňov a Hra o tróny.

Aký bol v skutočnosti film: Nasledujúci deň po premiére zverejnili médiá veľký prehľad o premiére s titulkami "Pri najlepšom zabudli ukázať polovicu filmu, prinajmenšom bol príliš rýchly." Poznáte nejaké iné moderné trháky, ktoré trvali iba 90 minút? Film zlyhal v zobrazení neuveriteľného sveta Kinga a znázornil len základné fakty. Okrem toho hlavnú postavu filmu zobrazili iba v posledných 30 minútach, no koniec filmu nič nevysvetľuje: stále nevieme, čo je koreňom zla, čo predstavuje veža, atď.

Allied mal byť tak prenikavý ako Pán a pani Smithovci.

Čo sme očakávali: Krásna špionážna dráma, ktorá je kombináciou Pána a pani Smithovcov a Kasablanky. Hlavní hrdinovia sú tajní agenti. Stretávajú sa počas misie, zaľúbia sa, vezmú sa a začínajú nový život. No manžel zisťuje, že jeho žena nie je tou osobou, za akú sa vydáva. Má na to 72 hodín, aby dokázal, že je vinná a zabije ju.

Mimochodom, film režíroval ten istý režisér, ktorý režíroval Back to the Future, Cast Away, a Forresta Gumpa.

Aký bol v skutočnosti film: Filmoví tvorcovia boli nominovaní na Oskara na najlepšie kostýmové návrhy. Kostýmy, podobne ako Brad Pitt a Marion Cotillard v hlavnej úlohe, boli naozaj úžasné. No z filmu sa vykľula absurdná melodráma s množstvom chybných zápletiek, nelogických aktivít a ohromujúcich scén. Kritici si myslia, že diváci nepocítili nič iné, iba súcit a nemysleli na nič iné, iba na to, že žiadne veci nemajú vo filme logiku.

Jupiter Ascending mal byť dobrou kombináciou Matrixu a Hviezdnych vojen.

Čo sme očakávali: Veľká vesmírna fantázia, ktorú vymysleli tvorcovia Matrixu. Ľudia sa nenarodili na Zemi, žijú na rôznych planétach kvôli neskoršiemu "zberu", aby sa použili na surovinu pre významnejších predstaviteľov cudzej rasy. Hlavná hrdinka, gazdiná, zisťuje, že jej DNA je rovnaká ako DNA kráľovnej, ktorá ovláda polovicu vesmíru.

Film má aj jeden bonus: Vo filme hrajú známi herci akými sú Mila Kunis, Channing Tatum, a Eddie Redmayne.

Aký bol v skutočnosti film: Kozmická verziu Twilight. Eddie Redmayne dostal Golden Raspberry a The Wachowskis, jeho tvorcia boli nominovaní na ocenenie za najhorší film. Viacerí ľudia si myslia, že problém súvisí so zmenami vo vnímaní sveta režisérov po ich pohlavnej premene. No problém je pravdepodobne v tom, že autori venovali príliš veľa pozornosti myšlienke a celému vesmíru, no zabudli pospájať tieto detaily. Celkovo možno vidieť viaceré skombinované detaily, ktoré nás uvádzajú do totálnych rozpakov.

Batman verzus Superman: Dawn of Justice mal byť živým filmom.

Čo sme očakávali: Náhle nepriateľstvo a boj medzi Supermanom a Batmanom vás určite pobáda k tomu, aby ste šli a kúpili si lístok na premiéru tohto filmu v kine dokonca aj vtedy, ak neviete nič o DC a Marvel universes. Ba čo viac, keď vidíte, že film režíroval Christopher Nolan, nemáte žiadne pochybnosti o kvalite filmu.

Aký bol v skutočnosti film: Batman, ktorý nenávidí Supermana bez nejakého očividného dôvodu a nudný Superman, obyčajný boj, nejasná súvislosť medzi dejmi a aktivity postáv, ktoré sú úplne nelogické. V tomto filme je jediným jasným hrdinom Superwoman.

Ocean’s Eight malo byť pokračovaním vtipnej frančízy.

Čo sme očakávali: Pokračovanie úžasného filmu od Stevena Soderbergha. Po tom, čo ju prepustili z väzenia, Ocean´s sister zhromažďuje tím podvodníkov. Musia z Met Gala ukradnúť náhrdelník.

Aký bol v skutočnosti film: Ženská verziu úžasnej kriminálnej frančízy plná stereotypov, známe herečiek v prílišných karikatúrnych obrazoch, postavy úplne bez motivácie, hromada neužitočných scén a príliš veľa dievčenských vecí. Ak by sa film považoval za vedľajší produkt Soderberghovej Oceánskej trilógie, pravdepodobne by bol na tom lepšie.

The Matrix Revolutions a The Matrix Reloaded mali pôvodne spôsobiť filmovú revolúciu.

Čo sme očakávali: Pokračovanie akčného sci-fi filmu, kde chlapík z vyššej sociálnej vrstvy vníma svet ako ilúziu a ľudia sú iba zdrojom energie pre umelú inteligenciu. No existuje šanca, že všetko sa dá zmeniť.

Celý svet čaká 4 roky na pokračovanie a užívanie si 2 premiér: The Matrix Revolutions a The Matrix Reloaded.

Aký bol v skutočnosti film: 2 filmy parazitujúce na prvom filme. V týchto filmoch, ktoré odzrkadľujú obyčajné akčné filmy, vôbec nie je jasná hlavná myšlienka. Konce sú tiež nudné: žijúci ľudia nemôžu poraziť stroje a obe strany dosiahnu kompromis: ľudia sú šťastní, že žijú a Al pokračuje v spotrebe energie matrix väzňov. Je tu jedna otázka: Čo sa potom zmenilo?

Viete si spomenúť na nejaké iné filmy, ktoré nenaplnili vaše očakávania a zničili úžasnú filmovú myšlienku?

Pozrite si fotografie na In Time / Regency Enterprises, Awake / The Weinstein Company