10 nebezpečných vecí, ktoré pravdepodobne robíte vo svojom aute

Veľa neopatrných vecí robia denne práve vodiči počas jazdy. Najbežnejšie, ktoré poznáme sú unáhlené jazdenie, nebezpečné predchádzanie, pitie a jazdenie a používanie mobilných telefónov. Približne 1,3 milióna ľudí každý rok zomiera počas dopravných nehôd. Je to obrovské číslo a dosť alarmujúce.

Zozbierali sme pár rád, čo treba mať na mysli počas jazdy autom, aby ste sa vyhli nehodám na ceste.

10. Spievanie spolu s autorádiom počas jazdy

Už ste sa tiež niekedy pristihli pri tom, ako si spievate svoju obľúbenú pieseň spolu s autorádiom počas jazdenia? Je to naozaj veľmi zlý nápad, aj keď to tak nevyznieva. Ak však tomu začnete venovať väčšiu pozornosť, prídete na to, že sa počas spievania pod vplyvom hudby zvyčajne meníte na citlivejších a rozrušenejších.

Keďže pri vysokých a nízkych tónoch majú ľudia tendenciu zatvárať svoje oči a stačí len milisekunda nepozornosti počas jazdy, aby ste prišli o svoj život, z tohto dôvodu sa určite počas jazdy spievať neodporúča.

9. Nasadzovanie telefónnych slúchadiel počas jazdy

Ďalší nesprávny nápad je nasadiť si počas jazdy slúchadlá do uší alebo na hlavu. Nemôžete počuť zvuky ľudí zozadu za vami a nebudete schopní počuť ani dôležité oznámenia. Existuje skupina ľudí, ktorá je počas počúvania hudby prostredníctvom slúchadiel ospalá.

8. Nosenie vysokých opätkov

Pre všetky ženy, ktoré sú pripravené sa vyobliekať a odviezť sa na párty s vysokými opätkami, odporúčame priložiť si do auta pár pohodlných topánok alebo radšej jazdiť naboso. Podpätky sa môžu na podlahovej doske zaseknúť a stať sa príčinou nehody. Zároveň sú často počas jazdy veľmi nepohodlné.

7. Kladenie chodidiel na prístrojovú dosku

Ak patríte medzi tých, ktorí majú radi vykladanie si chodidiel na prístrojovú dosku v aute, mali by ste si to prečítať. Počas núdzového stavu pri autonehode sa osoba sediaca v tejto polohe zraní najviac. Vysvetľuje sa to tak, že ak sa airbagy počas nehody vystrelia, vaše chodidlá sú nútené skrútiť sa smerom k vašej tvári, čo spôsobuje katastrofálne zranenia. Ide tu aj o to, že nad vaším telom máte v tejto polohe menšiu kontrolu.

6. Spanie vedľa vodiča

Sedenie v sedadle cestujúceho a nápad zdriemnuť si. Zlý nápad! Vedeckým faktom je, že ak vidíte zívajúcu osobu, máte tendenciu zívať aj vy. Juergen Zulley, vedec skúmajúci spánok a profesor biologickej psychológie na Regensburgskej univerzite, hovorí o ospalých cestujúcich vedľa vodičovho sedadla, ako o tých, ktorí motivujú vodiča k ospalosti.

Spolucestujúci by teda nemali spať, ale kontrolovať vodiča, či nie je aj on ospalý alebo nezíva.

5. Písanie SMS-ky alebo komunikovanie cez telefón

Toto znie ako klišé, ale akákoľvek komunikácia cez mobilný telefón spôsobuje odpútanie vodičovej pozornosti a môže viesť k autonehode, dokonca aj vtedy, ak používate zariadenie „handsfree“ na hlasitý odposluch. Podľa najnovších štúdií, prílišné používanie mobilu znižuje vodičove vizuálne sledovanie cesty vpredu a môže vyústiť do pomalšieho reakčného času.

4. Auto by nemalo byť vašou „prezliekarňou“

Niektorí ľudia sa z časového dôvodu v aute prezliekajú, čo je veľmi nebezpečné. Ak vám je v aute príliš teplo alebo naopak príliš chladno, nastavte si namiesto obliekania alebo vyzliekania správnu teplotu.

3. Láska k zvieratám

Je nebezpečné povoliť vašim zvieratám sedieť počas jazdy vo vašom lone. Dokonca ak domáce zvieratko sedí na sedadle cestujúceho, musíte sa uistiť, že je dokonale trénované, aby počas jazdy auta neskákalo okolo.

2.Jazdenie kolenami alebo lakťami

Ak máte vo svojej ruky raňajky alebo knihu, lakte alebo kolená nie sú počas jazdy vaším bezpečným pomocníkom.

1. Čítanie a jazda

Zatiaľ čo písanie na mobile zaberá len pár sekúnd nepozornosti, čítanie počas jazdy odvracia vaše myšlienky a koncentráciu na to, čo práve čítate. Aj choroba z pohybu sa spája s čítaním alebo pozeraním na niečo, pričom aj čítanie vás môže “uspať”.

Preview photo credit Depositphotos.com, Unknown / Reddit