10 Primitívnych filmových chýb v bojových scénach medzi človekom a zvieraťom

Pravidlom je, že scény, kde bojujú ľudia so zvieratami, sú skutočne dramatické. No niekedy, keď sa filmoví režiséri pokúšajú vytvoriť scény vzbudzujúce extázu, úplne zabúdajú na biologické hľadiská. Pri pohľade na takéto scény nám naozaj tuhne krv v žilách, no odborníci, ktorí zvieratá skúmajú, si takéto hlúpe chyby zakaždým všimnú a dodajú "Nie, ja tomu neverím."

Zdravanalada.sk si pozrela niekoľko filmov, ktoré sú plné scén, kde sa objavuje človek so zvieraťom. Radi by sme vás pozvali, aby ste sa pozreli na momenty, ktoré sa v skutočnom živote nikdy nemôžu stať.

1. The Revenant (2015) - Epizóda, kde napadne Hugha Glassa (Leonardo DiCaprio) medvedica, je jednou z najveľkolepejších a najnerealistickejších momentov v tomto filme. Predátor roztrhá hrdinu svojimi tesákmi a pazúrmi a skočí na neho. Pre vašu informáciu: Sila uhryznutia medveďom je 1 160 libier na štvorcový palec (ako keď zje človek párku), ich tesáky sú dlhé a ich hmotnosť je okolo 300 - 400 kg. Ako možno vidieť, nie je možné, aby prežili takýto boj.

Je tu aj ďalšia zvláštna vec. Medveď grizzly útočí na hlavnú postavu, pretože ohrozuje jeho mláďatá. Pre matku nie je nič dôležitejšie ako ochrániť svoje deti, no medveď sa v strede boja len zastaví, opúšťa svoju žijúcu obeť a uteká preč.

Na inej scéne si Glass vyzlieka svoje mokré veci a ukrýva ich vo vnútri koňa, aby sa zohriali. Je to metóda, ktorú používali viacerí vojaci počas vojen, no hrdina tam trávi celú noc. Keďže všade je sneh, rozumieme, že je pod nulou a mŕtvola by mala za pár hodín zamrznúť. Ak by sa to udialo v skutočnom živote, hrdina by ráno nemal šancu vyjsť von. Pravdepodobne by zamrzol v noci na smrť. Hoci je The Revenant založený na pravdivom príbehu, je lepšie vnímať ho ako vymyslený filmový príbeh.

Alpha (2018)

V tomto file sa nám páči úžasná scenéria a krásny vzťah chlapca a vlka. No je očividné, že film je plný primitívnych chýb, ktoré sú veľmi zjavné.

Na začiatku sa odohráva boj medzi chlapcom a bizónom. No v skutočnosti sa to ani nedá nazvať bojom: zviera útočí na chlapca a ak by sa to stalo v skutočnom živote, človeka by zmrzačil. Na konci útočnej scény chlapec padá zo skaly. No prekvapivo sa hrdina vracia len s vyvrtnutým bokom.

Správanie vlka je tiež čudné. Jeho zranenie nevyzerá veľmi vážne a divé zviera by radšej šlo za svojím stádom, ako zostávalo s nepriateľom - vlk sa môže hýbať na svojich 3 nohách.

Pár slov o výzore vlkov. Vidíme obrovské antické mačky so šabľovitými zubami, no sivé predátory už vyzerajú ako moderné vlky a ich veľkosť neprevyšuje veľkosť priemerných psov. Ako prežívajú vo svete obrov?

The Meg (2018)

Nedávno predstavený film o obrovskom žralokovi. Je ťažké diskutovať o výzore a správaní sa pravekých príšer, no všetky tvory by sa mali riadiť určitými biologickými zákonmi.

Čo sa týka veľkosti žraloka, hovorí sa, že filmový tvor je dlhý 21 - 23 metrov. No vedci si myslia, že jeho veľkosť je 18 metrov. Jeden z hrdinov tvrdí, že takýto žralok by ľahko prekusol veľrybu na polovicu. No nešpecifikujú veľkosť veľryby. Čo si predstavujeme, ak myslíme na veľryby? Niečo skutočne obrovské. No existujú veľryby, ktoré sú dlhé len 4 5 metrov. Veľkosť modrej veľryby je 33,5 metra - takmer dvakrát toľko, ako je veľký žralok. Čo sa týka sily uhryznutia, žralok by mal prehryznúť veľrybu na polovicu (berme do úvahy fakt, že vie prehryznúť na polovicu loď). No bol by žralok schopný otvoriť svoje čeľuste tak naširoko? Vedci skutočne dokázali, že megalodony by mohli napadnúť veľryby, ale tieto veľryby nie sú veľké (12 - 15 metrov dlhé).

Niekoľko krát žralok útočí na jednoduchého človeka (jedných z hlavných hrdinov). No vedci si nemyslia, že takéto správanie je typické pre starého predátora. Pravdepodobne by nešiel po jednom alebo 2 ľuďoch - radšej by preplával a vybral si niekoľkých ľudí (napríklad, na pláži).

Pripomeňme si aj scénu na pláži, kde sa megalodon na konci filmu poraní. Žralok sa priblíži k plavcom, ktorí sú príliš ďaleko od pobrežia a otvára svoje čeľuste, aby ich prehltol. No zrazu počuje zhlasy veľrýb a pláva preč. V skutočnom živote by pravdepodobne predátor jednoducho svoje ciele, ktoré má práve pod nosom, prehltol a potom si šiel po ďalšie obete.

Všimli ste si už niekedy nejaké hlúpe alebo primitívne chyby vo filmoch so zvieratami? Zdieľajte svoje názory s nami.

Pozrite si fotografie na The Revenant / 20th Century Fox