10 Varovných signálov, že vaše telo potrebuje viac vápnika

Vápnik je nevyhnutným minerálom, ktorý je najznámejší vďaka svojej dôležitej úlohe v prípade zdravých kostí. Naše telo však potrebuje aj stabilizovať krvný tlak, regulovať vylučovanie hormónov a viesť primerané nervové signály. Ak nemáte dostatok vápnika, môžete trpieť nedostatkom vápnika, čo môžu naznačovať určité symptómy.

Zdravanalada.sk pre vás pripravila zoznam najbežnejších znakov, že vaše telo volá po dávke vápnika.

10. Suchá pokožka

Hypokalcémia alebo nedostatok vápnika v našom tele môže byť viditeľná na vašej pokožke. Tento problém sa zvyčajne prejavuje šupinatou a suchou pokožkou. Bolo zistené aj to, že nedostatok vápnika má úzky súvis s vývojom kožných problémov, akými sú ekzém a psoriáza.

9. Únava

10 Varovných signálov, že vaše telo potrebuje viac vápnika

Pravidlom je, že nedostatok vápnika v našom tele ovplyvňuje vaše celkové psychické zdravie. Takže, ak sa cítite extrémne unavení, malátni, bez energie alebo neustále pociťujete lenivosť, odpadávate aj vtedy ak pijete energetické nápoje, skúste sa zamerať na vyváženú stravu.

8. Depresia

Ukazuje sa, že vápnik je nevyhnutný aj pri regulácii našej nálady. Tento prvok je prirodzené sedatívum, ktoré má upokojujúce a uvoľňovacie účinky. Takže všeobecným pravidlom je toto: čím menej vápnika konzumujete, viac depresívne a podráždene sa cítite.

7. Nespavosť

Ak spíte, úroveň vápnika sa zvyšuje a klesá so zvyšujúcou sa úrovňou počas hlbokého spánku. Takže ak vášmu telu chýba vápnik, pravdepodobne nebudete mať spokojný a hlboký spánok počas noci. Tento problém je priamo spätý s úlohou vápnika v rámci tvorby melatonínu, hormónu, ktorý nám pomáha zaspať.

6. Parestézia

10 Varovných signálov, že vaše telo potrebuje viac vápnika

Parestézia zahŕňa popri bežných neurologických symptómoch, ktoré súvisia s vážnym nedostatkom vápnika, aj iné, a to tŕpnutie, zníženú citlivosť okolo úst alebo v prstoch a palcoch, svalové záchvaty, znížený zmysel pre dotyk a dokonca slabú pamäť a halucinácie.

5. Časté choroby

Vápnik hrá významnú úlohu v rámci udržiavania zdravia imunitného systému, keďže pomáha vášmu telu bojovať proti vírusom a baktériám. Nedostatok vápnika znižuje odolnosť tela voči patogénnym útokom a výsledkom je, že sa cítite chorý, máte prechladnutie, kašeľ a často kýchate.

4. Lámavé nechty

10 Varovných signálov, že vaše telo potrebuje viac vápnika

Tak ako kosti, aj nechty potrebujú určité množstvo vápnika, aby si udržali neporušenosť. Takže ak trpíte nedostatkom vápnika, vaše nechty sú príliš vysušené, slabé a náchylné na lámanie. Slabé nechty nie sú dostatočne silné, aby odolávali akýmkoľvek vplyvom a môžu sa počas najbežnejších činností zlomiť.

3. Ťažkosti s prehĺtaním

Hoci to môže znieť skôr prekvapivo, nedostatok vápnika môže viesť k dysfágii - alebo ťažkosti s prehĺtaním. Tento pocit napätia zapríčiňujú slabé posuny svalov vo vašom hrdle. Vo vážnych prípadoch to môže viesť ku kŕčom v hrtane a nezvyčajným hlasovým zmenám.

2. Bolesti zubov

Drvivá väčšina vápnika vo vašom tele je uložená vo vašich kostiach a zuboch, takže zuby sú zvyčajne ako prvé, ktoré vám dajú nedostatok vápnika pocítiť. Kvôli nedostatku tohto prvku môžu vaše zuby začať žltnúť, rozkladať sa a bolieť. Okrem toho sa môže zvyšovať riziko na periodontálne ochorenie.

1. Svalové kŕče

10 Varovných signálov, že vaše telo potrebuje viac vápnika

Svalové kŕče vo vašich stehnách, rukách a podpaží, ktoré sa väčšinou objavujú v noci sú jednými z prvých príznakov nedostatku vápnika. Po kŕčoch sa môžu objaviť bolesti svalov počas pohybu a chodenia. Neskôr sa časom môžu pridružiť svalové záchvaty po celom tele.

Bonus: Ako liečiť nedostatok vápnika

Každý dospelý človek by mal skonzumovať okolo 1 000 mg vápnika denne. Aby ste dodržali primeraný denný príjem vápnika, mali by ste do svojho jedálnička pridať listovú zeleninu, ako napríklad kyslú kapustu, brokolicu, repu... Popri iných potravinách bohatých na vápnik, je nevyhnutné jesť dostatok rýb (losos, sardinky, makrely a tuniak), syr, mlieko, sójové zrná, mandle a sezamové semienka. Aby ste telu pomohli lepšie vápnik vstrebať, mali by ste zvýšiť aj príjem vitamínu D. Tento vitamín nájdete vo vaječných žĺtkoch, ustriciach, morských rakoch, hubách, ale aj potravinách ako napríklad cereálie, ovsená kaša a pomarančový džús.

Máte už skúsenosť s niektorými z týchto znakov s nedostatkom vápnika? Povedzte nám o tom v komentároch!

Ilustrovala Elena Sorokina.