10 zmien na tele, ktorým by ste mali venovať pozornosť

Podozrievať prievan, že vám spôsobil bolesti hlavy alebo ucha? Zdajú sa vám vaše ruky veľmi popraskané? Zdá sa vám, že sú to malichernosti? Ale čo ak spolu so zanedbateľnými príznakmi ignorujete aj tie vážnejšie, ktoré naznačujú skutočné ochorenie? Je treba poznamenať, že všetky tieto zmeny by ste si mali všímať, a ak si nájdete niektorý príznak v tomto článku, ktorý nevyzerá zanedbateľne, je potrebné navštíviť lekára

Suché alebo popraskané pery

Odlupovanie suchej pokožky je jasný znak alergie. V tomto prípade treba venovať zvýšenú pozornosť kozmetike, ktorú používate ako aj výrobkom ústnej hygieny, potrave, ktorú jete a dokonca aj liekom. Trhliny v kútikoch úst naznačujú nedostatok vitamínov B, A a E. Ak máte suché aj oči, suché ústa a problémy so zažívacím systémom, bolo by lepšie, keby ste navštívili lekára, pretože môže ísť o kombináciu príznakov typických pre autoimunitné ochorenie nazvané Sjögrenov syndróm.

Strata obočia

Výrazné obočie nepatrí len k súčasným trendom, ale ide aj o významný zdravotný ukazovateľ. Pravidelne sa opakujúca strata porastu obočia je celkom normálna, ak si však všimnete nadmernú stratu obočia ako aj objavenie sa plešiny alebo dokonca úplné zmiznutie obočia, okamžite kontaktujte lekára. Môže to súvisieť s nadmernou alebo nedostatočnou činnosťou štítnej žľazy.

Deformácia nechtov

Všetci sme si vedomí toho, ako vyzerajú zdravé nechty. Akákoľvek zmena v ich farbe alebo štruktúre je alarmujúcim signálom. Stenčené a bledé nechty môžu byť znakom anémie a nedostatku železa v tele, kým žltnutie nechtov môže naznačovať ochorenia pečene a tráviaceho traktu alebo plesňovitú infekciu. Biele škvrny a pásiky naznačujú nedostatok zinku, medi a jódu a nechty môžu zosvetlieť aj vtedy, keď čelia nedostatku vitamínov, vápnika, železa a beta-karoténu v tele.

Bledé pery so svetlými kontúrami

Existujú rôzne vysvetlenia u rozličných chorôb. Ak je červená hranica spodnej pery opuchnutá a objavujú sa na nej malé bubliny, je pravdepodobné, že ste veľmi citliví na ultrafialové lúče. Čo môžete v tejto situácii urobiť, je znížiť vystavovanie sa na slnku pomocou kozmetiky s UV ochrannými faktormi. Má stred pery rovnaké príznaky? Ide o vegetatívnu neurózu. Užívanie sedatív sa stáva dôležitou súčasťou liečby popri protizápalovým krémom. Silné opuchliny a sčervenanie celej pery naznačuje alergickú reakciu – treba venovať pozornosť výberu vašej kozmetiky a zubnej paste a navštíviť alergológa.

Červená tvár

Ak vylúčime prirodzené fyziologické zmeny, akými sú zmeny v teplote, masáž alebo spotreba alkoholu, rozlišujeme 3 dôvody červenej tváre. Pre ženy po 40-tke spôsobuje zníženie úrovne hormónov nastupujúci začiatok menopauzy. Červená tvár tiež môže naznačovať prítomnosť infekcie, ktorá spôsobuje demodikózu. Čiastočne sčervenaná tvár spolu so závratmi môže prezrádzať kolísanie tlaku, čo patrí už do kompetencie lekára.

Suché päty

Pokožka na chodidlách sa vysušuje pri nedostatku vitamínov A a E. Môžu to spôsobovať aj plesňovité infekcie, ktoré ovplyvňujú celkový stav kože. Plesňovité infekcie zvyčajne súvisia s početnými trhlinami a zožltnutými nechtovými lôžkami. Ak suchosť a drsnosť nezmiznú ani po náležitej starostlivosti a primeranom prísune vitamínov, môže to byť znak zvratu v endokrinologickej oblasti.

Suché ruky a suchá pokožka tela

Suchá pokožka je normou počas chladnejších mesiacov, čomu môže napomôcť používanie zvlhčujúceho krému, pitie dostatočného množstva vody a prijímanie vitamínov. Ak sa tieto riešenia neosvedčia, mali by ste radšej navštíviť dermatológa, pretože suchá pokožka je tiež jedným zo spoločných znakov cukrovky a nadmernej funkcie štítnej žľazy.

Ak nemáte pokožku drsnú a neolupuje sa, ale je napnutá a plná trhlín, môže ísť o dermatitídu spôsobenú prirodzenou reakciou na chemické prípravky.

Deformácia chodidiel

Neprítomnosť klenby chodidla a zmena v tvare chodidla, ktorá je charakterizovaná vynechaním podlhovastých alebo priečnych oblúkov zvyčajne naznačuje ploché nohy. Podľa štatistík sa priečna plocha chodidla kombinuje s inými deformáciami, ktoré sa objavujú častejšie ako podlhovasté ploché nohy a tomuto problému podliehajú častejšie ženy. Dôvodom je nosenie vysokých podpätkov spôsobujúcich nerovnaké rozloženie záťaže.

Biele škvrny na zuboch

Dentálna fluoróza je chronické ochorenie, ktoré sa vyvíja buď pred prerezávaním zúbkov alebo po ňom (ak skonzumujeme veľké množstvo vody alebo výrobkov s vysokým obsahom zložiek fluóru). Rozoznávame 5 druhov kategórií fluorózy: otázne, veľmi jemné, jemné, stredné a vážne. Prvé tri kategórie naznačujú, že ide vizuálne o škvrny, kým posledné dve vedú k rozkladu zubných tkanív a drobeniu zubov.

Strata vlasov

Každý človek stratí denne v priemer 100 vlasov. Ak si však všimnete výraznejšiu stratu vlasov, mali by ste to konzultovať s lekárom, pretože môže ísť o množstvo chorôb, ktoré sa môžu skrývať za týmto príznakom, od infekcií kože, ochorení štítnej žľazy, až po autoimunitné ochorenia a mnoho iných.