10 zvláštnych faktov, ktoré môžu otriasť vaším svetom

Existuje veľa čudných vecí a fenoménov na tomto svete ako napríklad, že Marilyn Monroe mala vyššie IQ ako Albert Einstein. Vedeli ste, že dúha sa môže objaviť aj v noci, že kojoti sa priatelia s jazvecmi a počuli ste niekedy už aj o podvodníkoch, ktorí sa nechali podviesť? Inými slovami, príroda, ľudia a zvieratá nás vždy dokážu udiviť a my sa preto pokúšame udiviť našich čitateľov.

Zdravanalada.sk pre vás pripravila niekoľko zaujímavých faktov o našom svete a o životoch ľudí, ktorí v ňom žijú.

Samcov orangutanov priťahujú ženy s červenými vlasmi.

Orangutani majú zábavnú črtu: samci niekedy prejavujú pozornosť nielen samiciam, ale aj ženám, ktoré majú červené vlasy (napríklad ako noha). Orangutan Hsing Hsing z austrálskej zoo ukradol fotku Nicole Kidman z časopisu a priniesol si ju domov. Očividne sa mu veľmi páčila.

Podvodníci, ktorí ukradli falošnú maľbu za 1,7 milióna dolárov získali za maľbu falošné peniaze.

Ak by existovala na svete súťaž o najnešťastnejšiu dvojicu podvodníkov v histórii, títo 2 muži zo Španielska by ju určite vyhrali. V roku 2003 sa rozhodli predať falošnú maľbu od Goya, ale v skutočnosti bol tento obraz namaľovaný španielskym umelcom Antoniom Mariom Esquivelom.

V Austrálii zakázali epizódu z Peppa Pig, pretože viedla deti k tomu, aby sa nebáli pavúkov.

Po viacerých sťažnostiach od rodičov bola skutočne škodlivá časť z tejto detskej show v Austrálii zakázaná, pretože nabádala deti rodičov k tomu, že sa netreba pavúkov báť. Faktom je, že v Austrálii sú oveľa viac nebezpečnejšie a smrteľne jedovaté pavúky ako môžeme vidieť v Európe a Amerike. V prípade týchto pavúkov by ste mali byť určite veľmi opatrní.

Dôstojník v zariadení Louisiana Correctional Facility bol tak medzi svojimi ľuďmi populárny, že mu vystrojili večierok.

John Whitley, dôstojník v Louisiana Correctional, bol taký milý a férový ku svojim priateľom, že ho mali skutočne veľmi radi. Počas rokov práce v tomto zariadení sa Johnovi podarilo znížiť úroveň agresie, nastaviť systém odmeňovania za dobré správanie a pomôcť priateľom získať vzdelanie a urobiť ďalšie významné zmeny.

Kanadský muž, ktorý sa stratil v lesoch, poškodil čiaru s premennou hrúbkou tak, aby ho údržba posádky mohla nájsť a zachrániť ho.

Obyvateľ kanadskej provincie Saskatchewan rybárčil na svojom člne, keď sa práve nad jazerom spustila búrka. Čln s rybárom sa presunul na také miesto, že sa rybár zasekol v kríkoch. Muž nemohol nájsť cestu z lesa von a nemal žiadnu predstavu, kde sa nachádza. Bol z toho taký zúfalý až mu napadlo urobiť nezvyčajné rozhodnutie: rozhodol sa sekerou preseknúť čiaru s premennou hrúbkou blízko neho a čakal na helikoptéru, ktorá prišla a zachránila ho.

Jeho rozmýšľanie bolo správne: helikoptéra prišla a muža zachránila. Muž však musel zaplatiť pokutu za poškodenie a za to, že ľudia museli pracovať 30 hodín bez elektrického zdroja. Ale život je dôležitejší ako spôsob, však?

Kojoti môžu loviť s jazvecmi.

V mnohých rozprávkach nájdete príbehy o priateľstve rôznych zvieratiek. Napríklad, americkí indiáni majú rozprávky o priateľstve medzi kojotmi a jazvecmi, ktoré sú naozaj pravdivé. Kojoti a jazveci lovia spolu, pretože každý má tie výhody, ktoré druhý nemá.

Jazveci môžu chytať koriste v brlohoch a kojoti to nevedia a kojoti zase dokážu efektívne prenasledovať zvieratá na zemi. Okrem toho majú kojoti lepší zrak a jazveci majú lepší zmysel pre čuch.

Najstaršia krčma v Európe bola otvorená v roku 900 v Írsku.

Najstaršia krčma v Európe leží v Írsku a je známa ako Sean´s Bar. Postavili ju v roku 900 v Athlone. Na začiatku ju postavili z vetvičiek a hliny, ale v roku 1970 bola zrekonštruovaná. Počas rekonštrukcie bolo nájdených skutočne veľa starých mincí, niektoré z nich poslali do múzea, kým iné majú stále v krčme.

Existuje druh hrozna, ktore chutí presne ako bavlnený cukrík

Skupina rastlinných šľachtiteľov z Kalifornie vyšľachtili druh hrozna, ktoré má o 12 % viac cukru ako obyčajné hrozno. Šľachtiteľom to trvalo 12 rokov a v roku 2013 sa zahájil aj predaj nových druhov hrozna. Hrozno vonia a vyzerá presne ako obyčajné hrozno, ale chuť je takmer úplne rovnaká ako bavlnený cukrík. Ide o úžasnú alternatívu obyčajných cukríkov.

Výletná loď The World je navždy doma.

The World je výletná loď, na ktorej môžete žiť. Ľudia, ktorí na nej žijú, majú vlastné priestranné a pohodlné izby/apartmány. Ľudia žijú na palube (alebo nastupujú, kedy chcú) kým je loď na svojej výletnej plavbe okolo zeme s 2-3 dňovými zastávkami v rôznych prístavoch.

Cena apartmánu na lodi je dosť vysoká a pohybuje sa od 2,7 – 9,1 miliónov dolárov. Cena však nie je problém pre tých, ktorí chcú viesť takýto život. Väčšina izieb sa predala už pred skončením konštrukcie lode. Môžete si vziať so sebou na palubu priateľov aj rodinu a prenajať si vonkajšie izby. Priemerný vek ľudí, ktorí na lodi žijú, je 64.

Dúhy sa môžu objaviť aj v noci.

The Moonbow, ako názov naznačuje, vzniká pôsobením mesiaca. Je menej jasná ako obyčajná dúha a ľudské oko ju vníma ako bielu napriek tomu, že je schopné zachytiť farby dlho-pozičnej fotografie.

Takúto dúhu môžete vidieť na miestach blízko vodopádov alebo ak sú určité dažde za určitých podmienok: plný mesiac by nemal byť príliš vysoko na oblohe a obloha samotná by mala byť tmavá. Veľkosť The Moonbow je oveľa väčšia ako veľkosť obyčajnej dúhy.

Bonus: Marilyn Monroe mala vyššie IQ ako Albert Einstein.

Existuje informácia, ktorá hovorí, že Marilyn Monroe mala IQ približne medzi 163-168, zatiaľ čo Albertovo Einsteinovo bolo 160. Samozrejme, že neexistuje spôsob, ako to dokázať alebo túto skutočnosť skontrolovať, ale je známe, že Marilyn bola skutočne inteligentná žena. Veľa čítala a mala široký rozsah záujmov. Iným zábavným faktom je, že Albert Einstein jej dal raz svoj obrázok, čo bolo pre ňu skutočne veľmi dôležité.

Ktorá skutočnosť vás ohromila najviac? Poznáte nejaké ďalšie zaujímavé fakty, ktoré iní ľudia nepoznajú? Povedzte nám o tom v komentároch.

Pozrite si fotografie na 20th Century Fox Licensing/Merchandising / Everett Collection/EA, Historical Society of Princeton