11 Spôsobov, ako možno obnoviť poškodené bielené vlasy

Na základe štúdie z roku 2011 patri bielidlo (peroxid vodíka) medzi prísady, ktoré zvyšujú škvrny na vašich vlasoch a pomáhajú rozkladať melanín, ktorý vlasy prirodzene obsahujú. Prvým znakom je zvýšenie objemu vlasov, aj preto poškodené bielené vlasy vyzerajú také husté. Nedostatok melanínu vaše vlasy zároveň aj odfarbuje a ich odtiene mení na červenkasté alebo žltkasté podľa toho, akú farbu vaše vlasy majú.

Zdravanalada.sk pre vás našla 11 účinných spôsobov, ako posilniť poškodené vlasy, ktoré zničil buď profesionálny kaderník alebo vy sami pri domácom farbení.

1. Skúste liečbu keratínom.

Prvým riešením, ktoré ponúkajú na poškodené bielené vlasy viaceré salóny, je liečba keratínom. Tieto vlasové kúry dodajú vašim vlasom znova chýbajúci keratín. Najprv musíte naniesť na svoje vlasy sérum a potom musíte poškodené lokne vložiť do žehličky. Liečba keratínom môže trvať 1 - 2 mesiace v závislosti od toho, ako často si umývate svoje vlasy.

2. Kúra šitá na mieru zákazníka, podľa potrieb vlasov.

Väčšina kúr v salónoch nezohľadňuje individuálne potreby zákazníka aj napriek tomu, že vlasy každého zákazníka sú jedinečné a potrebujú jedinečnú starostlivosť. Niektoré spoločnosti ako napríklad Kerastase vytvorili model, ktorý umožňuje profesionálne diagnostikovať vaše vlasy a namiešať prísady, ktoré vám pomôžu oživiť svoje vlasy. Tento postup vám umožní pokračovať vo svojich zaužívaných vlasových kúrach a sústrediť sa na to, ako môžu vaše vlasy znova vyzerať sviežo a žiarivo.

3. Pre hĺbkovú úpravu vlasov použite avokádo.

U bielených poškodených vlasov je nevyhnutná úprava. Aby ste si namiešali svoju vlastnú vlasovú masku, potrebujete zmiešať jedno zrelé avokádo s jedným vaječným žĺtkom. Naneste to na mokré vlasy, masírujte pokožku hlavy pár minút a potom ešte nechajte pôsobiť 20 minút. Potom si umyte vlasy alebo ich iba opláchnite vlažnou vodou.

4. Skúste majonézovú liečbu.

Keď sa hovorí o obnove vlasov, majonéza má veľa dobrých vlastností, pretože je bohatá na aminokyseliny a oleje, ktoré prirodzene a účinne posilnia vaše vlasy. Jediné, čo potrebujete, je naniesť malé množstvo majonézy na mokré vlasy a rovnako potom naniesť aj váš bežný kondicionér. Potom si nasaďte vlasovú čiapku, aby vlasy absorbovali liečivé zložky v teple a nechajte pôsobiť 15 minút. Po opláchnutí vodou uvidíte, že sa vaše vlasy lesknú a vyzerajú žiarivejšie.

5. Pred bielením naneste na vlasy ochrannú výživu.

Práve pretože sú vaše vlasy poškodené, neznamená to, že ich už po určitom čase nemôžete znova vybieliť. Len tento krát by ste mali požiadať svojho kaderníka, aby počas bielenia nanášal aj ochranný roztok na vaše vlasy. Ide o veľmi populárny postup, ktorý zahŕňa nanášanie ochranného roztoku počas chemickej kúry (akou je aj bielenie). Najprv si zohriaty ochranný roztok primiešajte do bieliaceho roztoku a potom po opláchnutí a nanesení kondicionéra na vlasy naneste iný roztok.

6. Požiadajte svojho kaderníka o skutočne profesionálny šampón.

Tento postup je podobný predchádzajúcemu až na to, že sa nanáša len v jednej fáze bieliaceho postupu. Profesionálny šampón (ako napríklad Inphenom) sa nanáša do stredu hlavy, keď máte po bielení mokré vlasy. Váš kaderník ho prvý krát nanesie, ale môžete potom v používaní pokračovať sami doma. Zaručuje, že účinky budú viditeľné ešte aj niekoľko týždňov po nanesení.

7. Pokožku hlavy masírujte maslom.

Možno si to neuvedomujete, ale doma máte produkty ktoré vám môžu pomôcť vyliečiť svoje poškodené vlasy. Jedným z týchto produktov je maslo. Môžete si naniesť malú dávku na pokožku hlavy a niekoľko minút masírovať. Prikryte hlavu sprchovacou čiapkou a nechajte maslo pôsobiť 30 minút. Opláchnite, naneste šampón a všimnite si žiarivý lesk.

8. Pripravte si zmes vášho bežného šampónu a vajíčka.

Vajcia (najmä vaječné bielko) sa už v 11. storočí považovali za úžasnú vlasovú kúru. Žĺtok je bohatý na bielkoviny, niečo, čo vašim vlasom v prípade bielenia chýba. Aj lecitín, ktorý vajcia obsahujú, môže vlasy hlboko zvlhčiť. Čo na to potrebujete, je zmiešať vajce so šampónom a umyť si vlasy touto zmesou. Po 2 týždňoch uvidíte svoje krásne zvlhčené.

9. Banány sú viac ako len na jedenie.

Podobne ako avokádo, aj banány sú v prípade poškodených vlasov veľmi prínosné. Sú bohaté na vlákninu, vitamíny a bielkoviny, ktoré vaše poškodené vlasy potrebujú. Čo k tomu potrebujete, je zmiešať zrelý banán s medom, ricínovým olejom a jogurtom (akýmkoľvek). Vyhýbajte sa nanášaniu masky ku koreňom vlasov a nechajte pôsobiť 30 minút. Potom si vlasy umyte svojím vlasovým šampónom.

10. Začnite sa zameriavať na prírodné zložky akou je napríklad kokosový olej.

Ak sú pre vás vlasové salóny príliš drahé, môžete vyskúšať domáci recept. Všetko, čo k tomu potrebujete, je zmiešať kokosový olej s olivovým a mandľovým olejom. Štúdie ukázali, že kokosový olej znižuje nedostatok bielkovín, čo je hlavným dôvodom, prečo sú vaše vlasy mastné alebo suché. Pomáha aj v prípade poškodených vlasov po vyčesávaní kefou. Kvôli svojej laurovej kyseline, je schopný obohatiť vaše vlasy potrebnými vitamínmi a minerálmi.

11. Pamätajte na to, že sa potrebujete zbaviť svojich starých zlozvykov.

Bielenie vlasov nie je jediným dôvodom, prečo sa vlasy poškodzujú. Používanie fénov alebo žehličiek alebo každodenné umývanie patrí medzi najhoršie vlasové zlozvyky, ktorý by ste sa určite mali čo najviac vyhýbať. Počas umývania vlasov používajte vlažnú vodu a pamätajte, že vlasové končeky treba dať podstrihnúť aspoň 2 krát ročne. Podobne by ste sa mali vyhnúť aj nadmernému vyčesávaniu vlasov, pretože tento postup oslabuje vlasové folikuly a zastavuje ich rast.

Pred tým, ako sa vaše vlasy dostanú do fázy, že už potrebujú obnovu, mali by ste si všímať znaky, ktoré naznačujú, že ide o problém. Tieto znaky sú nasledovné:

Vlasom dlho trvá, kým po umytí uschnú. Po vyčesávaní vlasov zostáva na hrebeni veľa vlasov. Vaše vlasy sa zakaždým uschnutím príliš zlepujú. Oleje a vlasové masky, ktoré nanášate, nemajú pri v prípade suchých vlasov žiaden efekt. Ak si všimnete niektoré z týchto znakov, je to jasný signál, že vaše vlasy potrebujú obnovu.

Už ste niekedy skúšali niektorú z týchto vlasových kúr? Zdieľate vaše postrehy v komentároch.