11 Čistiacich tipov, ktoré vášmu domu vdýchnu nový život

Jedným z hlavných dôvodov, prečo upratovanie odkladáme je to, že sa cítime zahltení množstvom práce. Čim dlhšie sa dá, upratovanie ignorujeme a potom trávime celý deň leštením podlahy aj umývaním riadov. Dobré správy sú, že existuje niekoľko spôsobov, ako dokonale krásne aj rýchlo vyleštiť každý povrch vášho domu.

Zdravanalada.sk dáva pre vás pripravila zoznam tipov, ktoré vám pomôžu udržať rôzne priestory a veci vášho domu čisté, bez škvŕn a bez zárodkov.

1. Použite nový spôsob utierania podlahy

Udržiavať podlahu čistú môže byť náročné, no nebude to pre vás už viackrát náročné pomocou tohto jednoduchého roztoku, ktorý si môžete pripraviť sami. Zmiešajte spolu 9 litrov teplej tečúcej vody, 1/ čajovej lyžičky saponátu a 1 čajovú lyžičku bieleho vínneho octu. Vyutierajte podlahy ako to zvyčajne robíte. Saponát odstráni špinu a vínny ocot dezinfikuje podlahu. To zanechá vaše podlahy čisté a žiarivé.

2. Pripravte si magickú pastu pre vyčistenie kúpeľne

Dajte vašej špárovacej hmote nový život pomocou tohto roztoku: Zmiešajte spolu 1/2 šálky sódy bikarbóny, 1/4 šálky peroxidu vodíka a 1 čajovú lyžičku saponátu, naneste do špárovacích medzier aj na dlaždice a nechajte pôsobiť. Potom vykefujte kefou a vyumývajte teplou vodou.

3. Zvoľte si menej

Začnite s jednoduchým pravidlom: čím menej vecí máte, tým menej budete potrebovať čistiť. Tým, že máte menej vecí, môžete eliminovať koreň problému súvisiaci s neustálym zhromažďovaním nepodstatných vecí. Okrem toho bude ľahšie utrieť prach a nebudete musieť obchádzať všetky predmety bez toho, aby ste museli okolo nich zanechávať zaprášené kruhy.

4. Testujte na úrovni očí

Po tom čo poutierate, povedzme vrch nejakého nábytku, zdá sa vám čistý. Alebo vyzerá čisto? Vidieť zabudnuté škvrny a omrvinky pod toasterom budete môcť vtedy, ak sa na povrchy pozriete z roviny svojich očí.

5. Vytvorte zoznam domácich prác a zdieľajte ho s vašimi rodinnými členmi.

11 Čistiacich tipov, ktoré vášmu domu vdýchnu nový život

Váš život bude oveľa ľahší ak si všetky domáce drobné práce rozdelíte medzi členov domácnosti. Požiadajte svojho partnera o pomoc a ak máte deti, zapojte aj ich.

6. Použite škótsku pásku

11 Čistiacich tipov, ktoré vášmu domu vdýchnu nový život

Ak máte domáce zvieratká, ktoré zakaždým zanechávajú chlpy alebo u vás v rodine niekomu nadmerne vypadávajú vlasy, pokúste sa okolo svojej ruky zabaliť čistú pásku lepivou stranou nahor a týmto spôsobom vyčistíte povrchy rýchlejšie.

7. Postarajte sa o vyčistenie čistiacich pomôcok.

Ako sme už predtým spomenuli, najšpinavšie a najznečistenejšie veci sú tie, ktoré používate na čistenie. Preto sa uistite, či ste svoje špongie, koberce a kefy vyčistili pod veľmi horúcou vodou, aby ste zabili všetky zárodky a baktérie. Môžete ich aj sterilizovať na 30 sekúnd a potom ich dať do umývačky riadu.

8. Nastavte si časovač, aby ste sa nezbláznili.

Už ste niekedy začali upratovať a potom ste sa šli zblázniť, keď ste sa pristihli, že ste v úplne inej izbe a ešte čosi robíte? Nastavte si časovač na 10-20 minút a sústreďte sa výlučne na čistenie. Budete prekvapení, koľko dokážete urobiť za takú krátku dobu.

9. Uchovávajte ich spolu

11 Čistiacich tipov, ktoré vášmu domu vdýchnu nový život

Ak skladáte svoje čistiace tkaniny, vkladajte svoje súpravy látok na čistenie do jednej obliečky na podušku, ktorá bude svojou veľkosťou čistiacim materiálom vyhovovať. Týmto spôsobom budú vždy uložené spolu na jednom mieste a nebudete hľadať všetky oddelené kúsky.

10. Vrstvou nahor

11 Čistiacich tipov, ktoré vášmu domu vdýchnu nový život

Dajte niekoľko vriec na odpadky do vašej nádoby na odpad. Tak už nikdy nebudete mať problém vytiahnuť von odpadky a smetný kôš tak nikdy nebude bez vreca na odpad.

11. Záchod udržiavajte čistý

11 Čistiacich tipov, ktoré vášmu domu vdýchnu nový život

Vylejte trochu čistiaceho prostriedku na dno držiaka záchodovej kefy. Týmto spôsobom sa zakaždým použitím záchodová misa vyčistí a dezinfikuje a tento čistiaci prostriedok bude zároveň dezinfikovať aj samotnú kefu.

Už ste vyskúšali niektorý z týchto trikov? Ktorý by ste chceli vyskúšať? Zdieľajte svoje skúsenosti s nami v komentároch!

Pozrite si fotografie na wikizie.co