11 Čudných faktov o svete, ktoré vás dokážu zmiasť

Prečo jelenice lepšie reagujú, ak počujú plakať ľudské dieťa? Prečo niekedy zabúdame, čo sme chceli urobiť? Prečo potreboval Faraón Ramzes II. pas? Kto zvykol kradnúť kráľovnej Viktórii bielizeň? Existuje tak veľa otázok! Dobré správy sú tie, že máme na ne odpoveď.

Zdravanalada.sk vám povie o 11 faktoch, ktoré vás možno prinútia skričať: "Vau, to som nevedel!"

1. Akýkoľvek človek bez ohľadu na to, či je mŕtvy alebo živý, by mal mať na ceste cez Francúzsko cestovný pas.

Preto egyptská vláda urobila pas aj pre faraóna Ramzesa II. Bolo to kvôli tomu, aby mohlo byť jeho telo prevezené na renováciu do Francúzska. Okrem toho keď lietadlo s Ramzesom v Paríži pristalo, vítali ho so všetkou úctou.

2. Chlapec, ktorý tajne žil v Buckingham paláci, kradol kráľovnej Viktórii bielizeň.

14. decembra 1838 prichytil nočný nosič v jednej z miestností Buckingham paláca chlapca čierneho od sadze. Chlapec mal na sebe 2 páry pánskych spodiek a niekoľko dámskych nohavičiek, ktoré vytŕčali z jeho vreciek. Ukázalo sa, že tento chlapec sa počas dňa skrýval za nábytkom alebo vo vnútri komína, by mohol v noci chodiť okolo paláca. Niekedy sa skryl počas kráľovských stretnutí skryl pod stôl a počúval ich rozhovory. Keď bol chlapec hladný, jednoducho si vzal niečo z kuchyne a vypral si svoje oblečenie v práčovni. Chlapcovi sa podarilo žiť v paláci jeden rok. Neskôr ho potom v paláci prichytili ešte 3 krát.

3. Každý človek má jedinečný pupok.

Existuje asi 2 400 rôznych druhov baktérií žijúcich v pupku človeka a viac ako polovica z nich je pre vedcov nová. A práve toto zloženie týchto baktérií robí naše pupky jedinečnými. Raz vedci objavili baktérie žijúce v japonskej pôde v pupku človeka, ktorý túto krajinu nikdy za svoj život nenavštívil a nemal s touto krajinou ani žiadne zväzky.

4. Jelenica inštinktívne beží pre pomoc, ak počuje plakať ľudské dieťa.

Dôvodom je fakt, že plač ľudského dieťaťa má rovnaký rozsah frekvencie ako plač mladého jeleniatka. Rovnako je to u cicavcov, výnimkou nie je ani človek. Ak počujeme plakať novorodenca, mačiatko alebo šteniatko, časť nášho mozgu sa aktivuje a núti nás, aby sme maličké ochránili. Inak siréna ambulancie alebo policajného auta vydávajú zvuky na rovnakej frekvencii, čo v ľuďoch pomáha vyvolať pocit zodpovednosti, aby sme urobili, čo sa dá.

5. Existuje dôvod, prečo zabúdame na to, prečo sme vošli do miestnosti.

Podľa psychológov prechod dverami aktivuje takzvaný "dverový efekt" - mechanizmus, ktorý pomáha rozdeľovať jednu skupinu pamätí od druhej. Hneď ako sa postavíme na prah inej miestnosti, náš mozog si archivuje myšlienky, ktoré sme mali v predchádzajúcej miestnosti a vyčistí priestor, aby pripravil miesto pre dojmy a úlohy v novej miestnosti. Vďaka tomuto efektu sa môžeme ľahko presúvať na vykonávanie nových úloh a organizovať si informácie, ktoré prichádzajú do nášho mozgu.

6. Havrany vedia o spravodlivosti viac ako ľudia.

Havrany takmer vždy konajú spoločne a delia sa s potravou, tak aby každý dostal rovnakú časť. Ak si havrany všimnú, že jede si berie viac ako by mal, ostatné vtáky prestávajú podvodníkovi dôverovať a prestanú s ním spolupracovať.

7. Keď raz Július Cézar prechádzal cez Egejské more, zajali ho piráti, ktorí žiadali výkupné v strieborniakoch, čo bolo v prepočte na vtedajšiu dobu až 600 000,-$.

11 Čudných faktov o svete, ktoré vás dokážu zmiasť

Podľa záznamov sa Július Cézar veľmi nahneval, keď počul ich požiadavku, pretože si myslel, že má vyššiu cenu a prinútil ich, aby cenu zvýšiť trojnásobne. Kým Rimania zbierali peniaze, Cézar hral s pirátmi hry, čítal im poviedky, spieval pesničky. Napriek ich priateľskému prístupu ich varoval, že ak ho raz pustia, vráti sa, aby ich potrestal. Zdá sa, že piráti mu neuverili, ale Cézar dodržal slovo - keď ho vykúpili, zozbieral svoju flotilu, vrátil sa na ostrov, kde bol zadržaný, zadržal pirátov a zobral si svoje striebro aj iné poklady, ktoré piráti mali.

8. Na Filipínach existuje jazero “Matrioška".

Vulkanický bod leží niekde na konci šípky.

Na Filipínach je jazero, ktoré sa považuje za jedno z najjedinečnejších miest na Zemi. Jazero Taal na ostrove Luzon má svoj vlastný vulkanický ostrov, kde leží jazero s názvom Vulkanický bod.

9. Francúzi majú jedlo, ktoré by sa malo jesť iba vtedy, ak máte na hlave plienku.

Toto jedlo sa pripravuje zo strnádky záhradnej - malého spevavého vtáka. Najprv sa vták jeden mesiac kŕmi figami. Potom sa ponorí do brandy a celý sa vypráža na silnom plameni niekoľko minút. Počas jedenia tohto jedla sa odporúča prikryť si hlavu plienkou. Niektorí ľudia hovoria, že plienka pomáha aróme, kým iní vravia, že počas jedenia takej úžasnej kreatúry sa treba skryť pred Bohom.

10. Majster Havran má pracovné miesto na plný úväzok vo veži The Tower of London.

Havrany veže Tower of London patria medzi obyvateľstvo čiernych havranov, ktoré majú pre Veľkú Britániu špeciálny symbolický význam. Preto má štát tieto vtáky v zásobe. Existuje špeciálny Yeoman Warder Ravenmaster zodpovedný za kŕmenie a ochraňovanie vtákov pred nebezpečím. Plat majstra Havrana je 31 900,- dolárov ročne.

11. Japonskí vedci vytvorili špeciálny požiarny alarm s parou wasabi pre hluchých.

Japonská spoločnosť Air Water Safety Service vyvinula požiarny alarm, ktorý používa paru wasabi namiesto zvuku. Ak sa senzor spustí, zariadenie začne vydávať hmlu, ktorá môže slúžiť ako alarm a nespôsobuje popálenie na očiach. Toto zariadenie bude veľmi užitočné pre ľudí, ktorí nepočujú zvuk alarmu.

Ktoré z týchto faktov vás dojali najviac? Prosím povedzte nám o nich v komentároch!

Pozrite si fotografie na depositphotos.com, Shutterstock.com