11 Vecí, ktoré vám kaderníci nikdy nepovedia

Dobrý účes môže podstatne zlepšiť ženské sebavedomie a rozjasní celý deň. Sedenie u kaderníka však nie je vždy zárukou dobrej kvality. Najmä preto, že každý kaderník má svoje vlastné tajomstvá a nie vždy sa zameriava na to, aby vám urobil účes krásny a zároveň tým prispel aj k zdraviu vašich vlasov.

Zdravanalada.sk zozbierala 11 tajomstiev kaderníkov, ktoré by ste mali vedieť ešte pred tým, ako si kaderníka vyberiete.

1. Ukážte svojmu kaderníkovi nielen príklady účesov, ktoré sa vám páčia, ale aj tie, ktoré sa vám nepáčia.

Pred ďalšou návštevou vlasového salónu, si nájdite a preverte si viacero účesov, ktoré sa vám páčia a naozaj tomuto porovnávaniu venujte dostatok času aj pozornosti. Bolo by úžasné, ak by ste mohli kaderníkovi presne ukázať, čo chcete mať na svojej hlave ako finálny výsledok. Pre každého kaderníka je naozaj náročné urobiť účes, ktorého opis znie asi takto: "presne ako toto, ale trošku kratšie" (pretože každý má svoje vlastné pochopenie pod slovom "kratší"). Pomôže to vášmu kaderníkovi pochopiť, čo presne chcete na vašej hlave vidieť.

2. Je nemožné docieliť svoju vysnívanú farbu iba po jednom farbení.

Ak ste si už farbili vlasy tmavou farbou niekoľko rokov za sebou a teraz všetko na čo si myslíte je iba platinová blond, pripravte sa na to, že budete na to musieť minúť dosť veľkú sumu peňazí a viac dní na dosiahnutie požadovaného výsledku. Vysokokvalitné zosvetľovanie vlasov je drahý a dlhý proces. Ak vám kaderník ponúka premenu z tmavej brunetky na granátovú blondínu, nehovorte áno len tak ľahko: riskujete, že budete vlasy dostanú žltkastý odtieň alebo dokonca sa nezafarbia vôbec.

3. Kaderník by mal poznať históriu farbenia vašich vlasov.

11 Vecí, ktoré vám kaderníci nikdy nepovedia

Pred tým, ako si dáte vlasy farbiť, mal by váš kaderník zistiť všetko o vašich vlasoch: koľko krát ste si menili farbu a aké farby ste použili. Ak sa rozhodujete pre ráznu zmenu farby, tieto informácie sú pre neho neuveriteľné dôležité,. Všetky tieto detaily sú pri výbere správneho spôsobu farbenia nevyhnutné.

4. Zistite aké percento peroxidu vodíka (oxidant) kaderník používa.

Ak sa rozhodnete zmeniť svoju farbu vlasov a zosvetliť ju, opýtajte sa svojho kaderníka, koľko percentný peroxid vodíka chce použiť. Ak je to 9% alebo viac, mali by ste určite zvážiť také riziko, že by sa zafarbil aj proteín vo vašich vlasoch, čo by malo za následok žlté vlasy, ktoré by sa už nedali zosvetliť.

5. Kučery zakrývajú chyby kaderníkov.

Aby kaderník zakryl počas farbenia alebo strihania vlasov svoje chyby, môže použiť jednoduchý trik - natočí vám ich. Aby ste skontrolovali prácu kaderníka, požiadajte ho, aby vám vlasy vyrovnal pomocou fénovania. Jemné lesklé vlasy fénovaním chyby jasne zviditeľnia.

6. Drahé profesionálne vlasové produkty nahrádzajú obyčajnými produktami z drogérie alebo ich riedia vodou.

Bohužiaľ, je to pravda. Ak sa snaží vlasový salón ušetriť peniaze na čomkoľvek, vlasové produkty tiež nie sú výnimkou. Drahé šampóny a balzamy môžu miešať s produktami z drogérie alebo aj vodou. Výsledkom je, že úroveň pH produktu sa mení, a tým sa produkt stáva neužitočným alebo dokonca škodlivým. Napríklad, šampón na farbené alebo slabé vlasy má pH 4,5 - 5,5 a šampón pre normálne alebo mastné vlasy má pH 7-8.

7. Trvalá ondulácia je vhodná len pre zdravé vlasy.

Viaceré ženy s jemnými, lesklými vlasmi majú trvalú onduláciu najmenej raz za život. Tú však odborníci u určitého typu vlasov neodporúčajú. Riedke, slabé alebo farbené vlasy by mohol obsah, ktorý sa nachádza v trvalej ondulácii, ešte viac poškodiť. Okrem toho, trvalá ondulácia nefunguje u všetkých typov vlasov.

8. Pri výbere účesu pamätajte na štruktúru vašich vlasov.

Ak si vyberáte svoj ďalší účes, venujte pozornosť nielen tvaru vašej tváre, ale aj štruktúre vašich vlasov. Napríklad, jemné, nadýchané vlasy nechcú držať tvar. Preto sa ženám s takýmito typmi vlasov neodporúčajú geometrické účesy. Pozrite sa na účesy hviezd, hľadajte najmä celebrity, ktoré majú takú istú štruktúru vlasov ako vy.

9. Nie všetky typy vlasov by sa mali tupírovať.

Riedke, nadýchané alebo kučeravé vlasy by sa nemali strihať prestrihávacími nožnicami. Kučeravé vlasy majú pórovitú štruktúru, t.j. tupírovanie takýchto vlasov môže vlasy ešte viac nadýchať a zvyčajne to skončí tak, že sa začnú lámať a štiepiť.

10. Keratínové prípravky na vyrovnávanie vlasov vlasy neobnovujú.

Keratín je proteín, ktorý obsahuje ľudský vlas. Počas keratínového vyrovnávania nanášajú kaderníci na vlasy produkt, ktorý vypĺňa trhliny a priehlbiny. Väčšina vyrovnávacích produktov obsahuje umelý keratín. A ten namiesto toho, aby obnovoval alebo poškodené vlasy liečil, vytvára na nich "krásny" film. Ak jeho účinok postupom času zmizne, vlasy sa začínajú lámať a hrubnúť. Produkty na báze prirodzeného keratínu obsahujú formaldehyd, ktorý má škodlivý účinok na pľúca a dýchacie cesty.

11. Väčšina vlasových kúr v salónoch je zbytočná.

Väčšina salónových procesov je zameraná na produkciu zisku od každého klienta, nie na vhodnú liečbu a starostlivosť o vaše vlasy. Dôvod, prečo máte riedke, lámavé alebo rozštiepené vlasy má pôvod vo vašom zdravotnom štýle. Takými neosožnými postupmi sú napríklad strihy s horúcimi nožnicami, botox a voskovanie vlasov.

Poznáte nejaké ďalšie tajomstvá kaderníkov, ktoré si nechávajú pre seba? Zdieľajte ich s nami v komentároch.

Pozrite si fotografie na LadyOwari / reddit, catscoffeenetflix / reddit