11 Nečakaných vecí, ktoré získavame z našich génov

Vedci stále nevedia s istotou povedať koľko z našej osobnosti určujú naše gény a koľko prostredie. Zistili však, ktoré charakterové vlastnosti a ktoré črty vzhľadu môžeme zdediť od svojich rodičov. V tomto článku vám povieme, ktoré gény môžeme zdediť od svojich rodičov.

Od svojich rodičov môžeme bohužiaľ zdediť aj dobré aj zlé veci - od kvalitných vlasov až po ochorenia vlasov. V týchto riadkoch sa vám pokúsime priblížiť aj pozitívne aj negatívne genetické dedičstvo.

1. Impulzívnosť

Napriek tomu, že neexistuje fenomén nazvaný "gén impulzívnosti", vedci sú presvedčení, že túto osobnostnú črtu možno zdediť. Deti impulzívnych rodičov sa s veľkou pravdepodobnosťou budú správať rovnakým spôsobom ako ich rodičia. Vo viacerých prípadoch ide aj o prostredie: dieťa vidí správanie svojej matky aj otca a koná rovnako. Ale je tu aj genetický aspekt.

Laura Bevilacqua a David Goldman, vedci zo Spojených štátov, viedli výskumnú štúdiu a našli niekoľko rôznych prejavov génov, ktoré byť mohli byť za impulzívnosť zodpovedné. A sú si istí, že existuje množstvo takýchto prejavov génov. Ale preto, aby našli všetky z nich, potrebujú viac ľudí a viac údajov o ich genetickej informácii.

2. Spacie návyky

Hypersomnia (pocit ospalosti počas dňa), nespavosť alebo iné poruchy spánku v našich génoch. Samozrejme, že ospanlivosť a nespavosť často zapríčiňujú rovnaké okolnosti, akými sú stres alebo úzkosť pred dôležitou udalosťou. Ale ak takýmito problémami trpíte stále a nie sú dočasné, ide určite o vaše gény.

3. Agresia

Vedci sú presvedčení, že ľudia sa stávajú násilnícki nie vplyvom svojho prostredia alebo zlého chovania. Podarilo sa im nájsť niečo ako "bojovnícky gén”, ktorý prispieva k tomu, že človek má väčšiu pravdepodobnosť agresívne reagovať, hazardovať a vystavovať svoj život rizikovým situáciám.

Posledný výskum tvrdí, že možno tento objavený gén spôsobuje ľuďom citlivosť na ich vlastné záujmy, čo ich podnecuje konať ešte viac neústupčivejšie a rizikovejšie, nie však agresívne alebo v záujme "podstupovania rizika". A ostatní ľudia to vnímajú práve ako agresiu.

4. Svetelný kýchací reflex

Asi okolo 18-35 % celkovej populácie planéty má svetelný kýchací reflex. Ak príde svetlé svetlo do kontaktu so sietnicou oka, prinúti človeka kýchať.

Vedci zistili, že túto črtu je možné zdediť geneticky. V roku 2010 skúmala skupina genetikov genetické informácie u 10 000 ľudí. Výsledkom bolo, že našli 2 gény zodpovedné za svetelný kýchací reflex.

5. Trvalo zakrivené prsty

Trvalo zakrivený prst je prstová odchýlka, ktorá spôsobuje ohnutie malíčka. V dnešnej dobe sú vedci presvedčení, že túto črtu môžu deti geneticky zdediť.

Ak nie je zakrivenie malíčka tak očividné a nespôsobuje žiadne ťažkosti, ľudia môžu s týmto fenoménom žiť po celý svoj život. Ak je však prst veľmi zakrivený, malo by sa to riešiť chirurgicky.

6. Tvar ušného lalôčika

Existujú 2 typy ušných lalôčikov: voľný a prirastený. Donedávna sa verilo, že tieto lalôčiky boli klasickým príkladom dominantných a ustupujúcich génov. Vedci však zistili, že existujú ušné lalôčiky, ktoré nespadajú do týchto kategórií. A existujú aj gény, ktoré ovplyvňujú tvar.

Vo všetkých prípadoch je však možné s určitosťou potvrdiť, že všetky ušné lalôčiky sa geneticky dedia.

7. Výškové gény

Jedným z hlavných problémov života vo vysokých výškach je nízky atmosférický tlak, čo vedie k nedostatku kyslíka v organizme. Človek, ktorý strávil väčšinu svojho života v nízkej nadmorskej výške a potom ide do hôr, zvyšuje sa mu úroveň červených krviniek - tých, ktoré prenášajú kyslík. Vysoký počet červených krviniek zahusťuje krv, čo môže viesť k srdcovým problémom. Neskôr môžu ľudia získať aj ochorenie, takzvanú horskú chorobu.

Väčšina horských nosičov, ktorých volajú najmä v Nepále a Indii "šerpovia" si s nedostkom kyslíka vedia poradiť bez akýchkoľvek komplikácií, ktoré by nejakým spôsobom ovplyvnili ich kardiovaskulárny systém. Toto prispôsobenie sa vysokej nadmorskej výške sa dá geneticky vysvetliť.

8. Životné očakávania

Vedci skúmali ľudí, ktorí žijú dlho v snahe pokúsiť sa pochopiť, čo určuje trvanie ich života. Výsledky rôznych štúdií ukazujú, že títo ľudia nemajú nič spoločné, čo sa týka vzdelania, príjmu, ani profesie. Majú však podobné črty. Väčšina z nich nefajčí, nemá nadváhu a dobre zvláda stres. A okrem toho, väčšina z nich sú ženy.

Je známe aj to, že súrodenci sa dožijú vysokého veku, ak majú zdravý životný štýl. Typické zdravotné problémy starších ľudí (cukrovka alebo srdcové problémy) sa u nich objavujú neskôr ako u ostatných ľudí. Znamená to, že práve na génoch záleží, ako vedia tie predispozície uviesť do rovnováhy alebo oddialiť.

9. Pot

Toto bude znieť možno trošku čudne, ale gény sú zodpovedné aj za to, koľko sa potíme. Stále však nie je známe kde sú gény zodpovedné za tento fenomén umiestnené. /p>

Potenie sa počas výkonu športu je úplne normálne pre všetkých ľudí. Ale ak sa potíte po celý čas bez ohľadu na charakter počasia, ide o niečo, čo ste zdedili po svojich rodičoch. Okrem toho môže byť prílišné potenie sa náznak niekoľkých chorôb, ktoré patria do rúk špecialistu.

10. Krátkozrakosť

V štúdiách, v ktorých experti skúmali možnosť zdedenia krátkozrakosti u rodín, bolo zistené, že v skutočnosti je to možné zdediť. Väčšina detí, ktoré majú krátkozrakých rodičov, majú väčšiu predispozíciu zdediť myopatiu ako ostatní ľudia. Vedci však veria, že krátkozrakosť sa vyvíja aj kvôli prostrediu, v ktorom žijeme.

11. Predispozícia ku nadváhe

Ukazovateľ telesnej hmotnosti značne záleží od vašich génov. Samozrejme, že prostredie tu hrá tiež veľkú úlohu, vedci si však sú istí, že až do 70% odlišností medzi tukovou hmotou človeka nachádzame práve v ľudskej DNA.

Človek s "nešťastnými" génmi má vyšší predpoklad pre získanie nadváhy, ale to neznamená, že takýto človek je odsúdený na pospas osudu. Väčšinu času, ak je človek zdravý, si môže hmotnosť regulovať podľa jednoduchého pravidla: spáliť viac kalórií ako zjesť.

Najlepším príkladom je Jonah Hill, ktorý má predispozíciu k nadváhe presne ako jeho sestra, ale niekedy musí kvôli svojim filmovým úlohám nejaké kilá schudnúť. Je to pravdepodobne naozaj ťažké, ale chce odviezť kus dobrej práce.

Bonus: Nezvyčajné genetické materské znamienko

2-ročná MilliAnna z južnej Kalifornie zdedila biely fľak od svojej mamy v prednej časti svojich vlasov. Najprekvapujúcejšia vec je, že MilliAnna patrí k štvrtej generácii svojej rodiny, ktorí majú takéto materské znamienko. Jej mama Brianna Worthy dúfa, že jej dcéra ocení svoju vlastnú jedinečnosť ešte viac, keď bude staršia.

Ak dokonca po svojich rodičoch zdedíte aj impulzívnosť alebo agresiu, netrápte sa, pretože vplyv prostredia a sila vôle sú stále dôležité. Áno, bude pre vás ťažké obmedzovať sa, ale je to možné.

Čo ste zdedili od svojich rodičov? Podeľte sa s nami o vašu skúsenosť.

Pozrite si fotografie na Brianna Worthy / Facebook