11 Zvykov, ktorých by sme sa mali zbaviť, ak chceme aby mali naše riady dlhú trvácnosť

Sme už tak zvyknutí na pravidlá okolo nás, že niekedy zabúdame na to, že veci, ktoré jednoducho používame každý deň, majú svoj vlastný špecifický súbor pravidiel, ktorý by sme mali dodržiavať, ak chceme, aby si udržali svoj tvar. Riad, hrnce a panvice, taniere, dosky na rezanie a iné kuchynské pomôcky, ktoré držíme vo svojich kuchyniach, vyžadujú určitú dávku starostlivosti, o ktorej nevie každý. Ak chcete zistiť, ako ušetriť peniaze, ktoré míňame na nové kuchynské pomôcky, pozorne tieto užitočné návrhy čítajte.

Zdravanalada.sk vyzbierala 11 chýb, ktoré zvyknú viacerí ľudia robievať vo svojich kuchyniach.

1. Teplotný rozdiel

Sklenená pokrievka, ktorú si môžete všimnúť na tejto fotografii takto vyzerá z viacerých dôvodov. Je možné, že rukoväť je priskrutkovaná príliš tesne alebo má škrabance, ktoré nevidno ľudským okom. Je však jedna vec, ktorú robia viacerí ľudia, čím spôsobujú poškriabanie, a to je umývanie pokrievky studenou vodou a potom ňou prikryjú horúcu panvicu. Hrnce a panvice (aj pokrievky) zvyčajne dobre na teplotné rozdiely nereagujú. Zvyklosti, ktoré sú na tomto nasledovnom zozname, môžu spôsobiť rozpadnutie vašich hrncov, panvíc aj pokrievok: vylievanie studených tekutín na horúcu panvicu; zohrievanie jedla priamo na sporáku po tom, čo ho vyberiete z chladničky; umývanie horúcich riadov studenou vodou.

2. Skúška ohňom

Vplyv prehrievania na riadoch z rôzneho materiálu:

Nehrdzavejúca oceľ sa začína pokrývať "dúhovou" hrdzou, ale je stále účinná. Potom už nemožno hovoriť o povrchu, ktorý sa nikdy nespáli, pretože kúsky povlaku sa olúpu.

3. Nesprávne používanie kuchynského riadu

Improvizácia v kuchyni je úžasná vec, ale nie pre všetky druhy kuchynského náradia. Existujú určité pravidlá, ktoré by sa mali dodržiavať:

Obyčajný kuchynský nôž by sa nemal používať ako otvárač na konzervy; plastové obaly, ktoré sa používajú len na uskladnenie potravín, sa v mikrovlnej rúre zdeformujú; a na tomto hornom obrázku si môžete všimnúť aj to, prečo by sa dosky na krájanie nemali používať ako pokrievky.

4. Kamenná doska na rezanie nie je vhodná na ostré nože.

Dosky na rezanie vyrobené z mramoru sú síce trvácne a vyzerajú dobre, no nie sú vhodné na nože. Týchto dosiek sa nemusíte hneď zbavovať, no pripravte sa na to, že budete musieť nože vymieňať častejšie ako by ste si želali.

5. Ukladanie a sušenie riadov pohromade.

Sušenie riadov spôsobom, aký vidíte na obrázku, nie je dobrý nápad. Ak sú drevené dosky na rezanie v kontakte s niečím vlhkým alebo mokrým, nikdy sa nevysušia poriadne. A podobne, ak sa pokúšate nájsť niečo, čo potrebujete v tomto "čistom" zhluku, môže vám to ľahko spadnúť a rozbiť sa.

6. Skúška zápachom

1. Kuchynský riad má nepríjemný zápach, ak nemá prístup čerstvého vzduchu. Tomuto problému možno ľahko predchádzať jednoduchými pravidlami:

Kuchynský riad uskladňuje na dobre vetraných miestach. Buďte obzvlášť opatrní u keramických tanierov, pretože tie pachy absorbujú skutočne dokonale. Nesušte svoj kuchynský riad na uterákoch.

2. Špongie aj handričky vymieňajte častejšie.

3. Jedlo na riadoch nenechávajte príliš dlho. Ak to robíte, materiál môže absorbovať pach a nebudete sa ho už potom môcť nijako zbaviť.

7. Umývanie zaschnutých škvŕn zo železných riadov

Škvrny na železnej panvici sú ako super-hrdinovia, ktorí sa boja vody. Ide o to, že panvicu chráni mastná vrstva. Predchádza škrabancom a spáleniu jedál. Nenechávajte špinavé železné riady vo vode príliš dlho a neumývajte ich príliš veľmi, pretože špina sa môže odlúpiť a poškodí aj ochrannú vrstvu.

8. Ponáranie

Ak nechávate drevené dosky na rezanie vo vode dlhý čas, spôsobuje to škvrny (alebo zafarbenia), praskliny a množenie baktérií.

9. Účinok kyselín

Voda + ocot = Odhrdzovací roztok. V skutočnosti je tak účinný, že dokáže zničiť aj smalt, ak ho necháte v hrnci príliš dlho. Jeho výsledok môžete vidieť na vrchnej fotografii.

Hliník môže s kyselinou chemicky zreagovať a môže preniknúť do potravy. Vedci varujú: príliš veľa hliníka vo vašom tele môže spôsobovať vážne zdravotné problémy.

10. Odkiaľ pochádzajú škrabance

Tu je zoznam niektorých vecí, ktoré dokážu urobiť škrabance aj na povrchoch, ktoré sa nepripaľujú:

Malé kosti. Nízkokvalitné lopatky (špachtle) a sponky. Môžete si zadovážiť aj plastové riady, ale mali by ste byť pri ich výbere opatrní. Rohy by mali dokonca také, aby nepoškodili povrch. Iné náhodné veci v špongiách. Napríklad, zvyšky kávy sa môžu v špongii "skryť" a poškodiť povrch vašich riadov.

11. Umývačka riadu je pre riady ako mučiareň

Keby tak vedeli riady rozprávať... Určite by nám povedali, že nenávidia umývačku riadu. Čistiace prostriedky na báze hydroxidu sodného a agresívne teploty sú pre viacero druhov riadov veľmi škodlivé. Na čo by ste mali myslieť, ak používate umývačku riadu: striebro alebo postriebrené riady vyblednú; kryštálové riady dostanú škrabance; drevené dosky na krájanie sa kvôli dlhému kontaktu s vodou zničia; škvrny na železných panviciach ešte viac stvrdnú; ak dávate do umývačky riadku sklo, zvážte tvrdosť vody; hliníkové taniere stmavnú.

Máte aj vy nejaké tipy, ako sa starať o svoj kuchynský riad? Povedzte nám o tom v komentároch!

Pozrite si fotografie na wikipedia