12 Faktov, ktoré vás prekvapia viac ako akékoľvek správy na BBC

Vedeli ste, že počas horúcich letných dní môžete vidieť častejšie opité včely? Že najznámejšie jedlo s rybacinou môže spôsobiť príšerné halucinácie? Alebo, že mužovi, ktorý vytvoril Sherlocka Holmsa, sa podarilo rozriešiť skutočné životné kriminálne prípady? Ak je odpoveď na všetky tieto otázky "nie" - potom čítajte ďalej a pripravte sa na pobavenie!

Dnes vám prezentujeme výber neuveriteľných skutočností, ktoré prekvapia dokonca aj ťažkého cynika.

1. Niektoré typy rýb môžu po zjedení spôsobovať príšerné halucinácie.

Salema porgy je ryba, ktorá môže mať po zjedení účinok podobný LSD, ktorý môže trvať aj 36 hodín. Podľa časopisu klinickej toxikológie existujú viaceré prípady, kedy ľudia zažili aj sluchové (vo forme výkrikov a piskotov) aj vizuálne halucinácie (napríklad, jedna osoba opísala zastavenie svojho auta, pretože ho zrazu "obklopil obrovský článkonožec.”)

Avšak napriek tomu všetkého je ryba Salema porgy veľmi populárna na Stredozemnom pobreží a používa sa na prípravu rôznych jedál. Tieto delikatesy sú zvyčajne žiadané v rezortoch francúzskej riviéry, na Cypre, Malte, v Španielsku a v Taliansku.

2. Po náročnom obliehaní v roku 1140 zajal nemecký cisár Conrad III. opevnené mesto Weinsberg. Po tom, čo ho obyvatelia nahnevali dlhotrvajúcim odporom, odsúdil všetkých mužov v meste na smrť.

Čo sa týka žien, umožnil im odísť a zobrať si so sebou všetky cennosti, ktoré by dokázali uniesť na svojich ramenách. Ženy sa bez rozmýšľania všetkých svojich cenností vzdali a namiesto toho si vybrali, že si na svojich ramenách odnesú svojich manželov. Keď to kráľ videl, pochválil ženy z Weinsbergu za ich šikovnosť a oddanosť. Vďaka ich šľachetnému rozhodnutiu mohla mužská populácia prežiť.

3. V minulosti používali ľudia na rekreáciu cintoríny, nie parky.

V 19. storočí bolo európskych a amerických verejných parkov stále málo a boli ďaleko od seba. Preto ľudia trávili svoj voľný čas na iných dostupných miestach so zeleňou, akými boli aj cintoríny. V tých dňoch bolo bežné vidieť ženu čítajúcu knihu, ako sa opiera o náhrobný kameň alebo rodinu, ktorá má piknik veľa malebnej hrobky.

4. V USA je pamätník, ktorý obsahuje písomné ponaučenia v 8 rôznych jazykoch ako prebudovať spoločnosť po Apokalypse.

V Gruzínsku je veľký mramorový pamätník, ktorý bol postavený v roku 1980. Obsahuje nápisy v 8 moderných jazykoch (anglický, španielsky, swahilský, hindský, hebrejský, arabský, čínsky a ruský) a ich skrátené verzie v 4 starovekých jazykoch (akkadština, staroveká gréčtina, Sanskrit a staroveký egyptský jazyk), ktoré hovoria o tom, ako vytvoriť morálnu spoločnosť po Apokalypse.

Na 6 mramorových tabuliach je vyrytých 10 princípov (alebo nariadení), ktoré hovoria o dôležitosti ochrany života na Zemi a rešpektovania sa navzájom. Okrem toho obsahujú tabule návody na vytvorenie kompasu, kalendára a hodín.

5. Okrem svojho diela Sherlocka Holmsa so stovkami fiktívnych trestných činov rozuzlil Arthur Conan Doyle 2 skutočné trestné činy.

Dobrodružstvá Sherlocka Holmsa priniesli autorovi zvýšenú popularitu. Výsledkom bolo, že začal dostávať listy so žiadosťami o pomoc pri riešení skutočných trestných činov. Zo všetkých prípadov (vždy bezvýznamných), však jeden pritiahol pozornosť Conana Doyleho.

V roku 1906 sa pán Arthur Conan Doyle rozhodol dokázať nevinu George Edalji, muža usvedčeného zo zmrzačenia dobytka. Autorovi trvalo iba pár hodín, aby policajné dôkazy vyvrátil a pomohol tak chudobnému mužovi očistiť svoje meno. A potom o pár rokov neskôr pomohol Conan Doyle oslobodiť osobu obvinenú z vraždy.

6. Vatikán má najvyšší pomer trestnej činnosti na osobu na svete (1,5 trestných činov na osobu).

Avšak väčšina z týchto trestných činov sú drobné krádeže, ktoré páchajú turisti a pútnici. Páchatelia zostávajú často nepotrestaní, keďže mestský štát nemá žiadne väznice a veľmi málo policajných dôstojníkov.

7. V Hamburgu je veľký problém s opitými ľuďmi, ktorí si uľavujú na verejných miestach.

Obyvateľov mesta Hamburg v oblasti St. Pauli už unavili opití ľudia, ktorí si uľavujú močením na múry. Preto vymysleli na tento otravný problém veľmi zaujímavé riešenie - všetky múry pokryli hydrofóbnou maľbou, ktorá odvádza tekutinu naspäť ku svojmu zdroju. Miestni na niektorých miestach zámerne "zabudli" založiť varovné signály tak, aby dostali opilci tvrdú lekciu (alebo skôr by sa dalo povedať "mokrú lekciu") a nikdy viac sa už takto nesprávali.

8. V Reykjaviku rodičia často počas nakupovania v obchode alebo návšteve kaviarne nechávajú detské kočiare s deťmi vonku v chlade.

Ľudia z iných krajín by tento typ správania vnímali za nezodpovedný, ale na Islande sa nechávanie detí na ulici počas mrazivého dňa berie ako vhodný a prínosný čin. Teplé oblečenie chráni deti pred chladom a zároveň tak majú možnosť dýchať čerstvý vzduch. Okrem toho sú trestné činy v tejto časti sveta tak nízke, že rodičia nemajú žiaden dôvod obávať sa o svoje malé deti.

9. Všetky vlaku v Holandsku fungujú na veternú energiu.

Od 1. januára 2017 začali všetky vlaky v Holandsku jazdiť na veternú energiu. Sú schopné urobiť 5 500 výletov a odviezt 600 000 cestujúcich denne. V rámci jednej hodiny dokáže "veterný vlak" precestovať vzdialenosť 200 km bez akýchkoľvek emisií a nadbytočného hluku.

10. V roku 1897 sa pokúsili 3 Švédi po prvý krát dosiahnuť Severný pól. Vzlietli balónom, ale o 65 hodín neskôr sa zrútili.

V roku 1897 sa Salomon Andree, prvý švédsky letec, vydal na expedíciu, ktorá zahŕňala let hydrogénovým balónom zo Svalbard do Ruska alebo Kanady prechádzajúc po ceste cez Severný pól. Balón sa však nepodarilo udržať po kontrolou. Rýchlo stratil svoj vodík a zrútil sa do ľadu práve po 65 hodinách po vzlietnutí.

O 33 rokov neskôr sa náhodou objavil posledný expedičný tábor spolu s denníkmi Andreeho. Ukázalo sa, že on aj jeho spolubádatelia prešli veľa kilometrov cez ľadovú triešť bez výstroja a vhodného oblečenia. Po páde pri love na polárne medvede sa im podarilo prežiť niekoľko týždňov.

11. Na niektorých miestach v Európe bojujú predstavitelia s problémom nelegálneho vyrubovania Vianočných stromčekov sprejovaním borovíc a jedlí líščím močom.

Vonku v chlade zostáva moč zmrazený, čo znamená, že ho nemôžete ani vidieť ani cítiť. Ale hneď ako skončí stromček vo vnútri, začne moč vydávať príšerný slzný smrad, ktorého sa nemožno zbaviť ani po niekoľkých dňoch.

12. V horúcich dňoch môžete vidieť často opité včely.

V letných dňoch spôsobujú vysoké teploty kvasenie kvetového nektáru. Ak včela omamný jed ochutná, opije sa a správa sa takmer úplne rovnako ako opitý človek.

Včelí let je tak potom nestály a hmyz môže úplne zabudnúť cestu do svojho úľa. Dokonca aj v prípade, že sa včele podarí nájsť cestu domov, špeciálna "včela-vyhadzovačka" ju nepustí dnu, kým nevytriezvie.

Pozrite si fotografie na demorgen