12 Chýb pri sprchovaní, ktoré majú vplyv na vaše zdravie

Podľa štatistík strávime asi 1,5 roka v našom živote v kúpeľni. Z toho minieme asi 6 mesiacov sprchovaním. Na tom nie je nič prekvapujúce, pretože hygiena by mala hrať v našom živote významnú rolu. No len málo ľudí vie, že existujú určité veci, ktoré robíme v sprche zle.

Zdravanalada.sk pre vás zozbierala 12 najpopulárnejších chýb, ktoré niektorí ľudia robia, keď sa sprchujú.

Chyba č. 1. Po cvičení sa nesprchujeme.

Niektorí ľudia si myslia, že jediným dôvodom, prečo by sme sa mali sprchovať práve po tréningu, je zápach po pote. No v skutočnosti sú tu aj iné dôvody: potenie stimuluje produkciu baktérií na našej pokožke, čo môže spôsobovať svrbenie. Preto vám odporúčame osprchovať sa čím skôr ako je to možné.

Chyba č. 2. Nohy si sprchujeme pred pedikúrou.

Nesprchujte si nohy pred procesom pedikúry. Môžete dostať infekciu prostredníctvom malých raniek na vašich chodidlách

Chyba č. 3. Pri sprchovaní nestriedame teplotu vody.

Práve pred skončením sprchovania si pustite na 30 sekúnd studenú vodu. To zvýši vašu odolnosť voči stresu, posilní váš imunitný systém a funguje to aj ako antidepresívum. No nezabudnite, že striedavá sprcha práve pred spaním môže viesť k nespavosti.

Chyba č. 4. Každý deň by sme sa mali sprchovať a umývať si svoje vlasy.

Ľudia, ktorí majú riedke alebo slabé vlasy, by sa mali každodennému umývaniu vlasov vyhýbať. Najlepším nápadom je umyť si vlasy 2 krát za týždeň, aby si vlasy vo vlhkosti udržali rovnováhu.

12 Chýb pri sprchovaní, ktoré majú vplyv na vaše zdravie

A nezabudnite, že príliš časté sprchovanie dráždi a dehydruje pokožku, pretože voda odplavuje dobré baktérie, ktoré pokožku chránia pred infekciou.

Chyba č. 5. Mokré vlasy si balíme do uteráka.

Po umytí sú naše vlasy skutočne zraniteľné a náchylné na lámavosť. Aby ste sa tomu vyhli, neodporúčame vám zabaliť si vlasy po sprchovaní do uteráka. Z dôvodu tepla začínajú tukové žľazy pracovať aktívnejšie, čo spôsobuje, že vlasy budú menej čisté a neupravené.

Chyba č. 6. Zabúdame si osprchovať hlavu.

Ak si dlhodobo pri sprchovaní umývate hlavu, možno ste si na nej všimli ranky, ktoré môžu byť pre vaše zdravie nebezpečné. Vedci zistili, že pri sprchovaní sa na hlave objavujú baktérie, ktoré môžu spôsobiť ochorenia pľúc.

Chyba č. 7. Misku na mydlo nepoužívame správne.

Ak máte vo svojej kúpeľni misku na mydlo, uistite sa, že z nej odteká voda. Inak sa na ploche mydla môžu rozmnožovať škodlivé baktérie.

Chyba č. 8. Holiaci strojček si nechávame v sprche.

Aby ste zamedzili rozmnožovaniu baktérií na holiacom strojčeku, nechajte ho na uteráku, aby vyschol. Čepeľ by ste mali pravidelne meniť.

Chyba č. 9. Ten istý uterák používame príliš dlho.

Nepoužívajte dlhodobo ten istý uterák. Ak používate uterák, ktorý nie je úplne suchý, môžu byť na ňom baktérie. Mikrobiológ Philip Tierno neodporúča používať rovnaký uterák viac ako 3 krát.

Chyba č. 10. Po sprchovaní neumývame sprchovaciu vaňu.

Nezabudnite po sprchovaní vyumývať sprchovaciu vaničku. Vlhké prostredie stimuluje rozmnožovanie baktérií akými sú E. coli. Pravidelným umývaním sprchovacej vane môžete predísť infekcii.

Chyba č. 11. Svoju špongiu nechávame v sprche.

12 Chýb pri sprchovaní, ktoré majú vplyv na vaše zdravie

Tým, že necháte svoju špongiu v sprche, dovoľujete baktériám, aby sa vo vlhkom prostredí rýchlejšie rozmnožovali. Preto sa uistite, že máte špongiu čistú a uložte ju na suché miesto.

Chyba č. 12. Neumývame si svoje chodidlá.

12 Chýb pri sprchovaní, ktoré majú vplyv na vaše zdravie

Niektorí ľudia si počas sprchovania neumývajú chodidlá dúfajúc, že mydlo a voda stekajúca nadol ich telom dokážu umyť aj ich chodidlá. Bohužiaľ to nie je pravda a ak si neumyjete starostlivo aj svoje chodidlá, môžete na nohách dostať plesňovité ochorenie, ktoré napáda aj nechty aj prsty.

Dúfame, že vám budú tieto rady užitočné, pretože nič nie je cennejšie ako naše zdravie. Poznáte nejaké iné tipy, ktoré by ste chceli s nami zdieľať? Použite na to sekciu s komentármi.

Ilustroval Leisan Gabidullina.