12 Faktov o psoch, o ktorých ste určite nič nevedeli

Ak si možno myslíte, že viete o vašich psoch všetko, mýlite sa. Aj napriek tomu, že psy žijú s vami veľmi dlhý čas, určite v tomto článku nájdete niečo, čo vás iste prekvapí. Napríklad, vedeli ste, že nos psa je citlivý na zápach, je tak jedinečný a multifunkčný, že by sme ho kľudne mohli nazvať aj vstavaný mini-počítač?

Zdravanalada.sk chce s vami zdieľať zaujímavé fakty, preto sme pre vás pripravili výber týchto zaujímavostí.

1. Psy nemajú vlčí pôvod.

Verte či neverte, moderné vlky nie sú predchodcami psov. Psy majú korene u úplne iných druhov, ktoré sa objavili pred tisíckami rokov. Moderné americké a európske vlky sú len veľmi vzdialenými príbuznými psov, aj napriek faktu, že ich DNA sa zhoduje na 100%.

2. Psy sú šampióni v rôznorodosti veľkostí aj tvarov.

Vďaka procesu párenia sa v týchto dňoch čoraz častejšie stretávate s obrovskou rôznorodosťou psích plemien s rozličnými farbami, veľkosťami, tvarmi, srsťou a fyzickými charakteristikami. Absolútny počet psích plemien je vyšší ako u iných cicavcov, či už zdomacnených alebo divo žijúcich. Hovorí sa, že na svete existuje viac ako 400 psích plemien a ide naozaj iba o odhad, pretože toto číslo sa neustále zvyšuje. V tejto rôznorodosti však predsa existuje jedno obmedzenie. Ide o fyziológiu všetkých psov. Od čivavy až ku dánskej doge je fyziológia všetkých psov založená na starovekom vlkovi.

3. Psy majú druhý nos.

Druhý nos psov je známy ako orgán týkajúci sa radlicovej a nosnej kosti, nazývaný aj ako Jakobsonov orgán. Jakobsonov orgán je receptor "zmyslu pre čuch", ktorý nie je skutočne vnímavý na bežné pachy aké môže cítiť aj človek. Inými slovami, psy majú dvojitý nos - jeden, ktorý je citlivý, a druhý, ktorý je super-citlivý.

4. Psí nos má jedinečné odtlačky.

Nosové odtlačky psa sú tak jedinečné ako ľudské odtlačky prstov a môžu sa použiť na presnú identifikáciu. Je pravdou, že neexistujú 2 psy s úplne rovnakými odtlačkami nosa. Kanadský klub Kennel používa odtlačky nosa psov na overenie pôvodu psov už od roku 1938.

5. Psy niekedy predstierajú, že sú chorí len preto, aby upútali pozornosť.

Majitelia psov často hovoria, že ich psy sa učia predstierať chorobu alebo zranenie len preto, aby sa im dostávalo viac pozornosti. V tejto veci sa učia veľmi rýchlo.

6. Psy dokážu rozpoznávať farby.

Mnoho rokov sa verilo, že psy vidia všetko čierno-bielo. V súčasnosti je známe, že psy dokážu vidieť niekoľko farieb, ale nie tak veľa farieb ako my ľudia. Dokážu rozpoznať zelenú, žltú a modré farby, ale nie sú schopní rozpoznať červenú, ktorú vnímajú ako tmavo sivú.

7. Psy sa vedia smiať.

Nie vždy sa psy smejú z rovnakých dôvodov ako ľudia. Očividne chce psí smiech presvedčiť svojho majiteľa, aby mu prejavil náklonnosť. No smiech vždy neznamená, že pes je šťastný, môže to byť aj príznak nervozity. Aj napriek tomu však vyzerá veľmi roztomilo.

8. Psy spia len na chrbáte na miestach, kde sa cítia bezpečne.

Spánok na chrbáte je bežný len u domácich psov, čo vôbec nie je prekvapujúce, pretože ide o bezbrannú polohu. A dokonca aj domáce psy neukazujú svoje brušká, ak sa necítia bezpečne a pohodlne. To však neznamená, že ak sa váš pes necíti bezpečne, nikdy týmto spôsobom nespí. Koniec koncov, je to ich osobná voľba.

9. Psy sa necítia vinné.

Viacerí majitelia veria, že neposlušný pes sa cíti vinným, no vedci tvrdia, že táto previnilosť je iba reakciou na gestá a správanie sa majiteľa v danom momente. Pocit viny je veľmi zložitá emócia, pes jednoducho cíti strach, že by sa mohol dostať do problému. V niektorých momentoch vám pes ukazuje previnilé oči, aby obmäkčil vaše srdce.

10. Podarilo sa nám zmeniť vývoj psov.

Podľa výskumu ľudia nezámerne vyvinuli variant u psov známy pod názvom Williamsov syndróm. Psy sa líšia od vlkov charakteristickými variáciami v génoch GTF2I a GTF2IRD1. Tieto štruktúrne varianty majú za následok priateľskosť psov a možno je to aj dôvod, prečo sú psy viac spoločenskí ako vlci.

11. Psy inštinktívne vyhľadávajú kontakt s ľuďmi.

Väčšinu času vám hovorí inštinkt šteňat, že najlepším spôsobom, ako prežiť, je byť blízko človeka, zvyčajne majiteľa. Preto sa viaceré psy cítia rozrušene, ak sú samé doma. V danom momente sa im zdá, že sú navždy opustené a nikto sa o nich už viac nepostará.

12. Psy sú veľmi závislé od ľudí.

Viaceré cicavce sú schopné zo skúsenosti poznať emócie, akými sú láska, strach a úzkosť, ale psy sú známe tým, že dokážu zo skúseností poznať oveľa viac emócií ako ostatné zvieratá. Okrem toho psy rozumejú jazyku ľudského tela a tónu ich hlasu.

Bonus:

Ľudia, ktorí majú psov, spia v noci lepšie.

Milovníkom psov sa bude určite páčiť výsledok tohto výskumu: Nechávanie psa spať vo vašej spálni vám môže pomôcť zvýšiť kvalitu vášho spánku. Avšak nechať psa spať vo vašej posteli nie je dobrým nápadom.

Máte psa? Povedzte nám o vašom chlpatom priateľovi a ukážte nám jeho fotografiu v komentároch.

Pozrite si fotografie na BrokenSphere / Wikimedia Commons