12 Neuveriteľných vecí, ktoré možno vidieť pod rontgenom

Odkedy ľudstvo objavilo technológiu rontgenových lúčov, už sa asi zrontgenovalo všetko, čo môžeme chyť rukami. Rontgenové lúče nám umožňujú vidieť každodenné veci z nečakanej perspektívy. Odhalili sme niekoľko záhad prirodzených fenoménov, procesov vo vnútri ľudského tela aj pravidiel, ktorými sa riadia viacero zvierat.

Zdravanalada.sk vám chce ukázať pár fotografií neobyčajne krásnych vecí, ktoré vyzerajú pod rontgenom úplne úžasne.

1. Podkova, ktorá obsahuje 48 nechtov

Takéto topánky sa používali pre kone, ktoré sa zúčastňovali pretekov v chôdzi. Viacvrstvové topánky sa priskrutkovali na kopyto koňa tak, aby sa kôň cítil tak, ako keby stál na plošine a mohol zdvihnúť svoje nohy vyššie. Neskôr bol tento krutý šport vo viacerých krajinách zakázaný, pretože koňom spôsoboval fyzické a mentálne ťažkosti.

2. Počas rozhovoru

Priemerný človek používa 72 svalov, aby vyslovil jedno slovo. Tento zložitý proces je znázornený na tejto fotke pod rontgenom. Môžete čítať z ich pier a uhádnuť, ktorá osoba spieva?

3. Chodidlo na vysokom podpätku

Britskí vedci zistili, že pravdidelná chôdza na vysokých podpätkoch vedie k ohybu chodidla, poškodeniu šliach a kĺbov, priškrteným nervom a dokonca aj k poklesu mentálneho zdravia. Vieme, že krása bolí, ale niekedy za to vôbec nestojí.

4. Hra na husle

Hra na husle podporuje funkciu mozgu. Tento fakt dokázali mnohí vedci po celom svete; niektorí z nich chceli túto praktiku aj vyskúšať. Napríklad, Einstein bol úžasný huslista, ktorý začal hrať na husle vo veku 6 rokov.

5. Bozk

Najdlhší bozk trval viac ako 58 hodín. V roku 2013 sa Ekkachai a Laksana Tiranarat z Thajska bozkávali 58 hodín, 35 minút a 58 sekúnd. Tento dlhý bozk sa dostal do Guinessovej knihy rekordov a stále ho nikto neprekonal.

6. Svietiaca ryba

Ak ryba prehltne planktón, vypudzuje špeciálnu chemickú látku, ktorá rybu rozsvieti. Takáto žiara by mohla prilákať aj nepriateľov, preto hneď akonáhle si ryba uvedomí, čo zjedla, planktón vypľuje; pod rontgenovými lúčmi to vyzerá ako sálajúci oheň.

7. Pes, ktorý pije vodu

Psy na rozdiel od iných zvierat pijú vodu. Po tom, čo svoje jazyky strčia do vody, skrčia jazyk tak, ako keby chceli sformovať malú "lyžičku". Výsledkom je malá porcia vody, ktorá sa dostáva do papule psa.

8. Tehotná mačka

Toto je Grace. Vo vnútri má táto mačka 5 mačiatok, ktoré sa narodili zdravé a krásne presne ako ich matka. Maximálny počet mačiatok, ktoré môže mačka porodiť, nie je známy, ale bol už prípad, kedy mačka porodila 12 mačiatok.

9. Fotografia tehotnej korytnačky

Možno neviete, že stvrdnutý pancier korytnačky obsahuje fosfor. Ak korytnačka trávi na slnku veľa času, žiari.

10. Proces prehĺtania tekutiny

Prehĺtanie vzniká tlakovými pohybmi. Vďaka peristaltike pažeráka, ktorý vykonáva sťahovanie svalov sme schopní prehĺtať potravu dokonca aj vtedy, ak neexistuje žiadna príťažlivosť.

11. Raja pod rontgenovými lúčmi

Lietajúca ryba raja sa považuje za najväčšiu raju na svete a často sa nazýva aj morský diabol. Môžu vážiť až do 3 ton a ich dĺžka dosahuje 8,5 metra.

12. V Číne spadla žena do rontgenového prístroja

Vo februári 2018 sa pri Dongguanskej železničnej stanici žena tak obávala o svoje osobné veci, že spadla priamo do rontgenového prístroja spolu s vecami. Výsledkom je tento obrázok. Nie je jasné, čoho sa obávala. Žiadne veci, ktoré sú zakázané, sa nenašli.

Bonus: Niektoré veci nie sú také, ako sa na prvý pohľad zdajú.

Ktorý obrázok s rontgenovými lúčmi vás zaujal najviac? Zdieľajte vaše názory s nami v komentároch.

Pozrite si fotografie na reddit / @ Airick86