12 Rodičovských trikov, ktoré môžu naučiť vaše deti študovať

Výskumy ukazujú, že používanie hier v edukačnom procese prispieva k hlbšiemu vnímaniu. Odborníci dokonca používajú termín "gamification", čo predstavuje premenu hry a zábavy do vyučovacieho procesu za účelom zvýšenia účinnosti. Možno to neznie jednoducho, ale budete potrebovať len trošku predstavivosti a pár jednoduchých nástrojov, aby ste počas štúdia dokázali deti nadchnúť.

Zdravanalada.sk prišla so zbierkou vtipných trikov, ktoré vám pomôžu pretvoriť učenie na zábavu a štúdium si budete užívať aj vy aj vaše deti.

1. Premeňte čísla na zábavné obrázky

12 Rodičovských trikov, ktoré môžu naučiť vaše deti študovať

Ak si vaše deti nedokážu zapamätať čísla, skúste tvorivejší prístup. Najprv si číslo napíšte na list papiera a potom použite vašu predstavivosť, aby ste čísla pretvorili na vtáky, zvieratá, kvety alebo iné predmety, ktoré vás napadnú. Ak neviete s čím začať, môžete si kvôli názornej inštruktáži pozrieť toto video, ktoré vám poradí, ako jednoducho premeniť čísla od 1 - 5 na zábavné karikatúrne vtáky.

2. Vytvorte príbeh s otvoreným koncom

Táto metóda je vhodnou pri výučbe nových slov a opakovaní tých, ktoré už vaše deti poznajú. Všetko čo potrebujete je nejaký papier, ceruzky a predstavivosť. Sadnite si so svojím dieťaťom a pokúste sa vytvoriť zábavný príbeh spolu: môžete začať s frázou "kedysi dávno" a predstaviť niektoré postavy a potom nechať dieťa, aby pokračovalo v príbehu. Načmáranie príbehu na kúsok papiera pohne detskou predstavivosťou ešte viac a pomôže im v tom, aby si lepšie zapamätali slová.

3. Pripravte inscenáciu s bábkovým divadlom

Iným spôsobom, ako rozšíriť detskú slovnú zásobu, je vytvoriť ručne vyrobené bábkové divadlo. Pre vaše vystúpenie môžete použiť obyčajnú lepenkovú škatuľu potiahnutú nejakou látkou, ručne vyrobené bábky a pomenovania každodenných predmetov, ktoré chcete deti naučiť. Toto video podáva podrobný návod, ako takéto roztomilé ponožkové bábky vyrobiť.

4. Premeňte svoju kuchyňu na vedecké laboratórium

Chémia je náročný predmet pre veľa detí, ale je celkom jednoduché zábavne ho podať. Premeňte svoju kuchyňu na laboratórium spolu s vaším dieťaťom a veľkolepými experimentmi, ktoré znázornia zákony chémie živým spôsobom. Napríklad, mohli by ste skúsiť použiť vodu, džús a želé s nejakým potravinovým farbivom, aby ste deťom vysvetlili hustotu látok. Obyčajná soľ, trošku vody a ceruza vám pomôžu k tomu, aby deti pochopili rast kryštálov. Tieto experimenty určite zaujmú nielen deti, ale aj rodičov.

5. "Lov" na zvuky

Táto metóda pomôže deti naučiť fonetiku prostredníctvom fotografovania. Dajte dieťaťu fotoaparát alebo mobilný telefón a požiadajte ho, aby odfotografovalo každý predmet s názvom, ktorý má určitý zvuk. Ak pôjdete od písmena A ku písmenu Z, vaše dieťa urobí niekoľko fotiek počas toho, ako sa bude učiť fonetiku a objaví svet okolo neho!

6. Pečte, aby ste deti naučili jednoduchej matematike

Pečenie koláčov je úžasným prostriedkom, aby ste svoje deti naučili počítať a narábať so zlomkami. Naučte svoje dieťa, aby nožom rozdelilo detské koláčiky jednoduchého kruhu alebo štvorcových tvarov na osminy, štvrtiny alebo polovice. Použite kúsky koláčikov, aby ste ich naučili koľko pridať a odčítať zlomky, napríklad, 1/4 koláčika + 1/4 koláčika = 1/2 koláčika. Je to neuveriteľný spôsob, ako spojiť vzdelávanie a zábavu.

Môžete použiť modely, aby ste upiekli takzvané "bodkované koláčiky", ktoré vysvetlia matematiku jednoduchšie alebo pri výučbe zlomkov použite papierový tanier.

7. Vyučujte matematiku v obchode s potravinami

Kto vedel, že nakupovanie v obchode s potravinami by mohlo ponúknuť skvelú príležitosť pre učenie? Pred nákupom si pripravte zoznam potravín a požiadajte svoje dieťa, aby odhadlo cenu každej položky. Pri pokladni nechajte dieťa porovnať odhadovanú a skutočnú cenu za tovary. Obchod s potravinami je tiež ideálnym miestom, kde si môžete vyskúšať prax vo vážení ovocia a zeleniny.

8. Premeňte denné rutinné drobné práce na štúdium

Ponúknite svojmu dieťaťu možnosť sledovať svet okolo vás prostredníctvom spoznávania čísel, písmen, zvukov, farieb a tvarov. Požiadajte svoje dieťa, aby napríklad narátalo do 10 kým si umýva svoje ruky, aby spočítalo kúsky pizze alebo ukázalo určité písmená na cereálnych škatuliach. Keď si bude vaše dieťa umývať svoje zuby, požiadajte ho, aby označilo červené štvorcové predmety alebo veci vo vašej kúpeľni. Tieto jednoduché aktivity opakujte každý deň, aby ste podporili detské zručnosti aj pamäť.

Triedenie predmetov podľa veľkosti, tvaru a farieb je veľmi dôležitou činnosťou pre malé dieťa a túto detskú činnosť je celkom jednoduché pretvoriť na zábavnú hru. Aby ste svoje dieťa stimulovali k triedeniu a počítaniu, použite na to špeciálne hračky navrhnuté výrobcami alebo jednoduché predmety v domácnosti. Môžete použiť napríklad nádobu na koláče, ako znázorňuje obrázok vyššie.

9. Aj z drobných prác v domácnosti urobte štúdium

Pranie je pre deti nudné, no deti môžete motivovať k učeniu tak, že dieťa požiadate, aby triedilo časti oblečenia podľa farieb, typov a veľkostí a potom ich spočítalo.

10. Urobte "písací stan"

Súkromný a útulný priestor podporí predstavivosť a tvorivosť vašich detí. Použite nejaké paplóny alebo deky a vankúše, aby ste urobili ručne vyrobený písací stan. Pozvite vaše deti, aby strávili nejaký čas v stane s kúskom papiera a ceruzou a povzbuďte ich, aby vymysleli príbeh a napísali ho. Môže to byť príbeh s vymyslenými postavami alebo môže ísť o rekolekciu dňa vášho dieťaťa - pointou je inšpirovať vaše dieťa, aby našlo na vyjadrenie svojich myšlienok a pocitov správne slová.

11. Použite ručne vyrobené hudobné nástroje, aby ste deti naučili hudbe

Použite plastové vajíčka, plastové čajové lyžičky a ryžu, aby ste vytvorili ručne vyrobené hudobné nástroje, ktoré u vašich detí zvýšia záujem o hudobný svet. Tieto improvizačné hudobné nástroje vašim deťom pomôžu naučiť sa jednoduchým rytmom a zábave.

12. Dotyk a opis

Ak sa prechádzate, povzbuďte svoje deti, aby zbierali predmety rôznej štruktúry ako listy, perie, kvety, kamene, atď. Nechajte svoje dieťa predmet skúmať a opísať jeho tvar, farbu a zvuk, ktorý vydáva a pocity, ktoré má pri jeho dotyku. Toto cvičenie povzbudí všetky zmysly a zlepší zručnosti v detskej reči.

Bonus: Zlepšite detskú pamäť.

Aby bolo učenie úspešné, je nevyhnutné mať k tomu dobrú pamäť. Existuje mnoho spôsobov, ako zlepšiť pamäť vašich detí, ktoré môžete začať skúšať už aj teraz. Ide o hry akými sú šach a puzzle, učenie sa prostredníctvom jazykolamov, sledovanie dennej rutiny a k tomu všetkému je veľmi potrebná zdravá a vyvážená strava bohatá na bielkoviny, antioxidanty a vitamíny.

Ktoré z týchto nápadov by ste chceli vyskúšať so svojimi deťmi? Máte svoje vlastné triky, ako deťom spríjemniť učenie? Neváhajte s nami zdieľať ďalšie nápady v komentároch.