12 Známych filmov, o ktorých ste určite nevedeli, že boli natočené podľa skutočných udalostí

Filmy založené na skutočných udalostiach neovplyvňujú len divákov, ale aj hercov. Hviezda z filmu Šťastie na dosah, Will Smith, bol tak ovplyvnený osobnosťou a životným štýlom svojej postavy, že dokonca po tom, čo sa film prestal nakrúcať, kdekoľvek ho jeho syn poprosil o džús, odpovedal: "Nemôžme si to dovoliť, synček."

Zdravanalada.sk vytvorila zoznam filmov, ktoré boli inšpirované samotným životom.

12. Letec (Aviator)

Film zobrazuje život Howarda Hughes, leteckého priekopníka a riaditeľa Hell’s Angels. Hughes sa stal úspešným filmovým producentom počas obdobia od roku 1927 do roku 1947, no musel prejsť náročnými obdobiami obsesívno-kompulzívnej poruchy. Leonardo DiCaprio zahral úlohu Hughesa naozaj dokonale. Film je adaptáciou knihy Utajený života Charlesa Highama.

11. Nočná mora z Elm Street

Film postrašil viacerých z nás, no ukázalo sa, že nejde len o film. Režisér filmu Wes Craven sa inšpiroval pravdivým príbehom, o ktorom sa dočítal v novinách. Tento príbeh je o 18 laoských utečencoch, ktorí záhadne zomreli po tom, čo sa predpokladá, že videli nočnú moru.

10. Lov na Červený Október

Americký triler Lov na Červený Október v hlavnej úlohe so Sean Connery a Alec Baldwin je založený na románovom bestselleri Toma Clancyho z roku 1984. Príbeh z obdobia Studenej vojny je o sovietskom námornom kapitánovi, ktorý chce ublížiť americkým lodiam a ich dôstojníkom. Jeho plány sa však podarí zmariť jednému z amerických agentov CIA, ktorý musí toto všetko sprisahanie ešte pred zapojením sa oboch krajín do skutočnej vojny dokázať pred americkým vojenským námorníctvom

Hotel Rwanda viacerí nazývajú Zoznamom Africkej Schindler. Film je založený na skutočných udalostiach, ktoré sa stali vo Rwanda v roku 1994. Zobrazuje to, ako hoteliér Paul Rusebagina zachraňuje životy svojej rodiny a tisíckam utečencov tým, že im poskytuje prístrešie v obkľúčenom hoteli Hôtel des Mille Collines. Hotel Rwanda hovorí o tom, ako sa politika zahráva so životmi obyčajných ľudí a aké hrozné škody na ľudstvu spôsobuje genocída a násilie.

Tento film bol obrovským trhákom a mal viacero divákov, ktorí sa doslova triasli od vzrušenia počas celého filmu. Je založený na skutočnom živote Daniela "Rudy" Ruettigera. Bol finančne aj fyzicky neschopný hrať vo futbalovom tíme na svojej škole a okrem toho mu ešte diagnostikovali aj dyslexiu. Avšak toto zistenie ho nijako nezastavilo a pokračoval vo svojom snažení, aby sa dopracoval na úspešného futbalistu. Film bol ocenený Americkou filmovou organizáciou za 54-ty najviac inšpirujúci film za posledných 100 rokov.

7. Čierny jastrab zostrelený

Počas razie amerických ozbrojených síl v roku 1993 v Mogadishu zajali Mohameda Farrah Aidida. Túto udalosť zachytil novinár Mark Bowden, ktorý o tom neskôr napísal aj knihu. Film Čierny jastrab zostrelený je adaptáciou knihy, ktorá bola založená na skutočných faktoch. Film uviedli v roku 2001, dostalo sa mu niekoľko vyznamenaní a vyhral viacero ocenení.

6. Šťastie na dosah

Ak si myslíte, že všetky úspešné príbehy vo filmoch sú iba fantastickými príbehmi, mali by ste si pozrieť Šťastie na dosah. Film je o mužovi, ktorý sa snaží preklenúť ťažké obdobie a podarí sa mu to vďaka tvrdej práci. Tento muž sa v skutočnom živote volá Chris Gardener, ktorý sa potom stal úspešným podnikateľom.

5. Krásny chlapec

Tento film uviedli v októbri 2018 a je založený na spomienkach Krásneho chlapca. Ide o nekonečnú a strastiplnú cestu otca, ktorý sa snaží poradiť si s drogovou závislosťou svojho syna. Hlavnú úlohu otca si zahral David Sheff a začarovaný kruh a dostávanie sa zo závislosti na metamfetamínoch si zahral Nic Sheff.

4. Dokonalá búrka

Možno by ste to nečakali, ale aj Dokonalá búrka je založená na skutočných udalostiach. Nejde len o obyčajný katastrofický film vychádzajúci z predstavivosti, ale je skutočným príbehom obchodnej rybárskej lode Andrea Gail, ktorá sa stratila v mori počas Dokonalej búrky v roku 1991.

Ďalší príbeh o biologickej katastrofe Deepwater Horizon rozpráva príbeh o výbuchu Deepwater Horizon z roku 2010 a vyliatí ropy v Mexickom zálive. Nehoda sa stala kvôli nesprávnemu výpočtu práce s cementom, čo viedlo k obrovskému zlyhaniu a nakoniec aj ku katastrofe. Pri tejto nehode stratilo život viacero ľudí a niektorí, ktorým sa podarilo skočiť do vody, boli zachránení vďaka záchranárskemu tímu.

Tento film z roku 2017 mal u svojich divákov celkom dobré ohlasy po celom svete. Je o evakuácii Dunkirka počas druhej svetovej vojny z 3 perspektív: zem, more a vzduch. Dunkirk je filmový zázrak, ktorý v nás vďaka hudbe a dokonalému organizačnému usporiadaniu vzbudzuje napätie aj vzrušenie.

Benedict Cumberbatch, známy ako Sherlock, si zahral v hlavnej úlohe vo filme The Imitation Game. Príbeh je založený na živote počítačového vedca Alana Turinga, ktorý sa pokúsil vyriešiť tajný kód, ktorý použili nacisti, aby zabezpečili svoje rádiové správy počas druhej svetovej vojny. Turing, nezávislý muž, považuje svojich kolegov za menejcenných. Film je o tom, ako prekonáva matematické aj sociálne problémy, aby kód rozlúštil.

Poznáte viacero filmov, o ktorých by ste nikdy nepovedali, že boli založené na skutočných príbehoch? Zdieľajte ich s nami v komentároch.