13 Šokujúcich hybridných zvierat, ktoré skutočne existujú

Všetci sme už určite počuli fenomenálne hybridné tvory v mytológii, ktoré prevyšujú ľudskú predstavivosť, ale vedeli ste, že hybridné zvieratá existujú aj v skutočnom živote a sú aj impozantné? Potom čítajte tento článok ďalej! Hybridmi sa zvieratá stávajú, ak sa spolu skrížia 2 podobné zvieracie druhy alebo prostredníctvom biologického procesu nazývaného “somatická hybridizácia”.

Zdravanalada.sk našla niekoľko zvierat z radov najjedinečnejších hybridov, ktoré skutočne existujú a ich názvy sú práve tak zaujímavé ako aj ich výzory.

Aj napriek tomu, že by mohli vyzerať farebne, zorse alebo inak známa aj pod názvom zonkey alebo zebroid je v skutočnosti potomok zebry a koňa alebo osla. Po prvý krát sa zorse objavila počas 19. storočia, keď boli skrížená prostredníctvom somatickej hybridizácie Charlesa Darwina. Tieto druhy existujú do dnešného dňa, ale sú veľmi zriedkavé kvôli tomu, že sú neplodné alebo sterilné.

Ak ste ešte neuhádli jeho meno, wholphin je zriedkavý kríženec medzi samcom koňa Horse Killer Whale a samicou Bottlenose Dolphin. Tieto tvory už nájdete v divočine od vtedy, odkedy boli skrížené prirodzene a len jeden z nich je teraz na Hawai v Sea Life Parku. Narodil sa v roku 1985, bol schopný rozmnožovať sa a v roku 2004 sa mu narodili ďalšie 3 maličké wholphiny.

Beefalo, ktorého označujú aj ako americký hybrid, je úspešný plodný potomok amerického bizóna a domáceho dobytka. Bol vedecky bol vytvorený za účelom rozvíjajúceho sa priemyslu hovädzieho mäsa, aby skombinoval charakteristiky oboch druhov zvierat. Prvé náhodné kríženia 2 druhov sa objavili pred približne 1 800 rokmi a potom sa začali počas 19. storočia krížiť zámerne.

4. Liger

Jeden z najznámejších dobre známych hybridných zvierat je liger. Je to kríženec leva a samice tigra. Na svojej koži má krásne biele pruhované vzory, ktoré na rôznych miestach rapídne miznú. To, že liger váži približne 400 kg, znamená, že patrí k najväčším hybridným zvieratám Felidae. Ligery existujú len v zajatí, takže prostredie rodičovských druhov nepoznajú.

Podobne ako liger, tak aj tigon je dosť podobný svojim krížencom. Oba hybridy majú rovnakých rodičov z rôznych pohlaví. Tigon je hybridný kríženec samice leva a samca tigra. Tigony môžu existovať len v zajatí a sú známe tým, že sú sterilné. Na naše prekvapenie sa v roku 1943 podarilo v Mníchovskej Zoo nazývanej Hellabrunn spáriť samicu tigon so samcom levom a ich malé mláďatá úspešne vyrástli na dospelých zrelých jedincov.

Výzor leopona odráža mytologický tvor, do ktorého sme sa my všetci určite zaľúbili - Ammit. Leopon je veľmi zriedkavý kríženec medzi levicou a samcom leoparda. Jeho hlava je podobná tej levovej, zatiaľ čo jeho telo je takmer rovnaké, ako má leopard. Prvý leopon sa narodil v zajatí v roku 1910 v Indii, ale nanešťastie dlho neprežil. Keďže leopony sa narodili prostredníctvom somatickej hybridizácie, teraz je ich na svete iba okolo 100 a všetky sú v zajatí.

7. Grolárny medveď

Tieto roztomilé páperovité tvory, ktoré sa podobajú veľkým vypchatým zvieratám, sú potomkovia medveďa grizzly a polárneho medveďa. Napriek tomu, že patria medzi vzácne hybridy medveďa, väčšinou sa objavujú skôr v divočine ako v zajatí. Zaujímavé je aj to, že aj napriek tomu, že tieto druhy patria do rovnakých teritórií, navzájom sa medzi sebou v divočine vyhýbajú.

Hinny patria k najbežnejším hybridom, ktoré nemožno nájsť v prírode, pretože sú krížené prostredníctvom striedavého procesu. Sú potomkami samčieho koňa a samičej oslice. Sú trošku menšie ako kone a majú hrubšiu srsť. Vďaka odlišnosti v počte chromozómov u všetkých druhov, sa hinny nedokážu rozmnožovať, a preto získať ich je veľmi náročné.

9. Stepná mačka

Pre všetkých milovníkov psov aj mačiek je stepná mačka stelesnením dokonalosti. Stepné mačky možno vďaka ich vernosti aj inteligencii často prirovnať ku psom. Stepná mačka žije hlavne v divočine a je potomkom domácej mačky a africkej divej mačky.

10. Kama

Tieto maličké tvory, ktoré vyzerajú ako maličké chlpaté ťavy, sú kamy. Sú hybridom medzi samcom ťavy a samicou lamy. Kamy sa v divočine nedokážu prirodzene rozmnožovať, preto sa niektorí vedci pokúsili použiť umelé oplodnenie, aby im vytvorili potomkom. Pre zaujímavosť, dôvod, prečo sa v roku 1998 po prvý krát namnožili bol ten, že cieľom bolo vytvoriť zviera, ktoré by dokázalo vyprodukovať väčšie množstvo vlny ako lama.

Toto malé kĺbko roztomilosti je geep, inak nazývaný aj prasiatko, ktoré patrí medzi zriedkavého kríženca ovce a kozy. Napriek tomu, že tieto 2 jedince majú veľa podobností, ide o 2 rozdielne druhy a ak sa ich raz podarí skrížiť, potom je tento hybrid zvyčajne od začiatku nevydarený alebo sa narodí mŕtvy. Na svete existujú len 2 prípady kedy sa ich potomok narodil živý, no kvôli prechodnému počtu chromozómov, ktoré mali, boli sterilné.

Dzo pochádza z Mongolia a Tibetu a je hybridom medzi domácim dobytkom a jakom. Keďže dzo patrí k produktom fenoménu heterosis alebo takzvanej hybridnej sily, je silnejší ako jeho rodičia a aj väčší - a jedince sú aj fertilné. Okrem toho, v porovnaní s dobytkom a jakmi produkujú väčšie množstvo mlieka aj mäsa.

Tento špecifický hybrid sa v skutočnosti narodil prirodzene u samca jaguára a samice leva. Bol skrížený nezámerne, pretože jeho rodičia zvykli koexistovať v rovnakej zoo a chovali ich spoločne, aby sa neoddelili. Tento jaglion teraz žije so svojimi rodičmi v svätyni divočiny Bear Creek Wildlife Sanctuary v Ontáriu, v Kanade.

Počuli ste už niečo o niektorých z týchto hybridov? Ktorý vás dojal najviac? Prosím, zdieľajte svoje myšlienky s nami v komentároch.