13 Elegantných znakov japonských kúpeľní, ktoré dojali celý svet

Moderná japonská kúpeľňa je praktická v každom ohľade. Predovšetkým pomáha šetriť vodu, elektrinu a aj váš čas. Ba čo viac, zaručuje pohodlie a možnosť užívať si váš oddych čo najviac tak, aby ste nikoho nevyrušovali.

Zdravanalada.sk vám chce predstaviť Aiko, ktorá žila donedávna 7 rokov v Kanade a teraz žije v Japonsku už 2 roky. Prevedie vás fotografickým virtuálnym turné okolo japonských kúpeľní, aby vám o nich ukázala všetky zaujímavé detaily.

Kúpeľňu môžu používať aj 3 ľudia naraz.

Umyváreň, toaleta aj kúpeľňa sú v japonskom byte 3 rôzne miestnosti. Malá umyváreň s práčkou je spojená s kúpeľňou, zatiaľ čo toaleta je úplne oddelená. Aj preto je kúpeľňa miestom, kde sa dá relaxovať, zabudnúť na problémy a netrápiť sa nad tým, či vám niektorý člen rodiny naruší súkromie tým, že vám zaklope na dvere, aby mohol použiť záchod alebo si umyl svoje ruky.

Batériu možno zmeniť na sprchovanie iba jedným ťahom.

Stiahnuteľná batéria, ktorá je hneď vedľa umývadla, šetrí priestor nad umývadlom. Je to veľmi vhodné, ak potrebujete svoje dieťa alebo domáceho miláčika osprchovať, ako aj umyť hračky alebo vyprať pár kusov oblečenia.

Priamo na podlahe je odtoková mriežka.

Vedľa vane je špeciálne kreslo, ktoré vám umožní umyť si svoje telo pred kúpeľom.

Kúpeľ pre japonských ľudí znamená predovšetkým miesto, kde môžu byť bez stresu, "napariť si" svoje telá a relaxovať vo voňavej vode. Nie je to miesto, kde si idú umyť svoje telo. V tom je tá veľká odlišnosť japonských kúpeľov od tých ostatných na svete, kde je celá kúpeľňa spolu s vaňou plná rôznych kozmetických produktov.

Doplnky v kúpeľni zahŕňajú malé kreslo a vedro s rúčkou na nabratie vody a opláchnutie tela. Toto kreslo umožňuje človeku namočiť si telo, umyť si vlasy šampónom a opláchnuť sa. Človek by mal vchádzať do kúpeľa už čistý. Podobne sa neakceptuje ponorenie si hlavy do vody.

Tento prístup umožňuje všetkým členom rodiny používať rovnakú vodu vo vani, a tým výrazne šetria výdavky na vodu.

Celú miestnosť môžete vyumývať sprchou.

Je veľmi jednoduché umyť kúpeľňu pomocou sprchy. Všetka voda z múrov steká do odtokového otvoru na podlahe. Je to veľmi prínosné - zakaždým, ak si umyjete svoje telo, môžete vyumývať aj svoju kúpeľňu.

V kúpeľni nájdete gumený kryt na vaňu a vaňa je vyhrievaná.

V Japonsku nemajú centrálne vykurovanie - preto Japonci používajú rôzne metódy, ako sa v zime zohriať. Každý domov má “kotatsu” — stôl s dekou a pod ním je umiestnený zohrievací prvok.

Viaceré domy majú tradičný japonský kúpeľ s veľmi teplou vodou, takzvané "furo.” Teplota vody je okolo 40°C - 43°C. Japonci majú vo zvyku relaxovať každý deň - nie je to luxus, ale spôsob, ako sa počas zimných večerov zohriať.

No “furo” v bytoch nahradila vyhrievaná vaňa s gumovým krytom, ktorý pomáha udržiavať teplo a šetrí náklady na elektrinu.

V moderných japonských kúpeľniach sú ovládacie zariadenia.

Japonská kúpeľňa je vybavená kontrolným panelom. Pomocou tlačidiel môžete robiť nasledovné veci: udržiavať stálu teplotu vody pre všetkých členov rodiny; stlačiť núdzové tlačidlo, ak potrebujete zavolať pomoc; požiadať niekoho z rodiny, aby vám priniesol uterák, ktorý ste si zabudli vziať so sebou alebo požiadať o šálku horúceho čaju alebo knihu.

Aj kuchyne sú vybavené takýmito panelmi.

Dokonca aj tak meditatívni ľudia akými sú Japonci, nemajú radi, ak míňajú svoj čas. Nikto sa nechce naháňať z kuchyne do kúpeľne len preto, aby skontroloval, či náhodou vaňa nepretiekla. Preto sa pomocou špeciálneho senzora nastaví teplota vody, vaňa sa potom automaticky vodou naplní, batéria po naplnení vane vodu zastaví a zvukový signál vám oznámi, že si môžete ísť ľahnúť do vane.

Voda z vane sa môže použiť na pranie oblečenia.

Po tom, čo sa okúpu všetci členovia rodiny, voda zostáva stále čistá a môže sa použiť na pranie. Samozrejme, len za predpokladu, že ste si telo umyli šampónom a sprchovacím gélom mimo vane pred tým, ako ste vošli do kúpeľa. Ak dáte koniec hadice do vane a zapnete práčku, môžete začať prať. Ba čo viac, pomôže vám to ušetriť náklady na elektrinu, pretože voda z kúpeľa je stále teplá.

Nad záchodom je miesto na umývanie.

Po použití toalety si môžete hneď umyť svoje ruky. Ak svieti infračervený senzor a toaletná misa je vybavená odtokom, špinavá voda sa po umytí rúk spláchne do kanalizácie.

Oblečenie sa suší priamo v kúpeľni.

V kúpeľni je špeciálny odsávací kryt, ktorý pomáha zabraňovať šíreniu plesne. Kryt má 2 módy - na studený aj na horúci vzduch. Preto si môžete čerstvo vypraté oblečenie zavesiť a rýchlo vysušiť priamo v kúpeľni.

V kúpeľni sa nachádza TV súprava.

Nemá to žiadne praktické prínosy, ide len o to, že si počas relaxovania v horúcej vani môžete vychutnať svoje obľúbenú TV show alebo futbalový zápas.

Na verejných toaletách nemajú žiadne špeciálne zariadenia na držanie bábätiek.

Pre každú mamičku je dosť náročné, ak má použiť toaletu s dieťaťom na rukách. Preto majú v Japonsku na verejných toaletách sklopné sedadlá, kde môže mamička bezpečne uložiť svoje dieťa na nejaký čas.

Možno sa vám zdajú japonské "inteligentné" technológie drahé, ale triky ako ušetriť vodu aj elektrinu si môžete od Japoncov osvojiť aj vy a aj hneď teraz. Napríklad, hadicu z práčky na prítok vody môžete vložiť po kúpeli do vane, aby ste vodu ušetrili. Alebo ak sú v rodine 2 ľudia, prvý sa môže najprv osprchovať a až potom ísť okúpať, aby zostala voda čistá a, aby sa v tom istom kúpeli mohol okúpať aj druhý člen rodiny.

Aké triky na šetrenie vody aj elektriny používate? Povedzte nám o tom v komentároch!

Pozrite si fotografie na youtube.com