13 Kľúčových vecí, ktoré sa potrebuje naučiť každý človek do 30-tky

Život začína po 30-tke. Je to pocit, keď sa cítime uvedomele a nezávisle a chápeme našim nárokom a opravdivým prianiam. Aby sa však naše sny stali pravdivé a dosiahli maximálny úspech vo všetkých sférach, je vhodné naučiť sa pár vecí.

Vybrali sme pre vás 13 potrebných vecí, ktoré by mal urobiť každý človek, kým nedosiahne vek 30 rokov. Nezmeškajte aj náš bonus na konci - odhalí vám 4 jednoduché kroky k šťastiu.

1. Nájdite si prácu, ktorá vás teší.

Po skončení univerzity väčšinou každý zakúsi striedanie zamestnaní, pracovných pozícií a rôzne výšky platov. Do 30-tky je dosť dôležité nájsť si stabilnú prácu, ktorá vás uspokojí čo sa týka osobnostného rozvoja aj kariérneho rebríčka.

2. Naučte sa variť svoje jedinečné jedlo.

Buď budete varenie nenávidieť alebo poznať naspamäť všetky recepty of Gordona Ramsay. Tak či onak, potrebujete mať v zálohe jedlo, ktoré viete uvariť lepšie ako ktokoľvek iný. Mal by to byť hlavný chod, pod ktorý sa môžete "podpísať" iba vy a k tomu ešte môžete pridať delikátny dezert. Experimentujte a nebojte sa pri príprave jedla niečo obmeniť alebo niečo nové pridať, aby bolo vaše jedlo neopakovateľným majstrovským dielom. Mať svoj vlastné jedinečné jedlo s "vaším podpisom" vám pri domácej návšteve vašich hostí určite dodá pocit sebavedomia a hrdosti.

3. Pochopte, kto sú vaši skutoční priatelia.

Keď sme mladí, sme obklopení viacerými ľuďmi a ľahko nadväzujeme nové kontakty. Veľmi často si však omylom myslíme, že všetci sú naši opravdiví priatelia. Po nejakom čase však mnohí priatelia odídu a zostanú len tí praví - tí, ktorí nám pomôžu v najťažších situáciách, tí, ktorým nevadí náš úspech. Nezabudnite si takýchto ľudí vážiť - veď pri vás ostali aj po tom, čo vás ostatní opustili.

4. Prestaňte všetkým ľuďom hovoriť detaily o vašom osobnom živote.

Majte na mysli, že ak chcete udržať svoje vzťahy stabilné, nemali by ste hovoriť každému o vašich a partnerových problémoch. Ak máte pocit, že sa chcete problémov zbaviť tak, že ich s niekým budete urýchlene zdieľať, navštívte radšej psychoterapeuta. Profesionál vás starostlivo vypočuje a pomôže vám s analýzou aj vašich aj partnerových činností. Všetky tieto veci vám poskytnú príležitosť pozrieť sa na seba nielen z pohľadu obete, ale všimnúť si aj vaše vlastné slabosti a výsledkom bude, že nájdete správny spôsob, ako možno danej situácii čeliť.

5. Stanovte si správne priority.

Počas života sa stále ponáhľame, aby sme stihli čím viac vecí, ako je len možné. Avšak po istom čase pochopíme, že sa zameriavame na maličkosti a zanedbávame tie dôležité. Zvyčajne ide o výlety a trávenie času s rodinou, ktoré si dlho pamätáme. Naopak nikto z nás si nepamätá nejakú nadčasovú prácu v piatok večer. Je dôležité naučiť sa stanoviť si priority a robiť čím skôr to, čo skutočne chceme.

6. Nájdite si čas a peniaze na dovolenku.

Nedostatok oddychu vedie k morálnej a psychickej vyčerpanosti a znižuje vašu celkovú úroveň efektívnosti. Preto je lepšie minúť peniaze namiesto najnovšieho modelu smartfónu na vytúženú dovolenku. Po dokonalom oddychu budete schopní urobiť viac. Osvojte si pravidlo: ušetriť stále 20 % z vášho príjmu na dovolenku.

7. Získajte vodičský preukaz.

Získanie vodičského preukazu vás motivuje myslieť na budúce plány. Ak ho raz máte, začnete rozmýšľať nad kúpou auta, a teda sa tým zvýši aj úroveň vášho príjmu. Je jednoduchšie cestovať, ak máte vodičský preukaz - pri ceste do zahraničia si stále môžete prenajať auto a vidieť tak viac turistických atrakcií.

8. Doprajte si príjem navyše.

Uistite sa, že máte do 30-tky okrem platu nejaký príjem navyše. Môže to byť zo živnosti, pasívny príjem alebo z vášho vlastného podnikania. Ani práca v jednej z najstabilnejších spoločností v meste vám nezaistí stabilnú budúcnosť. Preto je nevyhnutné zabezpečiť sa príjmom navyše tak, aby ste mohli z kritickej situácie ľahko vycúvať.

9. Vysťahujte sa z rodičovského domu.

Je veľmi vhodné žiť so svojimi rodičmi - váš domov je vždy čistý a v chladničke je stále nejaké jedlo alebo na sporáku na vás čaká uvarená večera. Skôr či neskor sa však budete musieť rozhodnúť, či sa od svojich rodičov odsťahovať a toto rozhodnutie je určite najlepšie urobiť pred 30-tkou. Pomôže vám to naučiť sa plánovať si svoj rozpočet, brať do úvahy aj výdavky, o ktorých ste predtým pravdepodobne ani netušili ako napríklad poplatky za miestne služby a ďalšie nevyhnutnosti, ako napríklad čistiace prostriedky, atď.

10. Naučte sa rečniť na verejnosti.

Viacerí z nás sa cítia trápne, ak majú vystúpiť na verejnosti, postaviť sa pred ostatných alebo sa len jednoducho dať do reči s neznámym alebo cudzincom. Naučte sa prekonávať svoj strach. Naučte sa nezostávať stále ticho a používať aj iné alebo nové slová, dostane sa vám od ľudí viac rešpektu a pozornosti. Aby ste dokázali vedieť pekne hovoriť, budete sa musieť zbaviť neistoty, naučiť sa úspešne predstaviť svoj projekt, presvedčiť svojho šéfa o zvýšení svojho platu a prínosne vedieť zastaviť akýkoľvek druh diskusie alebo konfliktu.

11. Nájdite si svoj štýl.

Dospelá osoba by mala mať svoj vlastný osobný štýl, v ktorom sa cíti pohodlne. Ak si nájdete svoj osobný štýl, zabudnete na večný problém čo si mám obliecť. Je to preto, že už viete, ktoré oblečenie zvýrazňuje vašu osobnosť a jedinečnosť. Ba čo viac, poznanie vlastného štýlu vám pomôže ľahšie si vybrať nové oblečenie, ktoré bude ladiť so zvyškom vašej garderóby. Majte na mysli, že váš výzor robí na ľudí prvý dojem, preto je veľmi dôležité, aby ste sa aj vy sami v ňom cítili pohodlne.

12. Prečítajte si klasickú literatúru.

O klasickej literatúre sme sa učili v škole, avšak kvôli mladému veku sme si neuvedomovali skutočnú hĺbku týchto príbehov. Preto by sme nemali byť leniví a nanovo si prečítať všetky tieto romány svetovej literatúry. Sme si istí, že ich budete vnímať úplne ináč - všimnete si viac detaily, skryté narážky a dokonca súvislosti s dnešným svetom. Ba čo viac, zvýši to vaše kultúrne povedomie, obohatí to vašu slovnú zásobu a budete sa vedieť zapojiť aj do iných zaujímavých konverzácií s ľuďmi.

13. Dostaňte sa do formy.

Bez fyzického tréningu sa dá fungovať do určitého veku. Dokonca aj jedenie čipsov neskoro v noci neovplyvní vaše telové krivky. Avšak celkový svalový tonus sa časom znižuje a metabolizmus sa spomaľuje. Preto ak nechcete tráviť voľný čas na lavičke vo veku 50 rokov, mali by ste si zvyknúť pestovať nejaký šport. Váš týždenný rozvrh by mal zahŕňať nejakú fyzickú aktivitu, ktorá vám pomôže dostať sa do formy a udržať si zdravie.

Bonus: 4 jednoduché kroky, ako sa stať šťastnejším.

13 Kľúčových vecí, ktoré sa potrebuje naučiť každý človek do 30-tky

Ide tu o rozhodujúci fakt: Podľa štatistík neexistuje taký koncept ako je napríklad "našťastnejší vek". My ľudia môžeme byť rovnako šťastní kedykoľvek. Existuje pár jednoduchých krokov ako si udržať hladinu šťastia na maximálnej možnej úrovni:

Venujte sa 10-15 minút denne tichu - vypnite si telefóny, notebooky, prácu, atď. Vzdajte sa svojich zlých návykov a túžob - tie vám zaberajú veľmi veľa energie. Obklopte sa pozitívnymi ľuďmi. Trávte čas v čistom dome - neuprataný domov tvorí neupratanú myseľ.

Je niečo, čo sme zabudli pridať na tento zoznam? Povedzte nám to prosím v komentároch!

Ilustrovala Alena Sofronova.