13 Neuveriteľných faktov o svete, ktoré vie len málokto

O našej planéte ešte existuje veľa fenoménov, ktoré sa ešte neobjavili. Pozývame vás, aby ste spoznali 13 rôznych skutočností o našej Zemi a jej obyvateľoch.

Zdravanalada.sk vám chce prostredníctvom 13 faktov o Zemi a jej obyvateľoch otvoriť oči pre nové informácie, na ktoré by ste len veľmi ťažko natrafili v nejakých knihách alebo učebniciach.

13. Everest nie je najvyšším vrchom planéty

Samozrejme je Everest najvyšším vrchom sveta, ak to rátame od úrovne mora. Ale ak rátame odo dna oceánu, najvyšším štítom na svete je Mauna Kena na Hawai. Nachádza sa 4 207,15 m nad úrovňou mora a 10 208,88 m pod úrovňou mora.

12. Výbušné jazerá

Na svete sú jazerá, ktoré sú nebezpečné nie kvôli svojej hĺbke, ale pretože sa v nich nachádzajú nebezpečné výpary. Jedným z takých je Nyos. 21. augusta 1986 tam vypukla veľká katastrofa a výsledkom bolo množstvo CO2 emisií. Viac ako 1 700 ľudí sa zranilo.

11. Spievajúce piesky

Fenomén spievajúcich pieskov v púšti zapríčiňuje trenie piesčitých čiastočiek. Čím väčšia masa pohyblivého piesku sa vytvorí, tým je zvuk hlasnejší. Niekedy znejú piesky ako nejaký druh orgánu.

10. Neznáme druhy v oceáne

V skutočnosti len málo ľudí pozná tvory, ktoré žijú hlboko v oceáne. Vieme tak málo o oceáne ako vieme o vzdialených galaxiách. Do dnešného dňa sme preskúmali asi iba 5 % oceánu a vedci bádajú naďalej a robia výskum o nových druhoch. Tvory, ktoré vidíte na obrázkoch, boli nájdené v Júni v roku 2017 blízko Austrálie.

9. Antarktída je najsuchšie miesto planéty

Je to pozoruhodné, ale najsuchšie miesto na našej planéte nie je super horúca púšť ako by sme predpokladali, ale studená McMurdo Dry Valleys na Antarktíde. V niektorých častiach dolín neboli zrážky viac ako 2 milióny rokov. Príroda je tam podobná tej v The Martina, čo testovala aj NASA vesmírnou sondou.

8. V minulosti sa považovala Zem za fialovú

Niektorí vedci sú presvedčení, že v minulosti mali rastliny úplne odlišné farbivo, t.j. že namiesto zeleného farbiva chlorofil mala vegetácia fialovú farbu.

7.Deformovaný les

Tento les je umiestnený západne od Poľska neďaleko od Gryfina. Stromy, ktoré tam rastú sú zdeformované a dôvod nie je známy. V súvislosti s týmto lesom existujú viaceré teórie: jedna z nich tvrdí, že stromy sa mohli pokriviť vetrom alebo snežnou búrkou alebo že ho možno ľudia pokrivili zámerne, keď vysádzali stromy.

6. Oko Afriky

The Richat Structure (tiež známe ako Oko Afriky) je tak obrovské, že astronauti na orbite skutočne vidia pre navigáciu. Napriek tomu, že Richat vyzerá ako kráter, vedci si myslia, že sa to zdeformovalo iným spôsobom, a to eróziou.

5. Plaviace sa kamene

V Údolí smrti, v Kalifornii sa objavil fenomén takzvané „plaviace sa kamene“. Vyzerá to akokeby sa kamene hýbali z miesta na miesto. Vedci veria, že dôvodom sú obrovské kusy ľadu, ktoré sa pohybujú.

4. Pás dier

Tieto diery možno vidieť na Google mape; objavujú sa od severu smerom na juh Peru. Archeológovia veria, že diery sa použili na ukladanie potravy, keď potreboval Inkovia zaplatiť daň.

3. Nekontaktní ľudia

Existuje niekoľko kmeňov na Zemi, ktoré žijú oddelene od civilizácie v rôznych častiach sveta a nemajú žiaden kontakt s inými ľuďmi. Nemáme o nich veľa informácií a je ťažké odfotografovať ich. Niektoré z kmeňov sú veľmi nepriateľské k cudzincom a je takmer nemožné nadviazať s nimi kontakt.

2. Blood Falls na Antarktíde

Na Antarktíde je vodopád a nie obyčajný, ale „krvavý“ a voda je slaná. Obrovské množstvo železa vo vode spôsobuje červenatosť vody. Zdrojom vodopádu je starobylé slané jazero, ktoré je pokryté 396,24 m hrubou vrstvou ľadu. Vedci zistili, že jazero je plné mikroorganizmov, ktoré prijímajú energiu bez prítomnosti slnečného svetla.

1. Najstarší systém dodávania vody

Tieto diery sa nazývajú Qanat – starobylý perzský systém dodávania vody. Podvodný kanál ľudia používali na pitnú vodu alebo na polievanie svojich rastlín. Vznikol už pred približne 3 000 rokmi!

Bonus: Spoločnosť, ktorá tvrdí, že Zem je rovná

Vyznieva to možno ako vtip, ale ukazuje sa, že veľa ľudí, si je úplne istých, že Zem je rovná. Prinášame vám niekoľko fenoménov, ktorým títo ľudia veria:

Zem je rovná doska a Severný pól leží v jej strede. Slnko, Mesiac a hviezdy obiehajú ponad našu Zem. Južný pól neexistuje. Namiesto neho máme na Zemi ľadový múr. Fotografie Zeme z vesmíru sú falošné a všetci astronauti a účastníci NASA sú súčasťou obrovskej klamlivej konšpirácie. Aj napriek tomu, že táto teória nie je ničím iným ako obyčajným vtipom, viacerí ľudia jej naozaj veria.

Ktorý z týchto faktov vás prekvapil najviac? Povedzte nám o tom v komentároch.

Pozrite si fotografie na iagua