13 Znakov škodlivého priateľstva, ktoré vám môže len ublížiť

Čím dlhšie priateľstvo trvá, tým je cennejšie. Je veľmi ťažké prestať komunikovať so starými priateľmi, no niekedy je to absolútne nevyhnutné. Dobré priateľstvo môže rokmi zoslabnúť a dokonca sa môže pre obe zúčastnené strany stať aj neužitočným.

Zdravanalada.sk zozbierala pre svoje čitateľky najpopulárnejšie znaky škodlivého priateľstva. Ak ste si všimli, že vaša blízka priateľka má prinajmenšom tieto kvality, možno nastal čas popremýšľať, či s týmto človekom naozaj potrebujete udržiavať komunikáciu.

1. Nie je šťastná, ak ste úspešná.

Ak poviete škodlivému priateľovi o vašom úspechu a jej okamžitá reakcia je zmena témy napríklad sťažovanie sa na jej neúspechy a hovorí veci ako "No viem, ty máš priateľa a ja nemám nič!" alebo "Vyhráš súťaž a mne sa to nikdy nepodarí", nezaujíma sa o vaše dobré veci vo vašom živote, ale miluje situáciu, ak ste v problémoch. K čomu to vedie: negatívna reakcia na váš úspech od vašej priateľky vám prinesie pocit viny. Možno jej budete chcieť pomôcť nájsť priateľa alebo vyhrať súťaž, ale ak jej ponúknete pomoc, odmietne ju, čo situáciu ešte zhorší.

2. Reaguje žiarlivo, ako keby bola vaším partnerom.

Vaša priateľka nebude šťastná ak zistí, že ste stretli niekoho ešte pred ňou. Mohla by sa nahnevať, bude si vyžadovať, aby ste ju všade pozvali. Najhorším scenárom bude, ak si vynúti pozornosť sociálnych sietí a nahnevá sa, ak pôjdete niekde s vašimi ďalšími priateľmi. K čomu to vedie: možno začať jednať ako učiteľka a pokúsite sa pochopiť, v čom nejedná správne. No podľa psychológov je tento nápad odsúdeniahodný. Budete mať často problémy a budete sa hádať a váš vzťah dlho nevydrží.

3. Po rozhovore s ňou sa cítite vyčerpaná.

Často si nevšímame, že po rozhovore s priateľom sa cítime unavení alebo nás dokonca aj bolí hlava. Psychologička Susan Heitler si myslí, že tieto dôvody sú psychosomatické. Je to preto, že všetky telové systémy sú prepojené a pri citovom nepohodlí sa cítime psychicky zle. K čomu to vedie: ak si všimnete, že sa po rozhovore s vašou priateľkou cítite zle, pokúste sa spomenúť, či sa to stalo aj predtým. Ak by ste zistili, že v minulosti sa to zopakovalo už viackrát, takéto priateľstvo vám jednoznačne škodí a možno by bolo dobré dať si v komunikácii na nejaký čas prestávku.

4. Niekedy máte pocit, že chcete pred ňou niečo ukryť.

Zmena v záujmoch, predchádzajúce negatívne skúsenosti alebo nejaké iné nevysvetliteľné pocity prečo o určitých veciach nechcete svoju priateľku informovať. K čomu to vedie: ak prestanete hovoriť svojim priateľom o vašich pocitoch, problémoch a osobných udalostiach, čoskoro si uvedomíte, že sa nemáte o čom rozprávať.

5. Kedykoľvek cez deň vám telefonuje, aby ste ju počúvali.

Existujú momenty, ktoré vyžadujú podporu od priateľa viac ako inokedy, ale škodlivý priateľ vás iba zneužíva. Škodlivá priateľka vám môže neskoro v noci zavolať, aby ste ju počúvali a urazila by sa, ak by ste povedali "nie". Podpora je skutočne dôležitá pre blízke priateľstvo, ale nemala by slúžiť ako psychoterapia alebo vankúš, do ktorého sa môžete vyplakať. K čomu to vedie: podriadenie sa priateľkinej hnevlivej vytrvalosti znamená, že jej dávate zelenú. Bude vám volať ešte častejšie a jej historky budú trvať oveľa dlhšie.

6. Zdôrazňuje svoje výhody pred vašimi nevýhodami.

Vyzerá silne a sebavedome, nosí pekné oblečenie a kritizuje každého okolo seba, aj vás. V skutočnosti má pravdepodobne nízke sebavedomie a pokúša sa to zakryť. K čomu to vedie: môžete sa cítiť menej sebaisto a ak je pri vás, stávate sa nerozhodnou.

7. Kopíruje vaše správanie, vlasový účes, nechty a dokonca aj vášho priateľa.

Možno to robí účelovo alebo podvedome. Väčšinou to nemyslí zle, no očividne sa jej páčite a chce byť ako vy. Možno kopíruje iné veci ako napríklad spôsob akým chodíte, ako rozprávate, ako sa obliekate, nanášate si svoj make-up a pod. Možno má rovnaký nechtový dizajn ako vy alebo si hľadá podobného priateľa. A keď jej to aj vytknete, možno počúvate vaše vlastné slová a myšlienky. K čomu to vedie: ste pre ňu zdrojom energie a inšpirácie a nemôže urobiť nič nové na vlastnú päsť. Možno je to preto, že má nedostatok predstavivosti. Ak vám tieto veci neprekážajú, môžete tento vzťah udržať.

8. Je príliš dramatická a rozpráva len o svojich vlastných problémoch.

Stále hovorí o tom, aký má zlý život. Páči sa jej sťažovať sa ako veľmi ju bolí srdce. Psychológovia tvrdia, že ľudia, ktorí sa ľahko urážajú a vidia len negatívne stránky života, majú symptómy neurózy. K čomu to vedie: ak sa snažíte u vašej priateľky získať podporu a vyberáte si témy, o ktorých sa chcete porozprávať, môžete sa dostať do rovnakého zvyku vidieť len zlé veci a ignorovať tie dobré.

9. Vo všetkom sa pokúša byť lepšou ako vy a prispieva k tomu, že vaše priateľstvo je neustále pretekanie sa.

Ak poviete "Pozri na topánky, ktoré som si kúpila vo výpredaji! Stáli iba 20,-€!" a ona vám na to odpovie niečo ako: "Aj ja som si kúpila topánky Gucci! No aj tie tvoje sú celkom fajn..." Vaša priateľka sa snaží mať lepšie novinky ako máte vy. K čomu to vedie: táto súťaživosť, kde vyhráva vždy iba jeden a druhý vždy prehráva, vám nikdy nedodá pocit, že ste rovnocenné.

10. Využíva vás.

Ak vás pravidelne žiada, aby ste ju odviezli, požičali jej peniaze, dovolili jej zavolať si alebo, aby ste jej pomohli prerobiť jej byt, ide o skutočne zlý znak. Takýto ľudia často vidia v iných len prostriedok dosiahnuť svoje vlastné ciele. K čomu to vedie: čím viac jej pomáhate, tým častejšie vás o to žiada. Aby ste sa tomu vyhli, naučte sa povedať nie.

11. Kritizuje vás a je až príliš úprimná.

V domnení, že bude reakcia vašej priateľky negatívna, sa jej môžete opýtať: "Vyzerám zle?" A ona vám možno odpovie niečo ako: "Áno, niečo mi na tebe nesedí. Máš tmavé kruhy pod očami a šaty sú ti veľmi tesné..." Ak sa to stane raz alebo dvakrát, dá sa to vysvetliť jej zlou náladou, ale ak vás celý čas kritizuje, ide o varovný znak. Psychológovia tvrdia, že toto je spôsob akým sa ľudia vyrovnávajú so svojimi vlastnými chybami. K čomu to vedie: opodstatnená kritika nám pomáha stávať sa lepšími. No ak vás niekto využíva v zmysle, že sa máte zlepšovať, je čas takýto vzťah ukončiť.

12. Očividne vám zle radí.

"Opusti ho! Nepotrebuješ ho!" Toto je typický spôsob, akým reaguje škodlivá priateľka ak sa jej odhodláte povedať o menšom probléme s vaším priateľom. Tento typ "starostlivosti" znázorňuje, že je žiarlivá na váš vzťah, ktorý s ním máte. K čomu to vedie: Jedného dňa, keď prídu jej rady naozaj v nevhodnej situácii (napríklad, ak budete mať zlú náladu), sa môže stať, že sa jej radami naozaj začnete riadiť.

13. Akonáhle si nájde nového priateľa, opustí vás.

Vaša priateľka na každého zabudne, len čo si nájde nového priateľa. Nevracia sa k vašim telefonátom a textom a hľadá výnimky, aby sa s vami nestretla. No po tom, čo sa s priateľom rozíde, vám volá a chce vám rozpovedať dlhý a nudný príbeh o zlyhaní v láske. K čomu to vedie: ak sa s ňou pokúšate o priamu konverzáciu, bude si pravdepodobne myslieť, že ste žiarlivá. Jediná vec, ktorú môžete urobiť v tejto situácii, je čakať - no aj vaša trpezlivosť má hranice.

Už ste mali niekedy takýchto priateľov? Zdieľajte svoje príbehy s nami v komentároch!

Pozrite si fotografie na Depositphotos, Depositphotos