14 Mýtov o kráse, ktoré zhoršujú náš výzor

Krása vyžaduje obetu, a preto, aby sme zostali krásni, sme pripravení túto obetu podstupovať. Avšak na oplátku, nie všetky postupy, ktoré prispievajú k dokonalému vzhľadu sú až také nevyhnutné. Ba čo viac, viaceré z nich míňajú náš drahocenný čas aj peniaze a zároveň poškodzujú náš výzor. Prinášame vám niekoľko mýtov o tom, čomu by ste mali prestať veriť, aby ste zostali krásni.

Mýtus 1: Každodenný make-up je škodlivý pre pokožku.

14 Mýtov o kráse, ktoré zhoršujú náš výzor

V skutočnosti to nie je make-up, ktorý je škodlivý, ale zanedbávanie náležitého odstraňovania make-upu pred tým, ako ideme do postele. Pokožka by mala dostať príležitosť dýchať a okysličiť sa. Moderné kozmetické doplnky obsahujú UV filtre, zvlhčovacie a ochranné vlastnosti, ktoré sú užitočné a chránia našu pokožku počas dňa pred agresívnymi vplyvmi prostredia.

Mýtus 2: Ak sa na kozmetickom obale objaví značka o „hypoalergénnosti“, výrobok je vhodný pre všetky typy pleti.

Hypoalergénne kozmetické výrobky neobsahujú alergické prísady akými je napríklad alkohol. Avšak jediná prísada, ktorá nereaguje s akoukoľvek pokožkou je iba destilovaná voda. Preto je dôležité pamätať na to, že pred kúpou treba starostlivo preštudovať obsah výrobku dokonca aj u najmenej škodlivých výrobkov. Kozmetika založená na prírodných prísadách nie je vhodná pre každého.

Mýtus 3: Zvlhčovacie krémy neochraňujú pred vráskami.

14 Mýtov o kráse, ktoré zhoršujú náš výzor

V dnešnej dobe viaceré zvlhčovacie krémy chránia pred vznikom vrások. Treba mať však na pamäti, že každý krém, ktorý si chcete kúpiť, by mal v zložení obsahovať UV filtre a vitamíny obsahujúce antioxidanty.

Mýtus 4: Pokožka sa krémom po istom čase prispôsobí a krémy strácajú svoj efekt. Preto by sme mali krém z času na čas striedať.

Tento mýtus je úplne nesprávny. Niekedy môže byť prechod na nový krém pre pokožku veľmi stresujúci. Treba mať na mysli, že pravidlá starostlivosti o pleť sú iné pre každý typ obdobia. Krém s optimálnou úrovňou pH je vhodný v lete, kým zimný krém nás dokáže zase ochrániť pred slnečným žiarením a prachom vďaka svojim zvlhčovacím a výživným vlastnostiam v zime.

Mýtus 5: Krém by sa mal nanášať na tvár smerom nahor.

Viacerí ľudia si sú istí, že špeciálnym nanášaním krémov na tvár a krúživými pohybmi od spodu tváre smerom nahor zlepšia efekt krému. V skutočnosti existujú určité pravidlá ako nanášať krémy na tvár, ale tieto pohyby rúk nemajú nijaký zmysel.

Mýtus 6: Aby sme predchádzali vráskam, mali by sme piť veľa vody.

14 Mýtov o kráse, ktoré zhoršujú náš výzor

Mýtus o tom, že pravidelná konzumácia vody spomaľuje starnúce procesy pokožky je síce veľmi populárny, ale nie je dokázaný. Pravidlom je, že bunky vrchnej časti pokožky sú už síce mŕtve, a preto neabsorbujú vlhkosť zvnútra.

Mýtus 7: Ak pravidelne cvičíte tvárovú gymnastiku, zbavíte sa tvárových vrások.

Tvár je jedinou časťou tela, kde sa pripájajú svaly priamo ku koži. Neustále naťahovanie a cvičenie neprispieva k zjemneniu existujúcich vrások.

Mýtus 8: Zohrievať akné na slnku pomáha vysušovať akné.

14 Mýtov o kráse, ktoré zhoršujú náš výzor

Slnko skutočne pokožku vysušuje, ale pokožka na to reaguje vylučovaním ďalšieho mazu, ktorý upcháva póry. Ba čo viac, dlhé vystavovanie sa na slnku bez ochrany môže podporiť vznik alergie na slnko, čo spôsobuje vznik škvŕn.

Mýtus 9: Opálená pokožka je hlavný ukazovateľ zdravej pokožky.

14 Mýtov o kráse, ktoré zhoršujú náš výzor

Opálenosť pokožky je ochranná reakcia telo voči poškodzujúcim efektom. Dobré a rovnomerné opálenie hovorí, že pokožka je poškodená a snaží sa sama brániť.

Mýtus 10: Odstraňovanie materských znamienok môže byť škodlivé pre vaše zdravie.

Materské znamienko je útvar na koži zafarbený pigmentom. Materské znamienka majú rôzne farby a tvary. Väčšina materských znamienok nie je škodlivá, ale niektoré z nich sa môžu postupne premeniť vplyvom vonkajších faktorov na melanóm. Preto je nevyhnutné odstrániť všetky benígne lézie na pokožke. Tento lekársky postup nie je vôbec škodlivý.

Mýtus 11: Je užitočné potierať si tvár ľadom.

14 Mýtov o kráse, ktoré zhoršujú náš výzor

Potieranie pokožky ľadom nie je dobré pre každého, pretože nízke teploty môžu pokožku poškodiť. Výsledkom je, že sa môže prerušiť prietok krvi. Okrem toho sa môže objaviť opuch a kŕčové žily. Ba čo viac, znížená funkcia tukových žliaz vedie k strate elasticity. Tento postup by určite nemali skúšať tí, ktorí majú suchý typ pokožky a ostatní by s tým procesom tiež nemali preháňať. Existuje množstvo kozmetických výrobkov, ktoré ponúkajú oveľa efektívnejšie výsledky ako ľad.

Mýtus 12: Ak si dávate pravidelne skracovať svoje vlasy, porastú rýchlejšie.

14 Mýtov o kráse, ktoré zhoršujú náš výzor

Vlasy rastú rovnakou rýchlosťou – približne 1 cm za mesiac bez ohľadu na to ako často ich striháte a či si ich vôbec striháte.

Mýtus 13: Je nevyhnutné čistiť si zuby po každom jedle.

Podľa nedávneho výskumu sa zistilo, že nielen, že čistenie vašich zubov priamo po jedle nemá význam, ale je aj škodlivé. Kyselina sa spolu s jedlom dostáva do ústnej dutiny ku zubnej sklovine a prispieva k jej rozrušovaniu. Ak si zuby čistíte po 30 minútach od posledného jedenia, zubná sklovina sa rozloží ešte rýchlejšie.

Mýtus 14: Lak na nechty poškodzuje nechty pretože im bráni „dýchať“.

14 Mýtov o kráse, ktoré zhoršujú náš výzor

Nechty sú mŕtve bunky. Ak by nechtové lôžko dýchalo, lak na nechty by kvôli zvýšenej vlhkosti na nechtovom lôžku vôbec nevydržal. Nechty nepotrebujú kyslík, ich výživa smeruje cez kapiláry v podkožnej zóne.