14 Dôvodov, prečo je Austrália na tomto svete špeciálnym miestom

Chceli by ste ísť na miesto, kde sú žiariace svetlá namiesto snehu na Vianoce a vtáky, ktoré napodobňujú psov a dokonca spievajú svoje obľúbené tóny? Všetko čo potrebujete, je vízum a lístky na lietadlo do Austrálie!

Zdravanalada.sk prostredníctvom tohto článku verí, že jej čitatelia sa naučia o krajine kengúr niečo nové a zaujímavé.

Tabule o UV žiarenia na uliciach

Každý Austrálčan vie, aké dôležité je chrániť svoju pokožku pred slnkom. Tu v Austrálii zvyčajne nie je problémom spáliť sa. Aby ste sa tomu vyhli, existujú špeciálne tabule, ktoré znázorňujú ako veľmi je slnko agresívne. Používaním tabúľ si môžete nájsť najbezpečnejšie miesto vonku a vybrať si správnu slnečnú obrazovku.

Škaredé ovocie a zelenina

V obchodoch s potravinami si v Austrálii môžete kúpiť neatraktívne ovocie a zeleninu na nižšiu cenu. Týmto spôsobom farmári zastavujú ničenie potravín, ktoré nevyzerá lákavo a dávajú týmto najavo, že škaredé ovocie a zelenina sú práve tak chutné ako to krásne.

Existuje tu metro, ale nie pod zemou.

Metro v Austrálii je dosť raritné, pretože ho nájdete len nad zemou. Verejná doprava pracuje na systéme, že si môžete kúpiť lístok na 2 hodiny alebo na celý deň. Ale iba 1 z 10 Austrálčanov používa autobus alebo metro – ostatní dávajú cestou do práce prednosť bicyklom alebo chôdzi.

Veľmi zvláštne zásuvky

Elektrické výstupy v Austrálii sa zdajú zvyčajné len ľuďom z Nového Zélandu, Novej Guinei a Fidži. Všetci ostatní turisti si musia kúpiť adaptér. Elektrické zásuvky pozostávajú z 230 voltov a kvôli bezpečnosti majú špeciálne transformátory.

Vegemite.

Vegemite je austrálske národné jedlo. Je pripravované z kvásku spolu s rôznymi druhmi zeleniny a korenia. Vegemite je veľmi slané, ale Austrálčania toto jedlo s chlebom a cookies milujú.

Mäsožravé koaly

Miestni ľudia odporúčajú pozrieť si mäsožravé koaly. Sú to veľké, agresívne zvieratá, ktoré žijú na vrcholoch stromov a zhora útočia na nič netušiacich ľudí. Je mnoho spôsobov, ako sa brániť, ako napríklad bodať vidličkou do svojich vlasov, môžete sa skúsiť rozprávať s austrálskym prízvukom…

Našťastie sú mäsožravé koaly iba mýtom, ktorý slúži na postrašenie turistov.

Skóre o zdraví na baleniach potravín

Čestnosť výrobcov je fenomén, na ktorý sú Austrálčania skutočne hrdí. Na baleniach potravín môžete nájsť štatistiky, ktoré zobrazujú, ako veľmi je výrobok zdravý. To uľahčuje ľuďom vybrať si zdraviu prospešný výrobok.

Neexistuje krok späť

Emu a kengury sú symboly Austrálie, pretože predstavujú pokrok. Ide o to, že prevláda názor, že zvieratá sa vedia hýbať iba dopredu. V skutočnosti sa však aj emu a kengury dokážu pohnúť dozadu, ale robia to veľmi zriedkavo.

Veveričky sú exotické zvieratá

Pre väčšiu časť ľudí na Zemi sú exotickými zvieratami kengury, emu a kapybary, ale Austrálčania sú skutočne šťastní, keď vidia veveričky.

Chrobáky na Vianoce

V Austrálii je všetko naopak. Ich leto začína v decembri a zima začína v júni. Preto Austrálčania oslavujú hlavné zimné prázdniny v strede leta a namiesto snehu majú tisícky hmyzu, ktorý žiari ako náhrada vianočných svetiel. Najlepšia vec na týchto chrobákoch je to, že skutočne nehryzú.

Maskovanie vtákov

Lyrochvosty nádherné majú jedinečnú schopnosť napodobňovať zvuky – a nielen tie, ktoré nachádzame v prírode. Vedia napríklad jednoducho napodobniť zvuky reťazovej píly, motorov auta, alarmov, výstrelov z pušky, uzávierku fotoaparátu, zvonenia mobilných telefónov a oveľa viac. Vedia napodobniť brechot psov spolu so zvukmi plačúceho dieťaťa.

Mesto 1770

V Austrálii nájdete mesto nazvané 1770. Napriek skutočnosti, že fauna a flóra sú v tomto regióne chránené, turisti tu nájdu reštaurácie, obchody, hotely a miesta na piknikovanie, kde si môžu grilovať.

Vlasť fotiek „selfie“

Od roku 2013 používa celý svet „selfie“. Len málo ľudí však vie, že to bol čiastočne austrálsky slang. Otcom tohto slova je opitý austrálčan, ktorý ho napísal v roku 2002 na fórum.

Lietajúci doktor

Kráľovská lietajúca lekárska služba je najväčšia letecká lekárska organizácia na svete. Vznikla v roku 1928. Pomáha ľuďom na vidieku alebo vo vzdialených regiónoch Austrálie a je prvou, ktorá reaguje na nehody. Transportujú chorých ľudí, umožňujú konzultácie s lekármi a pravidelne spolupracujú s ľuďmi na telefóne, v rádiu alebo formou videohovorov. Prostredníctvom transportov umožňujú aj plánované návštevy špecialistov ako napríklad s pediatrami, gynekológmi, psychológmi, zubármi, atď.

Bonus: Máme pre vás pár prekvapení, na ktoré môžete naraziť cestou po Austrálii.

Had na toalete

Pavúky spriadajúce sieť medzi autami

Umyť si zuby môže byť naozaj ťažké...

"Je obsadené..."

Už ste niekedy navštívili Austráliu? Povedzte nám o svojej návšteve v komentároch!

Pozrite si fotografie na imgur, imgur