14 Jednoduchých čistiacich tipov, vďaka ktorým sa bude váš dom ligotať

Vedci dokázali, že čistenie je účinnou alternatívou meditácie a pomáha nám vysporiadať sa so stresom. Takže, ak umývanie naozaj nemáte radi, spomeňte si na to, že tento krásny bonus nakoniec čiastočne nahradí vaše úsilie a okrem toho miesto budete mať samozrejme aj čistý dom alebo byt. A aby bol proces ešte účinnejší a zabral vám menej času, ponúkame vám zopár trikov, ktoré vám upratovanie zjednodušia.

Tím Zdravanalada.sk si prečítal množstvo blogov a pozrel si veľa videí, aby pripravil súbor účinných spôsobov, ako vyumývať dom. Tieto tipy veľmi ľuďom pomohli, preto vám odporúčame, aby ste ich vyskúšali.

1. Prach na nedostupných miestach

Moderné vysávače majú veľa dodatočných doplnkov, aby proces vysávania zjednodušili, ale nedokážu si vždy poradiť s veľmi úzkymi priestormi. V tomto prípade môžete použiť domáce doplnky - tubu toaletného papiera. Tubu skrčte toľko, koľko potrebujete, aby ste dostali ku nedostupným miestam, ktoré sú plné prachu.

2. Starý kožený nábytok

Starý kožený nábytok môžete jednoducho obnoviť nanesením lesku na topánky. Určite si všimnete, že škrabance a malé diery zmizli.

3. Preliačenia na kobercoch

Ak máte po presúvaní nábytku na svojom koberci preliačiny, aby ste sa ich zbavili, môžete použiť obyčajné ľadové kocky. Treba ich len položiť na preliačiny a nechať ich tam roztopiť sa cez noc. Koberec pohltí vlhkosť a bude znova vyzerať ako nový.

4. Čistenie kuchynských skriniek

Aby ste vyčistili olejové povrchy v kuchyni akými sú vitríny, rukoväte, miesto, kde varíte, atď., potrebujete zmiešať kokosový olej a sódu bikarbónu. Zmes naneste na špinavú škvrnu a vydrhnite ju špongiou, handričkou alebo dokonca aj svojimi prstami. Aby ste rozpustili aj najtuhšie škvrny, môžete dokonca použiť aj zubnú kefku. Tu môžete nájsť podrobný opis a príklady "pred" nanesením zmesi a "po" nanesení zmesi.

5. Nepríjemné zápachy z koša a kúpeľne

Aby ste sa zbavili nepríjemných zápachov, môžete pripraviť špeciálne vonné disky. Je to skutočne jednoduché: budete potrebovať 1-2 poháre vody, 2 poháre sódy bikarbóny a nejaký esenciálny olej. Prísady zmiešajte, vytvarujte z nich nejaký tvar a "disk" nechajte 1-2 dni schnúť. Jeden disk je účinný na približne jeden mesiac a je práve tak dobrý ako osviežovač vzduchu z obchodu. Podrobný opis môžete nájsť tu.

6. Olejové škvrny na kobercoch

Na svete neexistuje asi nikto, komu sa ešte nikdy nepodarilo niečo vyliať aspoň raz na koberec. Aby ste sa týchto škvŕn zbavili, môžete použiť sódu bikarbónu, obyčajný saponát na riad a ocot. Sóda bikarbóna pohltí časť tekutiny a kombinácia ďalších dvoch tekutín odstráni škvrnu. Podrobný návod môžete nájsť tu.

7. Spriechodnenie výlevky

Ide o veľmi starý trik, ale je neuveriteľne účinný. Do výlevky vylejte ocot a veľa soli a nejaký čas výlevku nepoužívajte, aby zmes pôsobila. Viac sa dočítate tu.

8. Tvrdé škvrny na koberci

Budete potrebovať zmes horúcej vody, amoniaku a žehličku. Nasprejujte zmes na škvrnu, dajte navrch kus látky a nad škvrnou prežehlite. Ak to urobíte niekoľkokrát, farba sa z koberca odstráni a koberec bude vyzerať ako nový. Podrobný opis môžete nájsť tu.

9. Trblietky

Aby ste vyzbierali trblietky, môžete použiť cesto na hranie. Povrch bude čistejší a hračka žiarivejšia a aj krajšia. Tu si môžete pozrieť, ako to urobiť.

10. Stará vyrovnávacia žehlička vyzerá ako nová

Tento problém môžete vyriešiť zmesou sódy bikarbóny a peroxidu vodíka. Nasypte sódu bikarbónu na plochú časť žehličky a na vrch nalejte trošku peroxidu vodíka. Opakujte niekoľko krát. Potom zmes nechajte pôsobiť na nejaký čas a špinu sa vám podarí odstrániť. Tu si môžete pozrieť, ako veľmi je tento trik účinný.

11. Zápach v odpadkovom koši

Ak máte vo svojej kuchynskej výlevke drvič odpadov, určite v ňom máte nepríjemný zápach. S týmto problémom možno oveľa ľahšie bojovať, ako sa vám zdá. Dajte zmraziť ľadové kocky s citrónom a dajte ich do drviča. Nielenže sa vyčistí a začne lepšie fungovať, ale bude mať aj príjemnú vôňu. Podrobnejší návod ako to urobiť získate tu.

12. Čistenie spodnej časti žehličky

Lacný a jednoduchý spôsob, ako vyčistiť spodnú časť žehličky, aby vyzerala ako nová, je umyť ju zmesou sódy bikarbóny, octu a zubnej pasty. Jemne žehličku nahrejte a oškriabte jej povrch špongiou, ktorú ste namáčali do zmesi, ktorú ste si pripravili. Nepotrvá dlho a žehlička bude ako nová. Podrobnejšie video si môžete pozrieť tu.

13. Čistenie špongií a kefiek

Aby ste svoje špongie vyčistili od baktérií, nemusíte používať drahé profesionálne produkty. Môžete si pripraviť svoju vlastnú zmes použitím kokosového oleja, saponátu na umývanie riadu a antibakteriálneho mydla. Prísady spolu zmiešajte v mise. Špongie namočte do zmesi a opláchnite ich vodou. Celý proces čistenia môžete vidieť na tomto videu.

14. Čistenie sporákových horákov a roštov

Ak používate plynový sporák, pravdepodobne viete, aké ťažké a namáhavé je vyčistiť povrch aj rošt. Máme pre vás dobré správy: už viac nebudete musieť pri čistení sporáka tráviť hodiny. To, čo potrebujete, je roztok amoniaku a plastové vrecká so zipsom. Ak sú rošty príliš veľké, budete potrebovať väčšie sáčky, ale určite to stojí za to. Dajte rošt do vrecka, vylejte zmes dovnútra a nechajte pôsobiť cez noc. Stačí, ak ráno povrch jemne oškriabete. Ďalšie podrobné inštrukcie nájdete tu.

Poznáte aj nejaké iné užitočné čistiace tipy? Zdieľajte ich s nami v komentároch.

Pozrite si fotografie na fibrenew