14-minútová ranná rutina, ktorá vás zobudí lepšie ako akákoľvek káva

Káva je úžasná - to nepoprie nikto. Viac ako polovica dospelej americkej populácie pije šálku kávy každý deň. Kofeín v káve predstavuje to, čo nás účinne ráno vždy prebudí. Ak to nie je váš obľúbený nápoj, alebo ak sa snažíte znížiť jej príjem, potom máme pre vás dobré správy - existuje veľa alternatív, ktoré vás ráno prebudia a tiež vás dokážu naplniť energiou.

Zdravanalada.sk vám prináša zoznam alternatív pitia kávy, ktoré sú práve tak účinné, že vás naplnia energiou po celý deň.

1. Nepoužívajte politiku "chcem si ešte zdriemnuť".

Zobuďte sa presne v sekunde, ako vám začne vyzváňať budík. Túžba oddialiť budíček kvôli "zdriemnutiu si" nie je veľmi účinná. Dobrou stratégiou je nemať budík blízko svojej postele. Je to preto, aby ste sa prinútili z postele vstať, keď ho budete chcieť vypnúť. Budíček zvyšuje úroveň stresu čoho dôkazom je to, že ak ho počujeme znova a znova, začíname sa rozčuľovať a znova myslieť na spánok.

Nabudúce, ak budete mať chuť stlačiť tlačidlo budíka kvôli predĺženiu spánku, spomeňte si na to, čo povedal autor veselohier Dimitri Martin: “Buchnutie po tlačidle budíka nemá ráno žiaden zmysel. Ako sa hovorí, nenávidím ranné vstávanie, preto to robím znova a znova."

2. Nezačínajte svoj deň kontrolou sociálnych sietí z vašej postele.

Hoci máte chuť schovať sa po prebudení pod teplú prikrývku, nerobte to. Čím skôr vstaňte, odíďte z postele a buďte aktívni!

Novým trendom je zobudiť sa a skontrolovať sociálne média ešte z postele. No lepšie urobíte, ak sa tomu vyhnete. Prvé minúty po prebudí venujte zdravším činnostiam, ako napríklad cvičeniu alebo raňajkám.

3. Nasávajte slnečné svetlo.

Hneď ako sa zobudíte, odtiahnite svoje závesy. Slnečné svetlo hovorí mozgu, že je čas vstávať. Slnečné svetlo reguluje vaše biologické hodiny a pomáha ho naštartovať. Štúdie dokázali, že ľudia, ktorí sa dlhodobo vyhýbajú slnečnému svetlu, vystavujú sa dramatickým zmenám v spánkových modeloch, kvalite spánku a hormonálnych cykloch. Odborníci odporúčajú dať si aj rannú prechádzku.

4. Nevynechávajte svoje raňajky.

Začať deň zdravými raňajkami vás udrží v energii a ochráni vás pred pocitom hladu. Zdravé raňajky by mali obsahovať zdravé uhľohydráty, vlákninu a bielkoviny. Konzumácia farebného ovocia a zeleniny pomáha presne tak ako úloha vitálnej farby v povedomí mozgu. Aj Leatrice Eiseman, výkonný riaditeľ Inštitútu Pantone Color, navrhuje pri otvorení očí pozerať na adrenalínové odtiene, a to na svetlé a sýte farby.

5. Skúste Yerba Mate

Yerba Mate je populárny čaj zo Severnej Afriky. Kvôli svojmu obsahu kofeínu je účinnou náhradou kávy, ktorá pomáha začať váš deň. Okrem toho je tiež známy kvôli svojim zdravotným prínosom.

Čas: 2 minúty.

6. ...alebo smoothies

Smoothies sú úžasnou voľbou pre rýchle ranné maškrtenie, najmä pre tých, ktorí sa ponáhľajú. Väčšina smoothies ponúka množstvo ovocia, ktoré sú dobrým zdrojom zložených uhľohydrátov. Ale majte na mysli, že sú aj vysoké na cukor!

Čas: 2 minúty.

7. Pozerajte mačacie videá

Možno to znie zábavne, ale štúdia, ktorú zverejnili v roku 2015 ukázala, že respondenti zvýšili úroveň svojej energie a zvýšili pozitívne emócie po pozeraní mačacích online videí. Aj štúdia z roku 2012 potvrdila, že videá iných roztomilých zvieratiek urobili pri rannom zobúdzaní zázraky.

Čas: 2 minúty.

8. Žujte žuvačku

Žuvanie žuvačky je účinným pozitívnym prostriedkom v prípade neschopnosti zaspať. Ak sa ráno cítite ospalo, skúste žuvanie žuvačky, pretože je čiastočne účinná v zlepšovaní funkcií súvisiacich s pamäťou mozgu.

9. Smiech

Čo môže byť lepšou technikou ako začať svoje deň než úsmevom? Smiech vám nielenže dodá pozitívnu energiu, ale má aj mnoho zdravých benefitov. Štúdie dokazujú účinnosť v zlepšení kardiovaskulárneho zdravia a zníženia pocitovej bolesti tela.

Bonus: 90-sekundová sprchovacia technika

Ak si dáte ráno rannú sprchu, vyhýbajte sa teplej vode - tá by vás naspäť priviedla do ríše snov. Ak je vaším cieľom ráno čerstvo vstať z postele, skúste túto 90-sekundovú sprchovaciu techniku:

1. na 30 sekúnd sa postavte pod studenú sprchu (čím viac vaše telo vydrží).

2. ďalších 30 sekúnd sa postavte pod čím teplejšiu vodu (koľko znesiete).

3. nakoniec sa postavte na 30 sekúnd pod ľadovú sprchu znova.

Táto technika vás nielenže prebudí, ale pomôže vám znížiť "ranný stres" a zlepší váš imunitný systém.

Aké iné spôsoby ako sa čerstvo ráno prebudiť z postele bez šálky kávy poznáte? Povedzte nám o tom v komentároch.