14 Obyčajných vecí, ktoré môžu doma ublížiť vašim deťom

Každý deň sa na svete zrania milióny detí kvôli pádom, pohryznutiam alebo popáleninám. A často sa tieto úrazy stávajú práve v domácom prostredí bez ohľadu na to, ako veľmi sa rodičia snažia udržiavať domácnosť bezpečnú.

Zdravanalada.sk pripravila najmä pre ustráchaných rodičov zoznam najpopulárnejších hrozieb pre deti, ktoré nie sú až také očividné, ale veľmi reálne. A najdôležitejšia vec, ktorú si zapamätajte je to, ako sa týchto nebezpečenstiev zbaviť.

1. Rastliny v kvetináči

14 Obyčajných vecí, ktoré môžu doma ublížiť vašim deťom

Rastliny v kvetináči sú pre deti celkom ľahko prístupné, takže neexistuje nič, čo by im bránilo v ich "ochutnávke". Bohužiaľ, následky môžu byť veľmi zlé. Azalka môže spôsobiť toxický šok, difenbachia môže pri prehĺtnutí viesť k opuchu hrdla až smrti. Aby ste tomu predišli, mali by ste sa zbaviť všetkých možných nebezpečných rastlín.

2. Kryty na zásuvky

14 Obyčajných vecí, ktoré môžu doma ublížiť vašim deťom

Kryty na zásuvky nie sú novým fenoménom. Problém je, že nie je veľmi ťažké odstrániť obyčajný kryt na zásuvku a pre deti sú tieto kryty zároveň aj veľmi lákavé a príťažlivé, preto priťahujú ich pozornosť. Preto si niektorí rodičia vyberajú iné pokrokové kryty alebo zablokujú všetky zásuvky nábytkom - to je určite bezpečnejší spôsob.

3. Vankúše a paplóny

Vankúše a paplóny na posteli sú skutočne nebezpečné vtedy, ak sa nimi počas spánku manipuluje, pretože deti sa v nich môžu počas spánku zadusiť. Verte či neverte, deti sa často porania pri zamotaní sa do dekorácií. Aby ste sa tomu vyhli, jediná vec, ktorú by ste mali mať na posteli, je matrac.

4. Protišmyková vaňa

14 Obyčajných vecí, ktoré môžu doma ublížiť vašim deťom

Pokĺznutie sa vo vani môže viesť k vážnym zraneniam a deti sa často aj utopia, ak sú v kúpeľni samé a bez dozoru. Položte gumený koberec na podlahu v kúpeľni, ktorý zníži pravdepodobnosť pošmyknutia. Na zátku položte kryt, aby ste minimalizovali poškodenie úderom a na múre nastavte zábradlie - pomôže 3-4-ročnému dieťaťu vyjsť z vody von.

5. Úkryty

Je dosť pravdepodobné, že ak sa dieťa skryje v skrinke s ťažkými dvierkami alebo v úzkom šatníku plnom škatúľ, nebudú sa môcť vyslobodiť a začnú sa skutočne báť. Zamknite tieto miesta, aby ste boli schopní deti nájsť.

6. Nádoby na odpadky

Odpadky sú čo sa týka farby, dosť príťažlivé, preto priťahujú detskú pozornosť. Aby ste deti ochránili od konzumácie niečoho nebezpečného, čo sa v odpadkoch nachádza, (ako napríklad sladkosti po záruke alebo fľaša čistiaceho prostriedku) prikryte nádobu vrchnákom a skryte ju - aj vtedy ak je iba pod kuchynskou výlevkou.

7. Mreža

14 Obyčajných vecí, ktoré môžu doma ublížiť vašim deťom

Ak je dieťa dostatočne veľké na to, aby vyšlo hore alebo zišlo dole po schodoch samo a vy sa obávate, že by cez mreže spadlo, pokúste sa dať medzi mreže rybársku sieť, ktorá dieťa od pádu ochráni. A nezabudnite na používanie detskej bráničky — tieto dvere zablokujú prístup malých detí ku schodom.

8. Drôty

14 Obyčajných vecí, ktoré môžu doma ublížiť vašim deťom

V dnešnej dobe je nemožné zastaviť elektronické zariadenia. Ale je možné skryť vodiče. V škatuli od topánok skryte kompenzačné vedenie. Niektoré z vodičov pripojte pod vrch stola a na múry. Iný spôsob, ako ich skryť, je použiť inštalatérsku pásku, najmä vtedy ak káble potrebujete viesť na podlahe.

9. Šmykľavé podlahy

U detí, ktoré po dome pobehujú sem a tam môžu šmykľavé podlahy a diery na koberci spôsobiť nebezpečný pád. Ak sa obávate, že by sa to mohlo stať, upevnite koberec alebo ho dajte úplne preč. Na podlahu aplikujte špeciálnu zmes (bude vám to trvať asi 10-15 minút), ktorá klzký povrch podlahy odstráni. Nezabudnite na gumenú rohož v kúpeľni.

10. Zásuvky

14 Obyčajných vecí, ktoré môžu doma ublížiť vašim deťom

Aby ste dieťa ochránili pred pádom do bielizníka alebo pádu ťažkého šuflíka, existujú špeciálne zámky, ktoré môžete použiť. Magnetické zámky, káblové zámky, posuvné zámky a množstvo iných bezpečnostných zámok ochránia vaše deti ochránia pred možným zranením a zároveň pred deťmi ochránia aj vaše cennosti.

11. Domáce zvieratká

14 Obyčajných vecí, ktoré môžu doma ublížiť vašim deťom

Dokonca aj najviac priateľské zvieratká môžu byť pre vaše deti hrozbou, preto by ste mali dať vaše domáce zvieratko skontrolovať u veterinára, zaočkovať a naučiť dobrému správaniu. Pri výbere domáceho miláčika by ste mali byť skutočne opatrní. Ubezpečte sa, že sa vaše deti nikdy nedotýkajú potravy vašich domácich miláčikov a že nechodievajú do ich "pelecha". Naučte svoje deti rešpektovať domáce zvieratká, tak aby k nim neboli agresívne.

12. Plastové tašky

Niekedy rodičia zabudnú pred svojimi deťmi skryť obyčajné plastové tašky. Keďže tieto tašky šuštia, môžu byť pre deti zaujímavé a môžu si ich dať na svoju hlavu alebo ich žuvať. Pri tom sa môžu zadusiť. Plastové tašky držte na mieste, ktoré nie je v dosahu detí.

13. Plynové sporáky a výlevky

14 Obyčajných vecí, ktoré môžu doma ublížiť vašim deťom

Aby ste deti počas hry ochránili pred plynovým sporákom, zaveďte si na sporák špeciálne tlačidlové sporákové kryty, aby vám deti pri hre neuvoľnili plyn do domu. A ak si nastavíte termoregulačný vodovodný kohútik, vaše dieťa bude v bezpečí.

14. Ozdoby

14 Obyčajných vecí, ktoré môžu doma ublížiť vašim deťom

Ťažké vázy, sochy a rámy môžu spadnúť na dieťa a umelé ovocie a vonné sviečky deti zase často jedia. Aby ste ich pred týmto ochránili, uistite sa, že doma nemáte nič také, čo by sa dalo zjesť alebo čo môže spadnúť. Napríklad sochy nahraďte plyšovými hračkami.

Bonus: kúpte deťom bezpečné hračky.

Tak veľmi zábavné ako môžu hračky byť, môžu byť aj dosť nebezpečné. Sú hračky, ktoré je možno ľahko zlomiť (ako napríklad lego alebo stavebnice) a malé deti sa môžu s malými časťami zadusiť. Niektoré hračky sú ostré a ak ich deti držia blízko svojej tváre, môžu sa poškriabať. Preto sa pri výbere hračky rozhodnite pre hračku, ktorá vylúči všetky možné nebezpečenstvá.

Pamätajte: hoci existuje veľa rôznych spôsobov ako ochrániť deti pred zraneniami, je práve tak dôležité učiť deti bezpečnosti ako skryť ostré predmety. Čo robíte preto, aby ste sa uistili, že vaše deti sú v bezpečí?

Pozrite si fotografie na ibuildit, pandao Ilustrovala Anna Syrovatkina.