15 Chýb v 30-tke, ktoré môžu zničiť váš život po 40-tke

Keď máme 20 rokov, myslíme si, že dospelosť začína, keď dovŕšime 30-tku. Ale potom prichádza nevítaná 30-tka a to je míľnik, kedy sú stále viacerí ľudia presvedčení, že 20-tka tu bola len nedávno. Pravdou je to, že ľudia sú v 30-tke síce stále mladí, plní energie a majú všetko, čo ich robí šťastnými, no je tu možnosť, že ich chyby z mladosti sa môžu odzrkadliť v ich terajšom živote.

Zdravanalada.sk sa rozhodla pripomenúť vám pár ľudských skúseností vo forme zoznamu 15 chýb, ktoré robia ľudia v 30-tke, ktoré väčšinou neskôr ľutujú.

1. Odrazu rapídne zmeníte svoj život.

Existuje skupina ľudí, ktorí majú určité plány, ktoré chcú stihnúť do 30-tky. Chcú sa oženiť, mať deti, vybudovať si kariéru a časom si kúpiť dom. Ak niečo nejde podľa plánu, potrebujú sa okamžite zorganizovať. Napríklad, žena sa rozhodne, že sa vydá za muža, ktorého práve stretla len preto, že má predo dvermi 30-tku. O niekoľko rokov neskôr však pochopí, že to bola veľká chyba, aj napriek skutočnosti, že má deti. Všetky tieto plány sú len v našich hlavách. Nepotrebujeme nikomu nič dokazovať. Hodinky netikajú a vy nepotrebujete byť presne ako niekto iný. Kim Kardashian úprimne pripustila svoju myšlienku vydať sa do 30-tky bez toho, aby uviedla dôvod svadby s basketbalovým hráčom Krisom Humphriesom. O 72 dní neskôr sa dvojica rozhodla podať žiadosť o rozvod.

2. Trávite týždne na gauči pozeraním TV a jedením nezdravých potravín.

Nie je nič zlé na vyvaľovaní sa na gauči a nezáleží na tom, či musíte pracovať rukami v továrni alebo pracujete hlavou v kancelárii. Ak však takto trávite celé víkendy, je čas porozmýšľať nad vaším psychologickým zdravím. Laura Vanderkam, odborníčka na manažment času a autorka knihy Čo robia najúspešnejší ľudia cez víkend, odporúča naplánovať si víkend vopred. Tak si budete môcť v strede týždňa v predstihu doma upratať a vykonať drobné práce, aby ste mohli mať celý víkend otvorené dvere pre športy a stretnutia s priateľmi.

3. Impulzívne ste si dali urobiť komické tetovanie.

Kreslenie je umenie. Ste si istí, že chcete mať primitívnu spomienku na internet alebo meno niekoho, koho milujete na svojom tele? A čo sa stane, ak sa rozídete? Samozrejme, môžete si k tetovaniu mena vášho priateľa pridať ďalšie tetovanie, ako napríklad "je bastard", ale naozaj takéto tetovanie potrebujete? Pred niekoľkými rokmi bolo v móde kresliť si motýľov na chrbát. Neskôr sa všetci uzniesli na tom, že to bolo príliš banálne. Potom boli "in" veľké tetovania na bokoch. Kto vie, čo bude moderné zajtra? Ak sa rozhodnete pre tetovanie, určite si to ešte raz premyslite. Kreslenie na vaše telo by malo ísť prinajmenšom ruka v ruke s vašou osobnosťou, pretože vás bude sprevádzať po celý zvyšok života.

4. Kvôli strachu pred starnutím si prispôsobujete tvár aj telo.

Možno sa pri pohľade do zrkadla vždy obávate prvých vrások na čele a ak ich zbadáte, okamžite ich chcete nejakým spôsobom odstrániť. Či už ide o lifting, masky, laserové procedúry, kyselinu hyalurónovú alebo aj botoxové injekcie, ste pripravená na všetko - dokonca aj na plastickú chirurgiu - len preto, aby ste vyzerali, ako keď ste mali 20 rokov. Samozrejme, starostlivosť o vaše telo je nevyhnutná. Vyvážene sa stravujte, zvlhčujte vašu pokožku a používajte ochranné faktory. No mať na mysli len to, akým spôsobom vyzerať stále rovnako mlado, vám prinesie len ďalšie vrásky. Skutočne to potrebujete?

5. Chcete byť stále teenagerom.

Nemôžete si kúpiť alkohol bez občianskeho preukazu, milujete kreslené vtipy, fantáziu a počítačové hry, nosíte tričko s nápisom "Deadpool" a obávate sa slov "zodpovednosť" a "rodina". Gratulujeme vám, ste typickým dospelým dieťaťom, t.j. dospelým, ktorý odmieta svoj rast. Existuje film, ktorý umožňuje hlboký pohľad na túto tému s názvom Laggies v hlavnej úlohe s Keirou Knightley. Hlavnej postave sa páči spoločnosť teenagerov spôsobom, akým uniká zo svojich vlastných problémov. A práve vtedy, keď sa rozhodne prevziať zodpovednosť za svoje rozhodnutia, nachádza svoje šťastie.

6. Prestávate sa učiť a študovať.

Keď sme boli mladí, mysleli sme si, že už nikdy viac nebudeme po maturite alebo štátniciach študovať a budeme len oddychovať a užívať si plody našej práce. Mimochodom, veľa ľudí sa týmto pravidlom riadi. Desiatky rokov pracujú v tej istej firme a vyhýbajú sa akejkoľvek inovácii. A jedného dňa pocítia, že sú stále kdesi "na chvoste". Žijeme v dobe informačných technológií. Každý deň sa objaví niečo nové. Ak sa neučíte novým veciam a nerozširujete si obzor svojich vedomostí, začnete stagnovať a vaša myseľ nebude mať nič, čo by ju s nadšením povzbudilo k novým veciam.

7. Vyhadzujete zo svojho šatníka všetky veci z detstva.

Možno tvrdíte, že 30-tka nie je čas na experimentovanie a odhadzujete všetky svoje odvážne mini-sukne, cyklistické bundy a modré spreje na vlasy. Následne si vytvoríte základný šatník s 13 vecami, z ktorých je 10 bielo-čiernych a nosíte iba tie. Možno ide o to, že vám niekto povedal, že nie ste príliš krásna, štíhla alebo dostatočne mladá na to, aby ste nosili svieže farby a vy ste mu uverili. Vaša 30-tka je presne správnym časom na to, aby ste nosili odvážne a svetlé veci.

8. Pracujete v práci, ktorú nenávidíte.

Aj napriek tomu, že nie ste jedným z Lannisterov, musíte platiť úroky. Avšak to nie je dôvodom, prečo je treba pracovať v práci, ktorú nenávidíte 40 hodín týždenne. Ak sa vám zakaždým razom, keď si pomyslíte na svoju prácu, zahmlieva pred očami, potrebujete okamžite zmenu. Je lepšie urobiť zmeny teraz, kým ste mladý a plný energie.

9. Míňate peniaze na veci, nie na dojmy.

Neprekonateľné nákupné móla na nás aj naše peňaženky čakajú každý deň. Kupujeme veci, aby sme sa cítili lepšie. Je pravda, že nás uspokoja na určitý čas, ale akonáhle sa tento pocit stratí, potrebujeme si kúpiť niečo nové. Je to začarovaný kruh. Thomas Gilovish, profesor na univerzite v Cornell, hovorí, že zvyk je najhorším nepriateľom šťastia. Namiesto kúpy ďalšieho iPhonu odporúča míňať peniaze na nové dojmy, akými sú návšteva zaujímavej udalosti alebo zoskok padákom, a pod.

10. Na sociálnych sietiach trávite hodiny - dokonca dni.

Trávite svoje dni zdieľaním svojich príbehov, pozeraním, čo majú nové vaši kamaráti, ktorých je 456, pozeraním reality show v TV a likovaním na Facebooku a Instagrame? Potrebujete pochopiť, či je pre vás takéto správanie užitočné a či to váš život nejako obohacuje. Ak nie, potom je čas obmedziť váš príjem informácií. Sociálne siete nás okrádajú o čas aj tvorivosť. Použite sociálne siete na niečo konštruktívne, ako napríklad dohodnutie stretnutia s priateľmi.

11. Naháňate prestíž a predstierate, že ste niekým iným.

Myslíte si, že spoločnosť vás potrebuje vidieť ako úspešnú osobu. A urobili by ste hocičo, čo zodpovedá vášmu výzoru - máte najnovší telefón, najsilnejšie auto a cestujete len do exotických krajín. Kdesi vo vnútri by ste dali radšej prednosť dovolenke na vidieku. Potrebujete si dožičiť. Nepripúšťajte si falošné pokušenia a nekupujte si veci, len preto, aby ste ohúrili iných. Byť úplne v mínuse nie je najlepším riešením.

12. Poddávate sa zlozvykom.

"Prečo by som mal nosiť stravu z domu do práce v nejakej nádobe? Radšej si po ceste kúpim hamburger." "Prečo by som sa mal prechádzať v parku alebo plávať na plavárni? Mal som ťažký deň! Radšej si dám pri pozeraní TV niekoľko fliaš piva." "Prečo by som mal ísť do postele tak skoro? Trojité espresso a cigaretka ráno to poriešia". Keď máte 30 rokov, ste silný a plný energie a nevšímate si zlozvyky, ktoré podkopávajú vaše zdravie. Ak nechcete mať v 40-tke zdravotné problémy, pokúste sa zmeniť svoj životný štýl a začnite žiť zdravšie už dnes.

13. Nemáte finančný strop.

Ste mladý a zdravý, máte pravidelný príjem a myšlienky na budúcnosť vás netrápia. Optimizmus je úžasná vlastnosť. Ale čo sa stane, ak od zajtra nebudete môcť pracovať niekoľko mesiacov? Budete schopný udržať svoj životný štýl? Nechceme, aby ste boli čo sa týka budúcnosti paranoidným alebo bojazlivým, ale trošku zdravého realizmu ešte nikomu neuškodilo. Pasívny príjem, zdravie, životné poistenie a sporenie do dôchodku vám možno v 30-tke znejú nudne, ale v budúcnosti vás môžu zachrániť pred finančným fiaskom.

14. Trápite sa nad zbytočnosťami.

Zdá sa vám, že váš život je plný problémov: niekto vám v preplnenom vlaku stúpil na vaše biele tenisky, vodovodné potrubie vo vašom dome má náhlu poruchu a vy nemôžete zabudnúť na časy, keď ste boli dieťaťom a pýtali ste svojich rodičov, aby vám kúpili kolieskové korčule, ktoré vám aj tak nekúpili. Možno si myslíte, že váš život je veľmi tvrdý a plný problémov. Naše životy tvorí veľa rôznych vecí. Ak sa zameriate iba na zlé veci, zbláznite sa. Ak sa vám stane niečo nepríjemné, pokúste sa zároveň spomenúť si aj na niečo príjemné. Spomienky na vaše detstvo a nostalgia vám v dospelosti nepomôžu, len ju zhoršia.

15. Bojíte sa statočnosti, odvahy a bláznivosti.

Zvykli ste ako dieťa kradnúť zelené marhule zo susedovej záhrady a plaziť sa popod okno, aby ste sa stretli so svojou tajnou teenagerskou láskou? V minulosti ste zažili toľko bláznivých a nebezpečných vecí, ale teraz ste dospelý a nemáte na takéto primitívne veci čas. Môžeme zostať mladým, ak si vo svojom živote vieme dopriať nové veci. Pokúste sa urobiť z času na čas niečo nebezpečné: choďte na vzdialený výlet sami, vystúpte na konferencii alebo buďte prvým, kto povie "Ľúbim Ťa." Kto sa zaujíma o to, že máte 30? Nastal ten správny čas.

Ktorá chyba je podľa vás u 30-ročných ľudí najbežnejšia? Chceli by ste na tento zoznam ešte niečo pridať? Povedzte nám to v komentároch. Sme skutočne zvedaví.

Pozrite si fotografie na Alicia Amira / EAST NEWS, Amanda Ahola / EAST NEWS