15 Každodenných vecí, na ktoré by ste mohli byť alergickí, bez toho aby ste si to uvedomovali

Podľa štatistík až do 30% dospelých a 40% detí v USA sú na niečo alergickí. A kým každý z nás pozná alergiu na jedlo, domáce zvieratko a prach, sú určité alergie, ktoré sú veľmi zriedkavé, o ktorých ste pravdepodobne ani nikdy nepočuli.

Zostavili sme pre vás zoznam 15 neobvyklých alergií na neuveriteľné každodenné veci.

1. Mobilné telefóny a tablety

Vo svete plnom technologických vychytávok, akými sú mobilné telefóny a tablety, si je už veľmi ťažko predstaviť život bez nich. No niektorí ľudia sú bez týchto zariadení žiť nútení, pretože sú alergickí na kovy, akými sú nikel alebo kobalt, ktoré sa používajú vo väčšine moderných telefónov.

Alergickí ľudia pociťujú svrbenie a svoje ruky, uši a líca majú pokryté vyrážkami. Ak máte pri používaní mobilného zariadenia tieto príznaky, môžete sa považovať za alergických, a preto sa snažte rozprávať cez telefón čo najmenej. Ak je to nevyhnutné, použite voľbu hlasitý odposluch.

2. Gombíky na spodnom prádle

Podobne ako s mobilným telefónmi, nastáva problém aj s gombíkmi, ktorý sa objavuje kvôli alergii na nikel. Pre alergických ľudí sa dotyk tohto kovu s ich pokožkou stáva skutočne problémom, ktorý spôsobuje svrbenie a začervenanie kože. Ak ste alergickí, noste medzi gombíkom a pokožkou vrstvu oblečenia navyše (založenú napríklad vo vašej sukni).

3. Mäso

Malý kúsok mäsa a vy sa cítite chorí: máte plný nos a neustále kýchate, telo vás svrbí a cítite nevoľnosť. Je vám to známe? Potom ste pravdepodobne alergickí na mäso. Táto alergia sa môže vyvinúť v akomkoľvek veku. Často sa vytvorí po uhryznutí dobytka kliešťom.

4. Opeľované ovocie

Ak zjete opeľované ovocie (akými sú jablká, kiwi, broskyne a viacero iných) a zrazu na lícach a vo vašom hrdle pocítite horenie, potom pravdepodobne trpíte na orálny alergický syndróm, známy ako peľová alergia na potraviny. Táto alergia zvyčajne nemá vplyv na deti, vyvinie sa neskôr v školskom veku alebo u teenagerov.

5. Slnečné svetlo

Čo môže byť horšie ako alergia na slnko? Ľudia, ktorí touto alergiou trpia, majú skúsenosti so svrbením, zápalom a škrabancami kože po vystavení pokožky na slnku. Niekedy ju môžu ovplyvniť aj určité lieky, no niekdy sú príčiny ochorenia nejasné. Ak alergia nezmizne po určitom období, je lepšie navštíviť lekára.

6. Voda

"Vodná žihľavka"je zriedkavé ochorenie, kedy ľudská koža netoleruje žiaden kontakt s vodou. Aj tá najmenšia kvapka môže spôsobiť vyrážky a žihľavku po celej pokožke. Alergia ovplyvňuje viac ženy ako mužov.

7. Cvičenia

Môže to znieť ako výnimka, ale existuje aj cvičením vyvolaná anafylaxia. Ak trpíte týmto zriedkavým ochorením, potom vaše telo nedokáže odddeliť bielkoviny zo stravy, takže počas zvýšenia teploty organizmu počas cvičenia sa objavuje sťažené dýchanie, vyrážka, opuch hrdla a v niektorých prípadoch aj kožné ochorenie angioedém.

Ako si poradiť v tejto situácii, ak chcete pestovať zdravý životný štýl? Vyberte si oddychovejší a kľudnejší tréning - nahraďte kardio tréning jógou atď. A tiež sa vyhnite potravinám, ktoré sú bohaté na bielkoviny, najmä pred cvičením.

8. Pot

Ak máte počas horúceho slnečného dňa vyrážku na mieste kde sa potíte, potom môžete byť alergickí na váš vlastný pot. Tento typ alergie sa nazýva "cholinergická žihľavka" a zmizne práve vtedy, ak sa osviežite.

9. Kozmetické výrobky a výrobky starostlivosti o pokožku

Chemikálie obsiahnuté v kozmetike, krémoch a kozmetických vodách môžu spôsobiť alergické reakcie, ktoré sa objavujú u ľudí po niekoľkých hodinách alebo dňoch od aplikácie. Ak si nie ste celkom istí o niektorých zložkách vášho make-upového výrobku, je lepšie poradiť sa s alergológom alebo dermatológom, aby ste našli iné alternatívne riešenie.

10. Čistiace prostriedky v práčovni

Niektoré zložky čistiacich prostriedkov práčovní môžu spôsobiť alergické reakcie. Ľudia, ktorí trpia na túto alergiu, pociťujú pri nosení oblečenia svrbenie.

11. Čistiace prostriedky v domácnosti

Podobne ako v predchádzajúcom prípade, aj túto alergiu spôsobujú určité zložky obsiahnuté v čistiacich prostriedkoch pre domácnosť. Príznaky zahŕňajú vyrážky a začervenanie sa na miestach, kde sa dotkol čistiaci prostriedok vašej pokožky.

12. Vlna

Všetci vieme, že vlna je svrbivá. Ale niektorí ľudia ju netolerujú vôbec kvôli alergii na lanolín. Lanolín je prírodná zložka, tuk získavaný z ovčej vlny. Používa sa aj do niektorých make-upových výrobkov, takže ľudia s alergiou na vlnu by mali starostlivo čítať zloženie kozmetických produktov a mali by sa vyhýbať lanolínu.

13. Koža

Iným typom alergie na našom zozname je alergia na kožu. Väčšina ľudí vie kožu na svojom tele tolerovať, ale tí, ktorí sú na ňu alergickí, pociťujú svrbenie a pocit horenia počas nosenia koženého kabáta, preto už asi pravdepodobne nastal čas začať myslieť na koženku.

14. Šperky

Už sme spomínali alergiu na mobilné telefóny. Nikel možno rovnako nájsť aj v šperkoch. Ak si pri nosení prsteňov a náhrdelníkov všimnete začervenanie a svrbenie, potom ste alergickí na šperky.

15. Knihy

Pre knihomoľov je vôňa novo vytlačenej knihy najlepšou vecou na svete. Ale pre alergickú osobu takáto vôňa nespôsobí nič iné ako plný nos a bolesť hlavy. Ak ste precitlivelí na knižný prach, neprestávajte čítať - iba zmeňte spôsob, a to čítanie kníh pomocou elektronických zariadení.

Máte niektorú z týchto alergií? Aké iné nezvyčajné alergény poznáte? Povedzte nám, čo si o tom myslíte v komentárroch!