15 Známych postáv, ktoré sa inšpirovali skutočnými ľuďmi

Popri tom, ako sme rástli s Kráskou, Pokahontas aj Alicou, smiali sme sa, plakali a niekedy dokonca aj pokúšali vyzerať ako oni. Ako sa zdá, viaceré z našich skutočných hrdiniek boli naozaj založené na skutočných ľuďoch. Napríklad smiech Conrada Veidta, ktorý vzbudzoval hrôzu, sa stal jedným z najrozpoznateľných čŕt Jokera. Irene Bedard dala Pokahontas svoje tvárové črty rodenej Američanky. John Nettleship sa so svojím výzorom a túžbou po vzájomnej príťažlivosti rozdelil so Severusom Snapom.

Zdravanalada.sk našla 15 ikonických postáv, ktoré boli čiastočne alebo úplne založené na skutočných ľuďoch. Tento zoznam vám ukáže, že pravda je silnejšia ako výmysel a niektoré z najčudnejších a najzázračnejších postáv všetkých čias skutočne existovali aj v reálnom živote.

1. Harley Quinn, Obrázkový seriál — Arleen Sorkin

Arleen Sorkin je americká herečka, scenáristka a komička. Sorkin je známa uvedením a hlasovým spracovaním obrázkových seriálov naničhodníka Harleyho Quinna. Paul Dini, tvorca postavy, hovorí o svojich spomienkach: "Arleen a ja sme priatelia. Keď som myslel na Harleyho, presne som myslel na seba. Sakra, vyznieva ako Arleen." Keď sa Sorkin objavil ako pojašený šašo v Dňoch našich životov v postave Pieda Pipera, ja som reagoval takto: "No dobre, je to ona. Mohla behať okolo s preoblečením za Jokera."

2. Joker, Obrázkové seriály — Conrad Veidt

Pôvod tohto klauna naháňajúceho hrôzu nepochádza z cirkusu. Vizuálnou inšpiráciou Jokera bol nemecký herec Conrad Veidt so svojou titulnou úlohou Gwyplaine vo filme Muž, ktorý sa smeje. Hoci sa Joker od svojho debutu v 80-tych rokoch vyvíjal, hlavné črty postavy zostali nezmenené: jeho mrazivý úsmev ako výsledok znetvorujúcej jazvy a pokožka biela ako krieda ho prostredníctvom Veidta v roku 1928 znovu priviedla na filmové plátno.

3. Pokahontas, Pokahontas — Irene Bedard

Irene Bedard je najznámejšia vďaka svojmu stvárneniu postáv rodenej Američanky v rôznych filmoch. Pre Disneyho dabovala a fyzicky stvárnila Pokahontas. Irene dala postave silnú a emotívnu prítomnosť.

4. Kráska, Kráska a Zviera — Vivien Leigh

Kráska je inteligentná a krásna postava, ktorej hlavné črty inšpirovali viaceré ženy a postavy. Jo March, postava herečky Katharine Hepburn, dala Kráske svoju silu a lásku ku knihám. Elegancia Krásky je založená na impresionistickej baleríne Edgar Degas a jej európskych črtách tváre, ktoré boli prevzaté od herečiek Vivien Leigh a Audrey Hepburn.

5. Milhouse, Simsonovci — Paul Pfeiffer (Josh Saviano)

Milhouse Van Houten je karikatúrou Paula Pfeiffera (postavy zo seriálu Zázračné roky v hlavnej úlohe s Joshom Savianom). Obaja sú so svojim hlavným postavami najlepšími priateľmi, majú rovnaký štýl vlasov, veľké nosy aj okuliare. Postavy zastávajú aj rovnaký účel, aký majú ich postavy - zostať ich najlepšími priateľmi jednotlivo aj v prípade tučného aj v prípade chudého.

Mark Mothersbaugh je americký spevák, textár, skladateľ, multi-inštrumentalista, nahrávací producent, autor a vizuálny umelec. Nevytvoril iba nezabudnuteľnú sprievodnú hudbu k filmu Rugrats, ale urobil návrh aj Chucky, jednej z jeho hlavných postáv.

Kyle je založený na sériách spolutvorcu Matta Stone, ktorý ho dabuje a viaceré črty Kyle inšpiroval práve Matt, jeho pocity, správanie aj viera. Jeho vlasy nie sú podľa starého štýlu Mattových vlasov, no postava aj tvorca sú židovského pôvodu.

John Nettleship bol profesor chémie a jeden z jeho študentov bol J.K.Rowling. Bol to presne on, kto inšpiroval postavu profesora Snape v Rowlingových knihách. Po prvé, jeho fyzická podobnosť: kosť a koža a "biely ako duch" s dlhými a často mastnými čiernymi vlasmi, spaľujúcim pohľadom, prudkými spôsobmi, chýbajúcimi zubami a väčším nosom a často bol dosť otrhaný a neupravený. Po druhé, jeho inteligencia, dôvtip a vášeň po chémii. Každý, kto ho poznal, okrem neho, ho v postave Snape okamžite rozpoznal. John Nettleship dokonca hovorí: "Dosť veľa mojich ex-študentov, keď vidia film, rozpoznáva inšpiráciu. Prichádzajú za mnou a hovoria: Videli sme vás vo filme, pane."

9. Rocko, Rockov moderný život — Woody Allen

Rocko má osobnosť mladého Austrálčana Woodyho Allena. Joe Murray, tvorca filmu Rockov moderný život, svoju postavu 20-ročného zarasteného Austrálčana opísal ako "mladý, antropomorfný Woody Allen, ktorý sa odsťahoval z domu do surrealistického sveta dospelých." V tomto návrhu opísal postavu ako niečo vesmírne a "primitívne do nového života".

10. Krusty the Klown, Simsonovci — Rusty Nails

Pred svetovo známym Krustym bol Rusty. Jeho skutočné meno je James Allen a moderoval viaceré detské show v oblasti Porthland. Matt Groening, ktorý vyrastal v Porthlande, použil svoju detskú spomienku na Rustyho ako inšpiráciu pre Simsonovcov. Na rozdiel od Krustyho si Rustyho zamilovali nielen diváci z televíznej obrazovky, ale aj jeho komunita. Matt vo svojej knihe Planet Simpson napísal: "Rusty Nails bol veľmi milý... a veľmi sladký klaun, ale to meno Rusty Nails som mu dal kvôli tomu, že som ho ako dieťa, ktoré často vyrušuje, vymyslel."

11. Alica, Alica v krajine zázrakov — Alice Liddell

Alica v krajine zázrakov patrí medzi najvplyvnejšie knihy, ktoré boli kedy napísané. Inšpiráciou Lewisa Carrolla pre túto knihu bola Alice Liddell, 10-ročné dievčatko a jej priateľ. Lewis našiel svoju inšpiráciu v loďke v anglickom Oxforde v roku 1858. Bol tam s 3 mladými dcérami jeho blízkych priateľov - Alice, Edith a Lorinou Liddell. Aby deti zabavil, vytvoril krátky príbeh o dievčatku. Alici sa zaujímavá rozprávka tak zapáčila, že prosila Carrolla, aby pre ňu napísal rozprávku a on nemohol odmietnuť.

12. Zorro, Maska Zorro — Joaquín Murrieta

Zorrov príbeh je založený na biografii Joaquína Murrieta. Toto meno sa použilo vo filmoch Antonia Banderasa, ktorého postava má priezvisko Murrieta. Joaquín Murrieta sa narodil okolo roku 1829 v Hermosillo, v Mexiku. Murrieta musel čeliť rasizmu zo strany bielych Američanov, čo malo za následok to, že protestoval proti spoločnosti a jej pravidlám. Murrieta sa stal "ľudovým hrdinom... neodolateľná, romantická postava, ktorá prisahala, že sa pomstí za všetky krutosti spáchané na svojej rodine a na tých, ktorí museli bojovať za práva voči viacerým nespravodlivostiam Mexičanov".

13. Winnie-the-Pooh, Viaceré príbehy Winnie the Pooh — Winnipeg The Bear

Winnie-the-Pooh je skutočne inšpirovaná skutočným medveďom, ktorý žije v Londýnskej Zoo, ktorý sa volá Winnipeg. Medveď sa dostal do zoo vďaka kanadskému vojakovi a veterinárovi Harrym Colebourn. Winnie bol jedným z najpopulárnejších zvierat v Londýnskej Zoo. Christopher Robin tu bol častým návštevníkom a sám dokonca svojho plyšového medvedíka pomenoval po Winniem. Inšpirovaný hračkou svojho syna napísal A. A. Milne príbeh, ktorý uverejnil 14. októbra 1926 ako Winnie-the-Pooh.

14. Vultures, Kniha Džungle — The Beatles

Rok 1967 bol rokom, kedy mali Beatles najvyššiu popularitu a aj rokom, kedy predstavilo štúdio Disney Knihu Džungle. Údajne to bol manažér Beatles, ktorý navrhol štúdiu Disney návrh supov, ktorý by bol založený na ich existencii. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr sa nechystali postavy iba dabovať, ale aj naspievať pesničku s názvom "That´s What Friends Are For", čo nakoniec Lennon náhle odmietol. Výsledkom bolo to, že pesnička bola namiesto toho prepísaná ako holičské kvarteto.

Vzhľad Kapitána Jamesa Hooka z Disneyho verzie Petra Pana bol inšpirovaný americkým hercom, hlasovým hercom a komikom Hansom Conriedom. Najprv bolo úlohou Hansa Kapitána len dabovať, ale herec bol v kostýme tak pulzujúci a autentický, že sa animátori rozhodli pre postavu Kapitána použiť jeho charakterové črty .

Kto je vašou obľúbenou fiktívnou postavou? Ktorý prototyp postavy vás prekvapil najviac? Zdieľajte svoje názory s nami v komentároch!

Pozrite si fotografie na Beauty and the Beast / Disney, Gone with the Wind / Warner Bros.